Hoppa till huvudinnehållet

Här nappar fisken under sommaren

Publicerad:
När FT gav sig ut på Östersjön med Pierre Göransson valde abborren att nappa.
När FT gav sig ut på Östersjön med Pierre Göransson valde abborren att nappa. Foto: Filip Kowalski

Fisket har redan fångat Pierre Göransson.

Att ge sig ut med båten på Östersjön ger en inre frid - varvat med ett och annat adrenalinpåslag om gösen skulle råka vara på hugget.

FT följde med honom ut på sjön och fick en inblick i en livsstil och tips om goda fiskevatten.

Mitt under abborrfisket fastnade den blå jiggen, som minuterna innan fått två stora abborrars fulla uppmärksamhet, i Östersjöns steniga botten.

Linan brast, jiggen blev kvar på botten och Pierre Göransson visade inte ens ett uns av besvikelse.

– Tyvärr är det sånt som hör till. Det ligger nog ganska många drag och jiggar i botten på den här sjön, säger han.

Den 40 centimeter stora abborren fick simma ut igen.
Den 40 centimeter stora abborren fick simma ut igen. Foto: Filip Kowalski

Med van hand satte han ihop fiskelinan med en sammanknuten tafs och fäste på en ny jigg.

Vill inspirera

Pierre Göransson har tagit sitt intresse till en nivå som har gjort att han har blivit sponsrad av betestillverkaren CNW baits. I sina konton på Instagram och Facebook lägger han ut bilder från några av sina fisketurer och försöker på det sättet inspirera andra till att fiska.

– Jag vill kunna inspirera så många som möjligt till fiske, särskilt ungdomar. Om jag kunde skulle jag vilja fiska tillsammans med så många barn och unga som det bara gick och visa hur roligt det kan vara, säger han.

Och det var när han själv var i ungdomsåren som han fick upp intresset.

– Från början var det min farfar som fick med mig ut och fick upp mitt intresse för fisket. Sen har det vuxit mer och mer med åren. Jag och min kusin Tobias fiskade extremt mycket tillsammans under tonåren - då levde vi mer eller mindre ute på sjön under sommarloven. Vi fiskade under hela dagarna och nätterna, sen har det bara fortsatt, berättar han.

Efter ett bottennapp dröjde det inte länge förrän Pierre Göransson hade knutit ihop en ny lina med en jigg på.
Efter ett bottennapp dröjde det inte länge förrän Pierre Göransson hade knutit ihop en ny lina med en jigg på. Foto: Filip Kowalski

Pierres intresse för fisket har dock förändrats med åren fram till idag.

– På den tiden var det drivet efter att få fisk som var grejen. Givetvis har man fortfarande de drömmarna varje gång man åker ut på sjön om att få den där riktigt stora fisken, men idag är det också så mycket mer, som själva upplevelsen och avkopplingen när det är tyst och lugnt, säger han.

Stenhårt hugg

Om fisken inte skulle vara superintresserad av att nappa för stunden brukar Pierre Göransson ta till ett knep. Han försöker då att njuta av en kopp kaffe - för när han gör det brukar fisken ofta ställa sig precis under båten, enligt ekolodet.
Om fisken inte skulle vara superintresserad av att nappa för stunden brukar Pierre Göransson ta till ett knep. Han försöker då att njuta av en kopp kaffe - för när han gör det brukar fisken ofta ställa sig precis under båten, enligt ekolodet. Foto: Filip Kowalski

Under de senaste åren kan han också se att hans fiske, om det är medvetet eller omedvetet vet han inte riktigt, har blivit mer inriktat mot vissa arter. Gösen är ett exempel på fisk som ofta har huggit på hans jiggar.

– Får man en större gös ger de ett helt annat hugg när de väl hugger, det blir stenhårt. Får man en stor fisk slår det stumt, man känner direkt att det är något rejält som du har fått på kroken, säger han.

Och fortsätter:

– Mycket av tjusningen med gösen är den istället för att gå i stim håller sig mycket för sig själv, så det är mycket med jakten och försöka att knäcka koden i olika vatten för att kunna hitta de stora individerna som är roligt.

