Hoppa till huvudinnehållet

Både opera och musikal när operabion nysatsar: ”Världen kommer till Filipstad”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter brukar sända opera från Metropolitan i New York. Folkan i Filipstad är en av dem. Stamgästen Göran Dahlberg och Folkets hus föreståndare Mattias Karlsson gör sig redo för omstarten.
2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter brukar sända opera från Metropolitan i New York. Folkan i Filipstad är en av dem. Stamgästen Göran Dahlberg och Folkets hus föreståndare Mattias Karlsson gör sig redo för omstarten. Foto: Lena Richardson

En omstart i New York innebär extra lördagsgodis också för värmländska operavänner.

Folkets hus i Filipstad är en av biograferna som storsatsar på operabio, när Metropolitan bryter sin långa pandemipaus och utlovar en laddad säsong. Sju operor och en musikal ska det bli på Folkan.

Operabio har slagit igenom stort och Folkan bio i Filipstad var tidigt ute att haka på satsningen, som bär operatonerna över Atlanten till biografer i såväl stora som små svenska städer.

– Världen kommer till Filipstad genom bion! säger Göran Dahlberg, en av stamgästerna i Filipstad.

Inför den här säsongen har han fått ett drömuppdrag: att hjälpa Folkets hus’ föreståndare Mattias Karlsson att välja ut vilka uppsättningar som ska sändas på Folkan.

Skoghall och Filipstad

Båda är förväntansfulla inför säsongsstarten, som innebär en nystart efter en lång tystnad.

Metropolitan ställde in allt när pandemin slog till, men nu kör det anrika operahuset igång verksamheten igen. Också digitalsändningarna nystartar då och i Värmland är det två Folkets hus som bokat in operasäsongen: Filipstad och Skoghall.

– Jag ska gå så mycket jag kan! säger Göran Dahlberg.

Mozart och Kinky Boots

I Filipstad inleds operasäsongen på lördagskvällen, den 25 september, med Figaros bröllop i en inspelad version, med svenska stjärnan Peter Mattei. Den 23 oktober är det live som gäller i Fire shut up in my bones.

Eurydike, Rigoletto, Don Carlos, Turandot och Lucia di Lammermoor ska det också bli innan säsongen avslutas i maj.

Nytt för i år är att också en musikal bokats in i Filipstad: en inspelning av Kinky Boots från Londons West End visas i februari.

Mest opera, men också en musikal står på Folkan i Filipstads bioprogram. Kinky Boots visas den 19 februari och bygger på musik av Cyndi Lauper.
Mest opera, men också en musikal står på Folkan i Filipstads bioprogram. Kinky Boots visas den 19 februari och bygger på musik av Cyndi Lauper.

Tio i Skoghall

Skoghalls operasäsong inleds med en livesändning den 9 oktober av Boris Godunov och totalt sänds tio föreställningar på operabion där. I Skoghall blir det ingen musikal, men i övrigt nästan samma som i Filipstad, plus Askungen på nyårsdagen, Ariadne på Naxos den 12 mars och – som avslutning på säsongen – Hamlet den 4 juni.

"Ingen skokartong”

Senaste operabion i Filipstad hölls i februari 2020 och det var inte alldeles självklart att fortsätta köra efter uppehållet, men nu satsar Folkan mer på att locka publik också från andra orter runtom.

– Vi vill verkligen nå ut till fler, säger Mattias Karlsson.

Plustecknen är många, tycker Göran Dahlberg:

– Det är ju fantastiskt att sitta i en storsalong. Det är ingen skokartong vi har i Filipstad, utan det här är en fullstor salong med maffig duk och bra ljud. Det är så häftigt, att se en fantastisk uppsättning av Turandot till exempel. Wow!

Inte en kulturell öken

Han bor i den lilla byn Gåsborn, men har tidigare bott i Stockholm och var då en flitig operabesökare. Det intresset kan han fortsätta vårda också i Filipstad.

Göran Dahlberg och Mattias Karlsson har hjälpts åt att ta välja ut vilka operor som ska visas. En musikal ska det också bli och många stjärnor, från svenska Peter Mattei till ryska Anna Netrebko.
Göran Dahlberg och Mattias Karlsson har hjälpts åt att ta välja ut vilka operor som ska visas. En musikal ska det också bli och många stjärnor, från svenska Peter Mattei till ryska Anna Netrebko. Foto: Lena Richardson

– Här finns det opera från Metropolitan, det är ju fantastiskt! Att vi kan ha det i lilla Filipstad, som en del kanske tror är en kulturell öken. Världen kommer till Filipstad genom bion!

Rullar ut röda mattan

I år finns också möjlighet att köpa säsongskort, till rabatterat pris.

– Det är ett sätt för oss att göra så att det ska bli mer värde och även att man får en fast publik som återkommer, säger Mattias Karlsson.

Ryska superstjärnan Anna Netrebko sjunger titelrollen i Turandot.
Ryska superstjärnan Anna Netrebko sjunger titelrollen i Turandot.

Bara publiken nu vågar komma när restriktionerna släpps, väntar han och kollegorna med häftiga musikupplevelser och om inte champagne så i alla fall något bubbligt och festligt till pausen:

– Vi kan skaffa fram lite alkoholfria varianter och räkmackor! Och röda mattan ska rullas ut, lovar Mattias Karlsson.

Artikeltaggar

BesöksnäringDigitaliseringFilipstadFilipstads Folkets husFolkets Hus och ParkerMusikMusikalerOperaSkoghallSkoghalls folkets husTeaterTurismVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.