Från uppfostringsanstalt till fri konstarena – Älvsbacka förvandlas på nytt

Publicerad:
Giorgos Tsiongas, Joar Torbiörnsson och Alena Alexandrova är tre av konstnärerna som flyttar in samtidskonsten i den anrika bruksmiljön i Älvsbacka. Foto: Lena Richardson

Från uppfostringsanstalt för vanartiga pojkar till fristad för unga samtidskonstnärer.

I sommar står ett anrikt bruksområde i Älvsbacka norr om Molkom värd för ett internationellt konstutbyte. Under fredagen är det vernissage.

Bruksområdet i Östanås i byn Älvsbacka har genomgått många förvandlingar under årens lopp.

Rötterna fäster djupt i 1600-talet och då var det järnbruk som gällde. Efter bruksdöden i slutet av 1800-talet väntade nya näringar: bruksmiljön har bland annat härbärgerat ett skyddshem för vanartiga pojkar. Sedan blev det yrkesskola och så småningom turistanläggningen Bäverland och därefter flyktingförläggning.

Internationella gäster

Senaste budet var behandlingshem, men sedan en tid står anläggningen tom. Fast inte nu i sommar, för nu har en grupp internationella konstnärer flyttat in, inbjudna och utvalda av till ett konstresidens arrangerat av konstduon Hybrida, som består av Joar Torbiörnsson och Giorgos Tsiongas.

När NWT hälsade på tidigare i veckan var inte allt klart för utställning, men här och var fanns spännande inslag av det som besökarna kommer att få uppleva.
När NWT hälsade på tidigare i veckan var inte allt klart för utställning, men här och var fanns spännande inslag av det som besökarna kommer att få uppleva. Foto: Lena Richardson

Projektet inleddes den 24 juni med en digital fas, som den 23 juli avlöstes av en fysisk fas på plats.

Nu närmar sig nästa steg: att visa upp vad de skapat och bjuda in till samtal. På fredag eftermiddag, den 6 augusti, är det vernissage för en utställning som ska pågå i två veckor.

Tillbaka till barndomsbyn

För Joar Torbiörnsson innebär projektet också en återkomst; han växte upp här i byn.

Hur var det att komma hit igen?

– Väldigt intressant! Vi flyttade när jag var tolv och att komma tillbaka och se det med helt nya ögon; det har varit väldigt spännande. Det blir nästan som en ny plats. Här finns historia med alla lämningar och spår av industrier som finns här, men knappt är synliga i all natur, säger han.

Avsides plats

För Giorgos Tsiongas är Älvsbacka en helt ny bekantskap. Han är från Grekland och han och Joar lärde känna varandra i Amsterdam, där båda studerade på konstskola.

– Jag uppskattar att den här platsen är så avlägsen. Den har en väldigt speciell historia där den har förvandlats många gånger. Och alla som bor här är väldigt hjälpsamma och positiva.

Besökarna kommer att få se konst av många olika slag, från hologram till 3D-printade verk.
Besökarna kommer att få se konst av många olika slag, från hologram till 3D-printade verk. Foto: Lena Richardson

Många har relationer till platsen, exempelvis från åren på yrkesskolan, och de har märkt av en nyfikenhet både kring lokalerna och det de gör i dem.

Besökarna som kommer till utställningen kan vänta sig installationer, ljudkonst, ljus, hologram och skulpturala verk med mera.

– Det är inte klassiskt måleri, utan contemporary art och det kan vara intressant för människor som inte är så vana vid det – och för dem som är det, säger Joar Torbiörnsson.

Joar Torbiörnsson arbetar rent fysiskt med platsens historia: träbjälkarna kommer från ett 1800-talshus.
Joar Torbiörnsson arbetar rent fysiskt med platsens historia: träbjälkarna kommer från ett 1800-talshus. Foto: Lena Richardson

Själv har han utgått från platsens historia på mer än ett sätt i det han skapar i den gamla verkstadslokalen. Bland annat använder han tjocka bjälkar från ett hus byggt på 1800-talet.

– Det handlar om tid och historia, även om det inte alltid är så direkta, tydliga referenser, säger han om sitt skapande.

Dramatisk brand

Också Alena Alexandrova knyter an till platsens historia, men väljer bland annat att konstnärligt utforska berättelsen om hur två pojkar brände ner herrgården. Det var 1915:

– Och det är intressant att den berättelsen fortfarande lever, säger hon och ser det som en berättelse om marginaliserade människor.

Alena Alexandrova tycker att lokalerna är spännande och har även hittat en dramatisk berättelse på platsen som hon forskar i genom sin konst.
Alena Alexandrova tycker att lokalerna är spännande och har även hittat en dramatisk berättelse på platsen som hon forskar i genom sin konst. Foto: Lena Richardson

Hon inspireras också av den ruffiga miljön i och kring lokalen.

– Det är en udda plats för konst; det är inte någon vit kub och det blir intressanta kontraster.

Vad som sker med lokalerna när utställningen och projektet avslutas är oklart. Byggnaderna är till salu, men de inblandade i konstprojektet verkar ha fått mersmak. Kanske blir det fler residens här framöver, eller i andra övergivna lokaler i trakten.

Duon Hybrida står i vart fall stark:

– Förhoppningsvis ska vi fortsätta att göra utställningar tillsammans, säger Joar Torbiörnsson.

Fakta

Hybrida Air

...är ett konstresidens i Älvsbacka, skapat av konstduon Hybrida, bestående av Giorgos Tsiongas och Joar Torbiörnsson.

Deltagande konstnärer: Alena Alexandrova, Bob Bicknell-Knight, Faysal Mroueh, Gabriel Bott Anderstedt, Geirthrudur Finnbogadottir Hjörvar, Jeroen Kortekaas och Mary Furniss.

Konstnärernas ursprungsländer är Bulgarien, Storbritannien, Holland, Cypern, Grekland, Island och Sverige.

Joar Torbiörnsson, Alena Alexandrova och Giorgos Tsiongas skapar konst i den tidigare industrilokalen.
Joar Torbiörnsson, Alena Alexandrova och Giorgos Tsiongas skapar konst i den tidigare industrilokalen. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ÄlvsbackaHistoriaKonstKonstnärMolkomNöje/KulturUtställningarVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare