Trist besked från Hedvallen

Publicerad:
Benny Ahremark Persson var en av talarna när Nordmarks IF höll sitt 90-årsjubileum för två år sedan. Nyligen tvingades han och den övriga styrelsen, i samråd med organisationen kring herrlaget, att ta beslutet att dra ur klubben ur division 5 östra. Foto: Filip Kowalski

I fredags tvingades Nordmark lämna ett tråkigt besked, att klubben skulle få dra sig ur division 5 östra med sitt herrlag.

– Det var inte realistiskt att tro att vi skulle kunna fullfölja en hel serie, säger Benny Ahremark Persson från klubbens styrelse.

Nordmarks IF försökte in i det längsta att rädda fotbollssäsongen på Hedvallen, men till slut blev situationen ohållbar. Truppen hade inte tillräckligt många spelare för att kunna genomföra en säsong i division 5 med dubbelmöten.

– Om vi går tillbaka till hur det har sett ut under vårvintern har det sett tufft ut med antalet spelare. Det här beslutet hänger inte på någonting annat, utan bekymret har varit att truppen har varit för liten för att kunna spela i division 5, säger styrelsemedlemen Benny Ahremark Persson.

Och fortsätter:

– Vi hade funderingar tidigt på om vi skulle spela i division 5 eller ska vi begära oss ner till sjuan. Men vi - spelarna, styrelsen och tränarna, satte ner foten kring det och hoppades och trodde på att vi skulle kunna göra allt för att vara kvar i femman och för att truppen skulle bli tillräckligt stor.

Vänt på varje sten

Benny Ahremark Persson understryker att tränarna Ingvar Ludvigsson och Anders Eriksson tillsammans med den befintliga spelartruppen har utforskat alla möjligheter för att kunna bredda truppen.

– De har försökt att få tag på fler spelare och de har också fått tag på några nya namn, men tyvärr hade vi behövt att ha fler, säger han.

Den pågående coronapandemin, och all osäkerhet som följer med den, bidrog också till beslutet indirekt att dra ur laget ur seriesystemet.

– Coronan gjorde att vi inte kunde få ett tidigt besked om det skulle bli en enkelserie eller en serie med dubbelmöten i år. När beskedet drog ut på tiden tänkte vi att det skulle kunna ha blivit en enkelserie - och med det såg vi ett litet ljus i tunneln om det hade blivit hälften så många matcher, säger Benny Ahremark Persson.

Bidragande faktorer

Nordmarks trupp, där klubbledningen kunde räkna in cirka 15 spelare, bedömdes vara för känslig för att kunna hantera en dubbelserie under en kortare tidsperiod. Faktorer som eventuella skador och avstängningar skulle ha kunnat tvingat NIF till att försöka flytta matcher i ett spelschema med väldigt få luckor.

– Ett annat bekymmer för oss är att flera av spelare veckopendlar till sina arbeten. Alla jobbar inte inom kommunens gränser, utan det finns någon som jobbar i Norrland och det finns någon som jobbar i Göteborgstrakten. Så när vi fick klart för oss att det skulle bli dubbelmöten, en hel del matcher under vardagskvällarna och att spelschemat skulle bli tätt i höst började vi verkligen fundera över situationen, säger Benny Ahremark Persson.

Och fortsätter:

– Vi fick ställa oss frågan: kommer vi verkligen att klara det här? Och när vi träffades, styrelsen och tränarna, och diskuterade det här kände vi att visst, vi kan väl hoppa på det här och ser hur det går. Men det som övervägde var ändå att vi såg att vi inte skulle klara det - och i det läget kändes det mer reko att hoppa av i början och inte hoppa av i mitten av serien.

Ljusglimt i det mörka

Benny Ahremark Persson konstaterar att beslutet var oerhört tufft för alla inblandade kring föreningens seniorverksamhet.

– Självklart hoppas vi på att Nordmarks IF ska kunna ha ett seniorlag inom fotbollen, sen om det blir nästa år eller längre fram vet vi inte. Vi lägger inte ner klubben, utan vår ambition och det vi jobbar för är att vi ska komma tillbaka, säger han.

Benny Ahremark Persson vill mitt i det trista beskedet lyfta fram en ljusglimt.

– Mitt i bedrövelsen känns det bra att se att vi har många barn och ungdomar i vår verksamhet. En del barn är inte mer än tre år gamla, men de har i år börjat med fotbollslek. Mellan åldrarna 3-12 år har vi ett 60-tal barn och ungdomar, både flickor och pojkar, så det kommer att vara liv på Hedvallen även i sommar.

Artikeltaggar

FotbollHedvallenNordmarks IFNordmarkshyttan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare