Hoppa till huvudinnehållet

Plankorsningar stängs för renovering

Publicerad:
Plankorsningen vid Konsul Lundströms väg ska renoveras.
Plankorsningen vid Konsul Lundströms väg ska renoveras. Foto: Göran Persson

Den 16-17 oktober stängs plankorsningarna av vid Konsul Lundströms väg och Jonstorpsvägen, söder om järnvägsstationen i Filipstad. Orsaken är att båda plankorsningarna ska renoveras. Den totala kostnaden beräknas till cirka 2-3 miljoner kronor.

Varje plankorsning beräknas kosta cirka 1-1,5 miljon kronor att åtgärda. På en sträcka av cirka 40 meter ska allt bytas ut; både räler, slipers och överbyggnad.

– Vi börjar på lördag morgon klockan 07.00 och ska vara klara klockan 20.00 på söndag kväll. Både Jonstorpsvägen och Konsul Lundströms väg stängs av, säger Christer Grankvist, leveransuppföljare på Trafikverket.

Även plankorsningen vid Jonstorpsvägen ska renoveras.
Även plankorsningen vid Jonstorpsvägen ska renoveras. Foto: Göran Persson

Det kommer att läggas nya moderna så kallade strail, en typ av gummiplattor, med kantbalk i båda plankorsningarna.

Senare i höst

Även plankorsningen vid Flottuvan ska renoveras, men det kommer att göras senare i höst.

Även där handlar det om att byta räls, slipers och överbyggnad. I själva övergången byter man ut de befintliga trälämmarna som ligger där.

Plankorsningen vid Flottuvan renoveras vid ett senare tillfälle.
Plankorsningen vid Flottuvan renoveras vid ett senare tillfälle. Foto: Göran Persson

Plankorsningen är betydligt enklare byggd eftersom det är mindre trafik där, vilket gör att belastningen på den är mindre.

Mängden gods som fraktas mellan Filipstad och Daglösen har ökat kraftigt sedan timmertågen började rulla från den nya omlastningsplatsen i Filipstad. Det här ställer också högre krav på underhållet av järnvägsanläggningen, eftersom den utsätts för ett större slitage.

Det är rejäla gropar vid plankorsningen.
Det är rejäla gropar vid plankorsningen. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunInfranordInlandsbananJärnvägNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.