Rosa toner och djup konflikt i Långban i sommar

Publicerad:
Utställningen Infra öppnar på Långban Moderna på lördag, den 19 juni, och visar fotografen Richard Mosses bilder från konfliktmineralernas Kongo-Kinshasa. Utställningschef Karin Åberg Waern. Foto: Lena Richardson

Det lyser av rosa toner i fotoutställningen som visas i Långbans gruvby i sommar, men det är ingen rosenskimrande bild som fotokonstnären Richard Mosse ger av livet i Kongo-Kinshasa.

– Det är otroligt vackra bilder, samtidigt som det är så hemska situationer han skildrar, säger Karin Åberg Waern.

Hon är utställningschef på Värmland museum, som på lördag öppnar sommarens utställning på Långban Moderna, utställningshallen i gruvbyn.

Fotografierna med sina starkt rosa och violetta inslag riktigt poppar ut från de grå betongväggarna och det är på många sätt annorlunda bilder Richard Mosse tar.

– Det är en fantastiskt intressant fotograf. Han utmanar och försöker förändra bilden av dokumentärfotografi. Det är inte vanliga krigsskildringar vi ser, säger Karin Åberg Waern.

Konfliktmineral

Konflikter kring mineral i ett krigshärjat land är temat för utställningen Infra.

The man who sold the world, 2015. © Richard Mosse. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York. (Verket är beskuret.)
The man who sold the world, 2015. © Richard Mosse. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York. (Verket är beskuret.)

Bilderna är tagna i Kongo-Kinshasa, där det i århundraden pågått konflikter om landets naturresurser och vem som ska ha makten över dem. Bilderna visar soldater, landskap, barn, gruvarbetare, byar.

De rosa inslagen beror på att Richard Mosse använder en speciell färgfilm, Kodak Aerochrome, som tagits fram för militära spaningsuppdrag. Filmen registrerar infrarött ljus, som det mänskliga ögat inte uppfattar.

Ifrågasätter

”Jag ville ta denna teknik till ett svårt läge, utmana de förstelnade konventionerna kring medias berättelser och sättet vi tillåts representera den här bortglömda konflikten… Jag ville pröva denna militära igenkänningsteknik, och använda den på ett sätt som ifrågasätter hur krigsfotografier är uppbyggda”, förklarar Richard Mosse i pressmaterialet från museet.

”Du ser hela tiden nya detaljer i bilderna”, säger Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare, och visar människor som står uppe på kullen i bilden.
”Du ser hela tiden nya detaljer i bilderna”, säger Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare, och visar människor som står uppe på kullen i bilden. Foto: Lena Richardson

De färgstarka bilderna blir därmed både konstfoton och dokumentära bilder.

– Det är en fantastisk konstupplevelse att se dem, tycker Karin Åberg Waern.

Vid första anblicken finns det en skönhet i det rosa, men vid närmare betraktande kommer också andra perspektiv.

Utställningen Infra visas i gruvbyn till den 22 augusti.
Utställningen Infra visas i gruvbyn till den 22 augusti. Foto: Lena Richardson

– Man blir lite förledd nästan. Han säger själv att ”aesthetic is the smartest tools in the box”. Skönheten kan väcka något inom en och få en att inse någonting. Man ska inte vara rädd för att det är för snyggt, men det gäller ju att titta ordentligt också, säger Karin Åberg Waern.

Mineralrik plats

Att bilderna visas just i Långban är ingen slump. Också här har livet kretsat kring mineral genom århundraden, om än inte med samma sorts konflikter som följd. Långban är en gammal gruvby, där det brutits järnmalm, manganmalm och dolomit. Gruvnäring var igång här redan på 1500-talet och här har funnits både gruvor och hytta.

Hyttan lades ner på 1930-talet och gruvdriften upphörde 1972. Idag är byn framför allt känd som en av världens mest mineralrika platser och som en by fylld av industriminnen.

Lost fun zone, 2012. © Richard Mosse. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York. (Verket är beskuret.)
Lost fun zone, 2012. © Richard Mosse. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York. (Verket är beskuret.)
Fakta

Richard Mosse

Richard Mosse är född på Irland, 1980, bor i New York och Berlin.

Han har utbildat sig på Yale School of Arts, New Haven och Goldsmiths College, London.

Han har arbetat som krigsfotograf, följt flyktingkrisen under 2010-talet och publicerat flera hyllade böcker och reportageserier från de platser där han arbetat.

”Ofta skildrar han mänskligt och biologiskt lidande ur nya perspektiv och med avancerade tekniker.”

Källa: Värmlands museum

Artikeltaggar

Filipstads kommunGruvaKarin Åberg WaernKonstKrigLångbanLångban ModernaLångbans gruvbyNöje/KulturSamhälleSommarUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare