Hoppa till huvudinnehållet

Satsar på stilfull renovering

Publicerad:
Strandell Fastigheter Värmland AB är i färd med att färdigställa arton lägenheter på Blombackavägen i Filipstad.
Strandell Fastigheter Värmland AB är i färd med att färdigställa arton lägenheter på Blombackavägen i Filipstad. Foto: Jennifer Sundelin

Strandell Fastigheter Värmland AB fortsätter att etablera sig i Filipstads kommun och har nu renoverat lägenheter på Blombackavägen och Bergslagsgatan. FT träffar en av hyresgästerna och får kika på inredning och planlösning.

Att vara privat fastighetsägare kräver att man har många bollar i luften, enligt Sten Strandell som driver företaget.

Resan fram till idag har varit lång och slingrande. Sten Strandell har många erfarenheter att lägga till sin meritlista.

FT fick kika in hos Birgitta Larsson i ennes trea som hon hyr av Strandell Fastigheter Värmland AB.
FT fick kika in hos Birgitta Larsson i ennes trea som hon hyr av Strandell Fastigheter Värmland AB. Foto: Jennifer Sundelin

– Om jag skall ta det från början så startade jag min firma 1998 i Göteborg och pysslade då med tjänster inom telefoni som följd av att jag tidigare jobbat med det i Danmark och Spanien under några år, förklarar han.

Fastighetsverksamheten drog igång 2007 i samband med ett fastighetsköp i Boråstrakten som han skötte på fritiden vid sidan av sitt jobb på ett amerikanskt företag.

Många projekt

Namnet Strandell Fastigheter kom till år 2012 och efter att Sten avslutat sin anställning påbörjades ett nytt fastighetsprojekt i Vänersborg.

Birgitta Larsson trivs utmärkt i sin lägenhet med modernt kök. ”Det är stilfullt och snyggt renoverat”, säger hon.
Birgitta Larsson trivs utmärkt i sin lägenhet med modernt kök. ”Det är stilfullt och snyggt renoverat”, säger hon. Foto: Jennifer Sundelin

För fem år sedan tog företaget över Gamla Sparbankshuset i Filipstad från kommunen som ville banta sitt fastighetsbestånd. I maj i fjol förvärvades 33 lägenheter i två fastigheter på Blombackavägen och Bergslagsgatan. Verksamheten klev in i nästa fas och Strandell Fastigheter Värmland AB bildades.

Sten Strandell är uppvuxen i Nykroppa och har sommarstuga där sedan tjugo år tillbaka, så det finns ett naturligt intresse att driva verksamhet i kommunen.

Trots att Birgitta Larsson flyttade in så sent som i juni i år har hon hunnit bo in sig.
Trots att Birgitta Larsson flyttade in så sent som i juni i år har hon hunnit bo in sig. Foto: Jennifer Sundelin

– Bygden ligger mig varmt om hjärtat även om det var över trettio år sedan jag flyttade härifrån, intygar han.

Fokus på kunden

Kundnöjdhet är ett kvitto på att man har lyckats med det man har gjort, menar Sten. Målbilden är att ordna prisvärt och bra boende i stan. Just nu är det arton lägenheter som släpps allteftersom de blir klara på Blombackavägen och Bergslagsgatan. I ett av trapphusen har ålderskategorin ”55+” förtur.

– Vi riktar oss till folk som vill ha en modern hyreslägenhet med bra standard som alternativ till att kanske köpa en bostadsrätt. Vi har gjort materialval som man normalt inte ser så ofta i den genomsnittliga hyresrätten som till exempel inbyggda vitvaror i köket eller kaklade badrum.

Köket är modernt och har inbyggda vitvaror.
Köket är modernt och har inbyggda vitvaror. Foto: Jennifer Sundelin

Birgitta Larsson, hyresgäst på Blombackavägen sedan i början av juni i år, intygar att hon verkligen trivs med sitt nya boende.

– Allt är modernt och snyggt och stilrent. Jag tycker det är extra roligt att de har sparat lite av de ursprungliga som har renoverats upp, som till exempel garderobsdörrarna med beslag i hallen. De har satsat på ett modernt och snyggt kök och det finns gott om förvaring, säger Birgitta, när hon visar sin trea med balkong på första våningen.

Vinst tillbaka in i fastigheterna

Att expandera och höja omsättningen är inte prio. Det handlar om att jobba med befintlig resurs för att få företaget att gradvis växa, menar Sten:

Balkongen är liten men det finns plats för krukväxter i ett hörn och sittplatser i det andra.
Balkongen är liten men det finns plats för krukväxter i ett hörn och sittplatser i det andra. Foto: Jennifer Sundelin

– Då verksamheten är under uppbyggnad och stora ytor är under renovering så är omsättningen inte så imponerande i dagsläget och all eventuell vinst går sedan flera år tillbaks in i fastigheterna, det är där jag ser att det gör mest nytta.

Och fortsätter:

Hyresgästen gillar sitt kaklade badrum och tycker att det räcker med en duschkabin.
Hyresgästen gillar sitt kaklade badrum och tycker att det räcker med en duschkabin. Foto: Jennifer Sundelin

– Det viktiga tycker jag inte är att komma upp i en viss omsättning eller bli ett stort fastighetsbolag, utan att utveckla det man redan har till något bra och som både vi och våra hyresgäster trivs med. Att växa är ingen prioritet och får gärna ta tid.

Stor efterfrågan

Det verkar finnas stor efterfråga på lägenheter i Filipstads kommun. Det betalar sig långsiktigt att satsa på genomtänkta moderna renoveringar och få till lägenheter med bra standard.

Upprustningen och renoveringen av lägenheterna på Blombackavägen fortsätter.
Upprustningen och renoveringen av lägenheterna på Blombackavägen fortsätter. Foto: Jennifer Sundelin

– Det hör av sig rätt många sökande men vi ställer också relativt höga krav på ordnad ekonomi, referenser och skötsamhet, det senare är jätteviktigt för trivseln i våra hus, säger Sten.

Konkurrensen i stan tänker han inte på som någon direkt utmaning. Det handlar mer om ett samarbete för att öka efterfrågan på boende i kommunen, förklarar han:

– Det kan göras genom att utveckla varierande och attraktiva boendealternativ, till våra nuvarande kommuninvånare naturligtvis, men ännu viktigare till folk utifrån som kan tänka sig att flytta till Filipstad av olika anledningar, säger Sten.

Sten Strandell har varit verksam inom fastighetsbranschen i många år.
Sten Strandell har varit verksam inom fastighetsbranschen i många år. Foto: Privat

Och tillägger:

– Om vi tillsammans med andra, företag och kommun, kan erbjuda jobb och bra boende samt öka attraktiviteten på samhället i stort och få in fler skattebetalare till Filipstad så gynnar det alla som bor och verkar i kommunen och stan kan blomstra precis som på den tiden när det var som bäst, menar han.

Nästa steg är att färdigställa renoveringen inomhus av alla arton lägenheter på Blombackavägen och Bergslagsgatan och kanske ytterligare några lägenheter som behöver fräschas upp. Sedan kommer företaget att jobba med husens yttre och utemiljön där.

– Vad som händer därefter är ett oskrivet kapitel – det är ju det som är så spännande med att driva företag, säger Sten avslutningsvis.

Artikeltaggar

FilipstadNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.