Hoppa till huvudinnehållet

Historiskt café vid Krigsflygfält 16

Publicerad:
Bakom disken står Sophie Zeimmermann Winqvist, Martin Grytberg och Filip Örtgård. Tilda Ljunglöf saknas på bilden. Foto: Göran Persson

Under sommaren finns det ett café vid Krigsflygfält 16. Sommarjobbande ungdomar serverar både våfflor, kaffe och kakor.

Du kliver rakt in i 40-talet. Kriget rasar runtom i Europa och det finns en stor rädsla för ett anfall även mot Sverige. Beredskapen är hög och arbetet pågår med att förstärka försvaret av landet. Krigsflygfält 16 är viktig kugge i det svenska försvaret.

I caféet står några tidsenligt klädda ungdomar som tar emot din beställning. Kanske blir det en rykande färsk våffla, lite kaffe och några godbitar.

Bakom disken står Sophie Zimmermann Winqvist, Martin Grytberg och Filip Örtgård. Även Tilda Ljunglöf arbetar här.

– Idag har det varit ganska många besökare, berättar Sophie Zimmermann Winqvist som tycker det är häftigt att vara så nära historien.

Ungdomarna har sommarjobb här genom kommunen. Krigsflygfält 16 vill på det här sättet levandegöra det värmländska kulturarvet från beredskapsåren.

Därefter kan du avnjuta en fikastund och samtidigt betänka de likheter som faktiskt finns med dagens försämrade säkerhetsläge.

Dåtid och nutid

För inte så länge sedan var FT:s reporter på plats på Krigsflygfältet för att skriva om hemvärnet som övade här för att kunna försvara landet. Historien återupprepas på ett nästan kusligt sätt.

Kriget i Ukraina är fortfarande en realitet, bara några timmars resa från Sverige. Och Europas gränser har återigen förändrats med vapenmakt, vilket var nästintill otänkbart före 2014.

Återigen rustas den svenska försvarsmakten upp - efter insikten om att den eviga freden inte är här ännu.

Sommarläger på krigsflygfält 16.
Sommarläger på krigsflygfält 16. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

BrattforshedenFilipstads kommunKrigsflygfält 16Nyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.