Hoppa till huvudinnehållet

Är Löfven Läderlappen?

Publicerad:
Statsminister Stefan Löfven (S) har fått hålla i flera presskonferenser under den gångna veckan med anledning av misstroendeomröstningen mot honom och regeringen. Foto: Lars Schröder/TT NYHETSBYRÅN

Vi är alla barn av vår tid.

Och är man född i slutet av 1970-talet är chansen förhållandevis stor att man fick se, på någon av public service-kanalerna, tv-serien Läderlappen när det blev dags för barnprogram.

Läderlappen var spelades in 1966-1968 och hade Adam West i huvudrollen som Läderlappen och Burt Ward i rollen som Robin. Tillsammans såg den dynamiska duon till att upprätthålla tryggheten i Gotham city och att hålla skurkar som Jokern, Pingvinen och Gåtan bakom lås och bom. Signifikativt för serien var att alla slagsmålsscener spelades in med ljudeffekter och grafikexplosioner – när Läderlappen träffade en skurks haka fick tv-tittarna se en stor splash över hela rutan där det stod "klonk" eller liknande.

Tv-serien Läderlappen var en ren underhållning som byggde på någon slags berättelse om kampen mellan gott och ont. Moralkakor, kryddat med någon slags lekfullhet, serverades på bästa sändningstid.

Adam West gjorde rollen som Läderlappen i den amerikanska tv-serien från 1966.
Adam West gjorde rollen som Läderlappen i den amerikanska tv-serien från 1966. Foto: AP Photo, File

Regeringskrisen som spelas upp för våra ögon är dock allt annat än lekfull, den är på allvar. Den politiska låsningen som samhället har hamnat i har inte ett uns av värme eller humor.

I måndags förlorade Stefan Löfvens S-ledda regering en misstroendeomröstning, detta sedan Vänsterpartiet gjort verklighet av sitt löfte att fälla regeringen om inte punkten 44 plockades bort ur januariöverenskommelsen. Det finns ingenting som är roligt i att kastas ut i ovisshet på det här sättet.

Men tv-skadad som man är, vilket motsvarar att dagens barn lär minnas roliga TikTok-klipp om 30 år på samma sätt som vi 80-tals-tv-tittande barn i dag minns hur Herr Skumberg sålde danska wienerbröd med choklad i midten, slås man av förhoppningen att Stefan Löfven är Läderlappen – eller att han åtminstone besitter den fiktive hjältens förmågor att ta sig ur knipor.

För om inget oförutsett händer fram till måndagen, som att vi skulle få tillbaka någon slags stabilitet, kommer hela midsommarhelgen bli en enda lång cliffhanger.

Tv-seriens manus sträckte sig alltid över två avsnitt. I slutet på det första avsnittet hade den aktuella skurken satt Läderlappen och Robin i en knipa som normalt sett borde leda till döden, men där upplösningen kom i början på det andra avsnittet där den bakbundne Läderlappen hittade ett sätt att undvika att skäras upp av den jättelika cirkelsågen som sakta var på väg mot honom.

Stefan Löfven har tidigare haft förmågan att hantera olika kriser med ett lugn. Det går att ha ett ton av olika åsikter kring den svenska hanteringen av den pågående coronapandemin, men det går inte att säga att regeringen inte har försökt att ge sitt yttersta för att hantera den. Oavsett svårighet som regeringen har ställts inför har den tagit sig an uppgiften, lyssnat på vetenskapen och samtidigt försökt att ge vården förutsättningar att dämpa effekterna av coronaviruset.

Men den här politiska krisen är någonting annat.

På måndag kan Stefan Löfven bli tvungen att utlysa ett extraval till riksdagen, bara ett år innan det ordinarie valet ska hållas.

Lyckas han att ta sig ur det allvarliga läget, om han tillsammans med Miljöpartiet och Centern kan få med sig Liberalerna tillbaka in i januariöverenskommelsen utan punkten 44, återstår att se.

Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort allt de kan för att fälla regeringen hittills och kommer att löpa linan ut.

Och att Vänsterpartiet stod fast vid sina principer för att få bort punkten om fria marknadshyror i nyproduktion har gett Sverigedemokraterna ett gyllene läge att sätta sig i maktens förarsäte – Jimmie Åkesson har bidat sin tid och väntat på att just denna dagen skulle komma.

Om Stefan Löfven och regeringen lyckas att ta sig ur knipan återstår att se

Följ den spännande upplösningen i nästa vecka.

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietDemokratiFilipstadJimmie ÅkessonKristdemokraternaLedareLiberalernaMiljöpartietModeraternaPolitikerRegeringenRiksdagenStefan LöfvenSverigedemokraternaTV-serierVänsterpartiet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.