Hoppa till huvudinnehållet

Bergsskolan vill så ett frö hos yngre elever: ”De är framtiden”

Publicerad:
Bergsskolan i Filipstad har dragit igång projektet Barnens Bergsskola som är en långsiktig rekryteringssatsning samt ett sätt att skapa ett intresse för skolans verksamhet bland yngre elever.Eleverna fick möta Jörgen Andersson, doktor i metallteknik.
Bergsskolan i Filipstad har dragit igång projektet Barnens Bergsskola som är en långsiktig rekryteringssatsning samt ett sätt att skapa ett intresse för skolans verksamhet bland yngre elever.Eleverna fick möta Jörgen Andersson, doktor i metallteknik. Foto: Emely Wallo Bergare

Projektet Barnens Bergsskola ska ur ett långsiktigt perspektiv säkra och öka lärosätets studentantal. Elever i åtta- till tolvårsåldern bjuds därför in till skolan för att under hösten ta del av fem föreläsningstillfällen.

– Vi vill nå nästa generations ingenjörer och tekniker, säger rektor Jan Håkanson.

Han menar att efterfrågan på utbildad arbetskraft inom den svenska metall-, berg-, gruv-, verkstads- och anläggningsindustrin i snabb takt ökar.

För att på lång sikt svara upp till detta vill skolan vara en drivande kraft i att tidigt väcka unga elevers intresse för de olika industrierna och på så vis också säkerställa skolans återväxt när det kommer till nya studenter.

– Här på Bergsskolan pågår det ständigt massa spännande projekt - det vi vill visa är att det är spännande och kul med aktuell forskning, förklarar Jan Håkansson.

Upplägget kring Barnens Bergsskola kommer från Barnens universitet i Karlstad som han startade upp 2008 efter att ha hämtat inspiration från ett universitet i Tyskland. Initiativet var då mycket lyckat - bland annat utsågs Karlstads universitet 2010 till årets kunskapsspridare i Sverige av Ångpanneföreningen.

När Jörgen Andersson tog fram ett japanskt svärd för att förklara metallens egenskaper blev många av eleverna exalterade.
När Jörgen Andersson tog fram ett japanskt svärd för att förklara metallens egenskaper blev många av eleverna exalterade. Foto: Emely Wallo Bergare

– Syftet är att bjuda in elever och lärare för att visa upp vad det är vi gör och för att de ska få träffa våra studenter och lärare. Också föräldrar får haka på - det kan vara bra för det uppstår säkert tankar och funderingar efteråt. Vi har även sagt att någon från skolan kan besöka klasserna som varit här, eller lösa det på annat sätt, om det skulle uppstå mycket funderingar, säger Håkanson.

För att projektet ska kunna genomföras har finansiella medel beviljats från Vargöstiftelsen som har för avsikt att främja vetenskaplig forskning, undervisning samt utbildning av ungdom inom bland annat metallurgi.

– Vi har även lite pengar till bussresor så att barn i närområdet kan hämtas upp och köras hit, berättar Håkanson.

Kompisarna Yosef Tek och Ludvig Sunesson från 5B på Åsenskolan tyckte att föreläsningen var intressant och att det är spännande att lära sig nya saker. Dock har de än så länge inga planer på att studera på Bergsskolan när de blir äldre. ”Jag ska bli polis” säger Yosef.
Kompisarna Yosef Tek och Ludvig Sunesson från 5B på Åsenskolan tyckte att föreläsningen var intressant och att det är spännande att lära sig nya saker. Dock har de än så länge inga planer på att studera på Bergsskolan när de blir äldre. ”Jag ska bli polis” säger Yosef. Foto: Emely Wallo Bergare

Första träffen där elever från skolor i Lesjöfors, Filipstad och Storfors till bredden fyllde den anrika läroanstaltens aula, hölls i veckan.

Här fick de lyssna till när Jörgen Andersson, doktor i materialvetenskap, berättade om hur metaller ser ut inuti och vad som händer med metallen i en krockad bil.

Hård och mjuk metall

Eleverna fick se en film på hur en Chevrolet Bel Air från 1959 frontalkrockade med en Chevrolet Malibu i 2009-års modell i en hastighet av 90 kilometer i timmen.

– Bilen från -59 är byggd som en stridsvagn, men när det går sönder - då går allt sönder. Ni ser hur allt trycks in i kupén vid krocken, säger Jörgen Andersson och spelar filmen fram och tillbaka så att eleverna ordentligt ser hur den äldre bilens front blir demolerad.

– Den nya bilen har som en mjuk kudde fram - den blir helt intryckt medan buren där dockan sitter är helt intakt. Nu vet vi nämligen hur vi ska ändra i metallen. Förr, 1959, då var bilarna av hård metall, nu är den mjuk och böjlig, fortsätter Andersson förklara innan han avslutar med att uttrycka en förhoppning till de frågvisa eleverna:

– Jag hoppas att många av er kommer hit och vill vara med och ta fram nya lösningar och hjälpa till att skapa framtidens material.

Nästa föreläsning hålls den 6 oktober, då ska frågan vad som händer i en vulkan besvaras. Andra ämnen som tas upp i höst är hur man smälter skrot till nya tåg, hur man hittar ädelstenar samt hur man vaskar guld.

Bergsskolans rektor Jan Håkanson hälsade eleverna välkomna.
Bergsskolans rektor Jan Håkanson hälsade eleverna välkomna. Foto: Emely Wallo Bergare

Artikeltaggar

ÅsenskolanBergsskolanFilipstadGrundskolanJan HåkansonJörgen AnderssonNyheterStålvallaskolan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.