Hoppa till huvudinnehållet

Simhallsbygget fortskrider enligt plan

Publicerad:
Arbete med grundläggningen inför gjutningen av plattan.
Arbete med grundläggningen inför gjutningen av plattan. Foto: Jennifer Sundelin

Simhallsbygget i Hällefors fortskrider enligt plan. Under juni månad har grundläggning gjorts inför den kommande gjutningen av plattan.

Bland annat har det genomförts schaktning och återfyllning inför konstruktionen av plattan. Det har även borrats en del i uppstickande berg och några mindre sprängningar har utförts.

I augusti blir det gjutning av platta och väggar upp till mark.

– Just nu förbereder man för att gjuta bottenplattan direkt efter semestern vecka 32, berättar Peter Wiker, utvecklingsstrateg på Hällefors kommun.

Därefter börjar konstruktionen ovan mark. Det ska även byggas en bred förbindelse mellan simhallen och ishallen.

Även om bygget nu går framåt enligt plan så blev det dock en försening när det tidigare upptäcktes föroreningar i marken.

– Vi blev lite försenade efter att man hittade föroreningar i marken, arbetet med detta tog 10-11 veckor, berättar Peter Wiker.

Fanns tungmetaller

Han förklarar att det inte togs några markprov innan bygget startade, eftersom det gjordes en bedömning att det var naturmark.

– Vi hittade en rapport senare om att man fyllt i grejor när man byggde ishallen. Då vände man bandyplanen och fyllde i med det material man hade tillhands. Det var bland annat tungmetaller.

Ett orosmoln som fortfarande finns är att pandemin eventuellt kan göra det svårt att få tag på viss utrustning.

– När leveranserna kommer igång så vet vi inte hur det går med limträbalkarna, våra tillverkas i Baltikum och ska användas i väggar och tak.

Han berättar också att det ska sättas upp en webbkamera som med jämna mellanrum ska ta stillbilder på byggarbetsplatsen, bilderna ska kunna ses på kommunens hemsida.

Simhallen ska stå klar nästa år.
Simhallen ska stå klar nästa år. Foto: Jennifer Sundelin

Artikeltaggar

HälleforsHällefors kommunNyheterSimhall

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.