Med hjälp av ett ekolod kunde Pierre Göransson se vilka fiskar som fanns under ytan. Han koncentrerade sig på att fiska gös på maximalt fem meters djup, eftersom det fortfarande kan finnas hanar, som ska lämnas i lugn och ro då de som vaktar rommen på botten av sjön. I början på sommaren gäller det att vara mycket försiktig med gösfisket för att inte störa reproduktionen.
Med hjälp av ett ekolod kunde Pierre Göransson se vilka fiskar som fanns under ytan. Han koncentrerade sig på att fiska gös på maximalt fem meters djup, eftersom det fortfarande kan finnas hanar, som ska lämnas i lugn och ro då de som vaktar rommen på botten av sjön. I början på sommaren gäller det att vara mycket försiktig med gösfisket för att inte störa reproduktionen. Foto: Filip Kowalski

Många av gösarna som han fångar publicerar han på sina personliga inspirationskonton i sina sociala medier. Det har bidragit till det dynamiska samarbetet men betessponsorn.

– Jag har fått vara med och utveckla olika beten innan de har släppts till försäljning. Jag har provfiskat och gett mina åsikter om betet, om till exempel storleken och om hur de har rört sig i vattnet. Jag hade turen som fick en så kallad supersizegös, en 90-centimetersgös, på ett sånt bete innan det blev släppt, så det blev lyckat, berättar han.

Efter en stund med vertikalfiske efter gös kan det vara skönt med lite variation i form av fiske med kastspö efter abborre.
Efter en stund med vertikalfiske efter gös kan det vara skönt med lite variation i form av fiske med kastspö efter abborre. Foto: Filip Kowalski

Släpper tillbaka

Den stora gösen släpptes tillbaka i det fria. Pierre brukar överhuvudtaget släppa tillbaka merparten av all fisk som han lyckas få på kroken.

– Jag tar givetvis hem matfisk, det är bara dumt att inte njuta av den fina maten vi har i sjöarna runtikring. Men sen tycker jag att det är bra att hålla sig till något slags fönstermått, för att kunna behålla ett bra bestånd i vattnet. Det är väldigt viktigt att vara rädd om de större individerna, för en gös på exempelvis 90 centimeter som jag fick ger mer romkorn tillbaka till sjön än vad en fiskevårdsförening har råd att plantera ut gös för, säger han.

Den här typen av jigg har fångat många gösars intresse.
Den här typen av jigg har fångat många gösars intresse. Foto: Filip Kowalski

Och tillägger:

– De stora individerna är väldigt viktiga oavsett art, även när det till exempel gäller gäddan som har ett dåligt rykte. En stor gädda som man tar upp ska man vara jätterädd om förutsatt att man är rädd om vattnet, för tar man bort den från sjön finns det ingen som hotar de mindre gäddorna och äter upp dem - och då får man en ond cirkel i vattnet, då får man till slut ingen fisk överhuvudtaget.

Vad tycker du då om våra sjöar i trakterna kring Filipstad, Hällefors och Molkom?

– Vi har extremt bra vatten. Det finns många fina fiskevatten.

Även abborrar av större modell brukar simma tillsammans, då i mindre stim. Pierre Göransson konstaterar att om man lyckas att få upp en stor abborre så brukar det oftast finns tre-fyra stycken till i samma storlek i närheten.
Även abborrar av större modell brukar simma tillsammans, då i mindre stim. Pierre Göransson konstaterar att om man lyckas att få upp en stor abborre så brukar det oftast finns tre-fyra stycken till i samma storlek i närheten. Foto: Filip Kowalski

Varierat vatten

Pierre Göransson tycker också att det går att variera sitt fiske på ett utmärkt sätt i traktens olika vatten.

– Tar man till exempel alla ädelfisksjöar är de utmärkta att besöka med familjen. Runt de sjöarna finns ofta vindskydd och grillplatser, så det ger en väldigt enkel möjlighet att umgås kring fisket och få en fin naturupplevelse, säger han.

