Vaccinering med Moderna pausas

| Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vaccineringen med Modernas vaccin pausas i Sverige för personer födda 1991 eller senare.
Foto: Johan Nilsson/TT
Folkhälsomyndigheten pausar vaccinationer med Modernas vaccin för personer födda 1991 eller senare, uppger myndigheten.

Orsaken är signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck, skriver FHM i ett pressmeddelande. Risken att drabbas är dock väldigt liten, uppger myndigheten.

"Nya preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor pekar mot att sambandet framförallt är tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax, i synnerhet efter den andra dosen. Riskökningen ses inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, främst inom de två första veckorna", skriver FHM.

Tillstånden är vanligast bland unga män, i samband med exempelvis virusinfektioner som covid-19. År 2019 vårdades cirka 300 personer under 30 år på sjukhus med myokardit (hjärtmuskelinflammation).

Personer födda 1991 och senare som fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget, diskussioner pågår om den bästa lösningen för den gruppen. Totalt rör det sig om cirka 81 000 personer, skriver FHM.

"Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på", säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.