Hoppa till huvudinnehållet

Paret Cabo vill att restaurangen ska vara ett andra vardagsrum

Publicerad:
George och Samar Cabo äger och driver George´s Café och Restaurang i Hällefors där Katriina Kyjarishi  är en av deras anställda.
George och Samar Cabo äger och driver George´s Café och Restaurang i Hällefors där Katriina Kyjarishi är en av deras anställda. Foto: Chris D Magnusson

Talesättet att satsas inget kan man inte heller vinna stämmer på makarna George och Samar Cabo. De köpte ett gammalt garage och gjorde om det till pub och restaurang som blivit succén GG:s där yngre och äldre umgås.

För Hälleforsborna är makarna Cabo välkända profiler sedan tidigare. Han som ägare till restaurang Espana och hon efter många år på Café Christina.

I centrala Hällefors har paret nu lyckats skapat en stämningsfull lokal för mat, fika, avkoppling och umgänge. Samt musik.

– Vi vill vara som ett andra vardagsrum. Där man umgås med nuvarande vänner och också får nya.

Genomslag för nytt namn

Det långa och officiella namnet är George´s Café och Restaurang, men de flesta gäster och även ägare och personal har övergett det till förmån för det kortare och mer familjära GG:s.

Restaurangen har alkoholtillstånd, men fokuset ligger på maten.
Restaurangen har alkoholtillstånd, men fokuset ligger på maten. Foto: Chris D Magnusson

– Att ett ställe så snabbt får ett smeknamn som i stort sett alla tar till sig är ett otroligt högt betyg, säger Katriina Kyjarishi som anställdes som kock och servitris dagen före tidningens besök men tidigare var en återkommande gäst.

Magisk start

Det har gått högt över förväntan för George och Samar Cabos förväntan sedan de för första gången öppnade dörren för gäster i slutet av maj.

– Vi hade jättemycket folk redan den dagen. Sammanlagt kom det över 150 personer hit och åt eller fikade. Det var rent magiskt och sedan dess har det fortsatt varit ett stort kundunderlag både på dagar och kvällar, berättar Samar Cabo.

Bilarna ut och mat in

Hennes ögon glittrar när hon berättar om nutiden. Men innan hon fortsätter göra det tar hon oss med oss tillbaka till första gången hon och maken George såg lokalen i september 2019.

– Det har varit last- och personbilsservice här tidigare, men lokalen hade stått tom och nu skulle den säljas. George såg genast att här fanns potential för att göra om stället till en restaurang och han har länge sagt att han vill ha något stort.

Själv var hon långt ifrån övertygad om att det skulle fungera.

– Som det såg ut här då var det svårt att visualisera att det skulle bli så här bra. Men vi tänkte igenom det och bestämde oss för att köpa hela fastigheten.

George Cabo som också driver pizzeria i Hällefors drömde om ett sådant ställe som han och hustrun nu skapat.
George Cabo som också driver pizzeria i Hällefors drömde om ett sådant ställe som han och hustrun nu skapat. Foto: Chris D Magnusson

Stor uppslutning

Månader av slitsamt arbete samt kontakter med myndigheter följde. Utbrottet av corona gjorde det inte lättare.

– Att få banklån samt i starten få kredit från leverantörer när många andra inom branschen gick omkull var givetvis något som oroade, men lokala företag samt Hälleforsborna har verkligen ställt upp för oss, säger George Cabo.

Husmanskost

Tillsammans planerar ägarna och Katriina Kyjarishi menyn. Men det finns en viktig tråd och alla är överens om att den lagt grunden till framgången. Alla tre gillar svensk husmanskost som har lagats från grunden och med naturliga råvaror.

– Vi har olika maträtter samt lunchbuffé. Svensk husmanskost kanske låter tråkigt men det finns så många goda rätter och det har ju inslag även från andra länder. Det är mat som man står sig bra på och passar därför till lunch också, slår de tre fast.

Basen är svensk husmanskost på dagarna men på kvällarna blir det också annat.
Basen är svensk husmanskost på dagarna men på kvällarna blir det också annat. Foto: Privat

När tidningen hälsar på tackar flera av gästerna för sig med att ge beröm både för maten och servicen samt uttrycker att de är glada över att de fått ett stamställe. Många är äldre ortsbor, men även tillresta.

Kalas och bröllop

– För ett tag sedan var det en kvinna som fyllde 90 år och valde att ha sitt kalas här. Jag tyckte det var så roligt och kommer erbjuda möjligheten. Det skulle också funka vid till exempel bröllop eller begravning, berättar Samar Cabo.

I cafédelen finns många godsaker att avnjuta.
I cafédelen finns många godsaker att avnjuta. Foto: Privat

På kvällen har lunchmenyn byts ut och i stället är det á la carte. GG:s har alkoholtillstånd och många kommer för att dricka vin och prata. Men George och Samar Cabo har varit tydliga med att på deras ställe är det maten som står i fokus.

Inget supande

– Här får folk gärna stanna i timmar på kvällen, men det är inget ställe att supa till på. Det är också därför vi har sittande gäster och inget barhäng, säger de.

Trots att GG:s bara varit i gång i tre månader har det redan hunnits flera musikkvällar som lockat över hundra gäster per tillfälle.

De fortsätter:

– Det är kring maten och det sammanhang den presenteras i som vi har byggt upp vår verksamhet och vi tror att det är ett vinnande sätt.

Maten är det som står i fokus och det är sittande gäster som gäller.
Maten är det som står i fokus och det är sittande gäster som gäller. Foto: Privat

För att restaurangen ska vara tillgänglig för alla var det en självklarhet för entreprenörsparet att direkt bygga en handikappanpassad ramp för rullstolsburna.

Flera planer finns för framtiden, men på dessa filas det fortfarande.

Artikeltaggar

George´sHälleforsNyheterVeckans företag

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.