Pierre Göransson har tillstånd att bedriva fisketillsyn på Östersjön. Han har rätt att ställa frågor om han skulle upptäcka ett misstänkt tjuvfiske.
Pierre Göransson har tillstånd att bedriva fisketillsyn på Östersjön. Han har rätt att ställa frågor om han skulle upptäcka ett misstänkt tjuvfiske. Foto: Filip Kowalski

I närområdet finns gott om älvar och åar, liksom sjöar av olika storlek.

– Ja, dels har vi älvfisket i till exempel Nordmarksälven där det finns öring för den som är intresserad av spinnfiske och flugfiske. Sen har vi våra fina klarvattensjöar som Yngen, Östersjön och Daglösen, alla håller klart och fint vatten. Jag skulle dock säga Yngen står i en klass för sig när det gäller rent och klart vatten. Jag hoppas att Yngen är en sjö som alla är väldigt rädda om, säger han.

Om du får tipsa om dina bästa sjöar utifrån olika typer av fiske, vilka sjöar skulle då då vilja tipsa om inför sommaren?

– Om vi börjar med ädelfisket är de flesta vattnen fina överlag, men mitt val faller ändå på Västra Skärjen på grund av att de har båtuthyrning - det gör att fisket kan tas till nästa nivå. Det gör att alla får chansen att hyra en båt och kunna komma ut och nå hela fiskevattnet.

Vilken fisk är det som blir släppt i Västra Skärjen?

– Regnbåge.

Vad blir tipset för det allmänna fisket?

– Om man är ute efter stora chanser att få napp och när det gäller i stort sett alla arter skulle jag vilja välja Molkomssjön. Det är en lättfiskad sjö, det är lätt att komma i med båt och den är utmärkt även för fiske från land. Man kanske inte alltid får de största exemplaren på fisk, men det finns en god stam för gös, abborre och gädda.

När FT gav sig ut på Östersjön med Pierre Göransson ville inte de stora gösarna nappa. Den här yngre gösen släpptes snabbt tillbaka i det fria.
När FT gav sig ut på Östersjön med Pierre Göransson ville inte de stora gösarna nappa. Den här yngre gösen släpptes snabbt tillbaka i det fria. Foto: Filip Kowalski

Var hittar man då det bästa gösfisket?

– Där faller mitt val naturligt på Östersjön utanför Nykroppa. Jag vet ingen annan fiskevårdsförening i närheten som lägger så mycket tid och pengar på sitt gösprojekt. Det är väldigt trevlig sjö att fiska i. Det enda nackdelen är att det inte går att köpa dagkort till Östersjön, utan man måste vara med i föreningen - så där är det årskort som gäller. Föreningen lägger ner mycket arbete på fiskevård.

Om man vill meta, finns det fina möjligheter för det också?

– Absolut, det finns! Om man bara är sugen på att meta lite grand och få lite mört och liknande är det hur smidigt som helst att fiska inne i Filipstad. Det går att fiska överallt runt Skillerälven. Med lite tur går det att regnbåge i Skillerälven också, för där har Sportfiskeklubben Filip släppt ut ädelfisken med tanke på alla ungdomar som fiskar.

Det här magnifika exemplaret till abborre hade en längd på 40 centimeter.
Det här magnifika exemplaret till abborre hade en längd på 40 centimeter. Foto: Filip Kowalski

Köper årskort

Innan man ger sig ut för att fiska bör man tänka på att lösa fiskekort för dagen, alternativt årskort hos den aktuella fiskevårdsföreningen. I det här fallet är Pierre Göransson extrem.

– Jag har tagit det till vana att när jag besöker ett nytt vatten inom sex mils radie från Filipstad så köper jag ett årskort när jag lägger i min båt, alltså oavsett om det bara skulle bli fiske hos den aktuella fiskevårdsföreningen en gång det året. Jag gör det dels för att gynna föreningarna, dels för att det blir enkelt om jag skulle vilja fiska där igen. Jag vet att många föreningar har det svårt ekonomiskt. Varje bidrag kan därför kanske hjälpa till att föreningarna kan göra något extra för sina vatten - och det är jag jättegärna med och bidrar till, säger han.

Naturupplevelsen på Östersjön går inte att klaga på.
Naturupplevelsen på Östersjön går inte att klaga på. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeGösNykroppaNykroppa-Storfors fiskevårdsföreningSommar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.