Hoppa till huvudinnehållet

Välkommen till digitalt nationaldagsfirande

Publicerad:
Georg Andrén, landshövding överlämnar en fana till Lena Andersson och Sylvia Nilsson från Svanskogs hembygdsförening.
Georg Andrén, landshövding överlämnar en fana till Lena Andersson och Sylvia Nilsson från Svanskogs hembygdsförening. Foto: Helena Karlsson

Nationaldagsfirandet kommer i år, precis som i fjol, att ske digitalt. Den 6 juni kan värmlänningarna njuta av musik, möten och diskussioner med lokaldemokrati som tema och hembygdsrörelsen i fokus. Firandet i länsstyrelsens regi sänds i NWT:s digitala kanaler.

Efter den omfattande branden, nästan på dagen för två år sedan, som förvandlade Svanskogs hembygdsgård till aska har hembygdsföreningen kämpat hårt för att samla in pengar till en ny byggnad. I dag står den där - stor, röd och välkomnande.

Inspelningen av nationaldagsfirandet var inte en officiell invigning av den nya gården men pandemin har länge hindrat byggnaden från att få bekanta sig med folk så någon form av efterlängtad premiär blev det ändå.

Fira nationaldagen digitalt

För det stora arbetet med att åter bringa liv till den kulturbärande hembygdsgården som samlar bygden överlämnade landshövding Georg Andrén en svensk fana till hembygdsgårdens ordförande. Fanan är en gåva från Stiftelsen Sveriges Nationaldag, vars ordförande är riksdagens talman.

Samtal och möten

Programmet kommer att sändas digitalt på flera av NWT-koncernens sajter och är tillgängligt för alla, ingen inloggning krävs. Firandet innehåller samtal, diskussioner, möten och musik och leds av landshövding Georg Andrén.

I ett samtal om nationaldagens betydelse och hembygdsrörelsens kraft möts Sylvia Nilsson, ordförande för Svanskogs hembygdsgård och Värmlands tidigare landshövding Kenneth Johansson.

”Samtal om ett angeläget tema i en vacker miljö” säger landshövding Georg Andrén.
”Samtal om ett angeläget tema i en vacker miljö” säger landshövding Georg Andrén. Foto: Helena Karlsson

Det följs av ett samtal om berättelsens kraft. Bakkonstnären Eden Mengisteab som driver Afroswede bageri och konditori i Karlstad och är en av initiativtagarna till Allas trädgård- en mångkulturell mötesplats för odling och samtal möter Samuel Nilsson från berättarföreningen Skildra som genom berättelser strävar efter att fler unga ska upptäcka hembygdens kulturhistoria.

Allt detta ringas in av värmländska toner av musikstudenter från Ingesunds musikhögskola.

Extra viktigt i år

Landshövding Georg Andrén såg fram emot inspelningen och menar att nationaldagens betydelse blir större under pandemin.

– När vi är i kris har dagar som denna extra stor betydelse. Nu när pandemin förhoppningsvis börjar klinga av behöver vi stanna upp och blicka ut. Jag tror, nej jag vet, att när vi då öppnar upp samhället igen och ser oss omkring kommer vi att upptäcka att många människor har farit väldigt illa. Då ska vi samlas och se - det här är Sverige, så här ser det ut, det här är vår flagga. Vi ska ta nya krafttag, hjälpas åt och gå vidare tillsammans. Det är vårt gemensamma ansvar.

Artikeltaggar

DemokratiEden MengisteabGeorg AndrénKenneth JohanssonNationaldagenNWTSamhälleSamuel NilssonSvanskogSvanskogs hembygdsföreningSvanskogs hembygdsgård

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.