Hoppa till huvudinnehållet

Midsommarfirande på Breviks hembygdsgård

Publicerad:
Alice  Sundén, Helena Sundén, Emma Sundén, Henrik Nirs och Meija Nirs hjälpte till med att klä midsommarstången.
Alice Sundén, Helena Sundén, Emma Sundén, Henrik Nirs och Meija Nirs hjälpte till med att klä midsommarstången. Foto: Göran Persson

På midsommaraftonen kläddes och restes midsommarstången vid Breviks hembygdsgård. Midsommardagen firas på lördag utifrån rådande restriktioner.

I strålande vackert sommarväder kläddes midsommarstången under fredag förmiddag. Margit Talisaar och Victoria Strand, från Nykroppa, hjälpte till att klippa loss lövruskor till midsommarstången.

– Vi har nyligen gått med i hembygdsföreningen, berättade Margit Talisaar.

 Margit Talisaar och Victoria Strand klippte loss lövruskor.
Margit Talisaar och Victoria Strand klippte loss lövruskor. Foto: Göran Persson

Några andra deltagare fäste lövruskorna på midsommarstången och några band kransarna. Uppslutningen var riktigt god och hela arbetet med att klä midsommarstången beräknades ta ett par timmar.

– Deltagarantalet brukar variera, det beror mycket på vädret, berättade Margareta Jonsson, ledamot i Kroppa hembygdsförening.

Ingen dans

Midsommardagen firas på lördag eftermiddag med både servering, lotterier och tombola. Det blir dock ingen folkdansuppvisning.

Midsommarstången kläs.
Midsommarstången kläs. Foto: Göran Persson

Firandet arrangeras utifrån rådande restriktioner på grund av coronapandemin.

– Det blir ingen dans kring midsommarstången, men det blir musikunderhållning med Stefan Chrunak och Christer Jönsson som spelar och sjunger, berättar Kerstin Chrunak, kassör i Kroppa hembygdsförening.

Hon förklarar att det får vara högst 100 deltagare utomhus. Dessutom får det bara sitta fyra personer vid varje bord och det måste finnas ett visst avstånd mellan borden.

– Det får inte heller vara någon kö till köket.

Hon berättar också att det blir våffelservering under alla torsdagskvällar i juli. Då blir det även loppis-försäljning.

Arrangör är Kroppa hembygdsförening.

Vackra blommor.
Vackra blommor. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

Filipstads kommunKroppa hembygdsföreningMidsommarMidsommaraftonNyheterNykroppa

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.