Hoppa till huvudinnehållet

Jerry fick en aggressiv form av prostatacancer: ”Kommer jag överleva?”

Publicerad:
Molkombon och tränaren för Örnens damlag i innebandy Jerry Magnusson, som ursprungligen kommer från Filipstad, har genomgått en behandling mot prostatacancer. Nu vill han öka medvetandet hos män att boka psa-prov för att få möjligheten att i tid upptäcka den svåra sjukdomen.
Molkombon och tränaren för Örnens damlag i innebandy Jerry Magnusson, som ursprungligen kommer från Filipstad, har genomgått en behandling mot prostatacancer. Nu vill han öka medvetandet hos män att boka psa-prov för att få möjligheten att i tid upptäcka den svåra sjukdomen. Foto: Filip Kowalski

Saker vi inte pratar om. I augusti 2019 fick han ett brev på posten. Jerry Magnusson blev erbjuden att ta ett gratis PSA-prov. Till en början tänkte han kasta brevet men han kom på andra tankar.

– Jag har min fru att tacka som fick mig att gå ner och ta provet. Vad hade hänt annars? Jag vill inte ens tänka tanken, säger Jerry som behandlats för en aggressiv form av prostatacancer.

Jerry Magnusson är en välkänd profil inom både motorsport och innebandy. Under 1990-talet körde han på hög nivå, bland annat deltog han i Volvo Original cup. I dag är han verksam som innebandytränare för Molkoms damlag, SK Örnen.

Men, det var ingen självklarhet att han skulle få fortsätta engagera sig i det han älskar. 2019 fick han nämligen diagnosen prostatacancer.

Fick svaret

Precis som alla män i Jerrys ålder blev han erbjuden att ta ett blodprov för att kolla sina PSA-värden.

– Jag hade inga symptom, jag kände ingenting konstigt så det är ingen fara och varför skulle det hända mig? tänkte Jerry.

Han beslutade sig ändå för att kolla värdena då hans fru insisterade.

– Jag bestämde för mig för att gå ner och ta provet, ett blodprov som var klart på någon minut, bara för att få det bekräftat att det inte var något fel.

Efter provtagningen fick Jerry vänta en tid på att provsvaret skulle komma.

– Det tog några dagar innan jag fick mitt brev hem om svaret, men man blev ju lite nyfiken så jag kollade min journal på 1177 innan. Svaret var dubbelt så högt mot det man ska ha. Varför? Vad händer nu? Är det något som är fel? Jag googlade trots att man helst inte ska göra det. Jag frågade mig fram och pulsen steg, berättar han.

Tankarna gick i ett och väntan var enorm. I början av september 2019 kom brevet på posten med svaret från sjukhuset, nervositeten höjdes när jag skulle öppna.

Enorm väntan

Jerry blev mer och mer nervös inför att få det slutgiltiga beskedet, trots att han sett på 1177 att värdena var höga.

– Tankarna gick i ett och väntan var enorm. I början av september 2019 kom brevet på posten med svaret från sjukhuset, nervositeten höjdes när jag skulle öppna. Det stod i brevet att jag skulle komma in till sjukhuset för att göra fler undersökningar, förklarar han.

Ett av Jerrys intressen är bilar. Han har även haft en framgångsrik karriär inom motorsport.
Ett av Jerrys intressen är bilar. Han har även haft en framgångsrik karriär inom motorsport. Foto: Filip Kowalski

Jerry fick lämna fler prover på sjukhuset för att säkerställa att resultatet stämde, vilket det gjorde. När de skrev i ett nytt brev att han skulle komma till sjukhuset för samtal och ta med sig en anhörig person förstod han att det inte var positiva nyheter som väntade.

– På samtalet följde min fru med och vi fick det bekräftat att jag hade prostatacancer och att den var aggressiv. Tusen frågor snurrade runt i huvudet, men man blev samtidigt ändå helt tom. Vad händer nu? Har det spridit sig? Kommer jag överleva? Jag har fyra barn och skulle snart bli morfar för första gången. Jag måste bli frisk.

Jerry fick göra ytterligare kontroller för att kolla så cancern inte hade spridit sig. Lyckligtvis hade den inte gjort det – en positiv nyhet i allt det jobbiga.

Han fick då två val:

– Många prover togs och även en röntgen gjordes. Jag fick två val att välja mellan, antingen skulle jag göra strålningen först och skulle inte den lyckas att få bort allt så skulle jag få gå på bromsmedicin för då kan man inte bli opererad. Eller så kunde jag välja att bli opererad först och skulle de inte få bort allt då skulle förhoppningsvis strålningen ta bort resten.

Jerry valde operation och den genomfördes en och en halv månad efter cancerbeskedet.

– Jag blev opererad av en robot som styrdes av en läkare som satt bredvid mig. Tekniken i dag är helt otrolig, för min del tog operationen fyra timmar. De tog bort prostatan men kunde ändå lämna några celler kvar som var friska, säger han och tillägger:

– Nu är det bara att hoppas på att allt är borta och att inget kommer tillbaka.

Nu är det två år sedan Jerry opererades och han är frisk. Det kommer dock ta ytterligare åtta år innan han på pappret blir friskförklarad.
Nu är det två år sedan Jerry opererades och han är frisk. Det kommer dock ta ytterligare åtta år innan han på pappret blir friskförklarad. Foto: Filip Kowalski

Dagen efter Jerrys operation fick han åka hem. Han hade väldigt ont och kunde inte röra sig ordentligt, han åt smärtstillande medicin. Han hade även en kateter som skulle tömmas.

– Efter någon vecka kommer det blod i slangen till katetern och jag fick feber. Jag fick åka in till akuten men de hittade inget, så jag fick åka hem igen.

Det gick ytterligare några veckor och det var dags att ta bort katetern, något han längtat efter.

– Man kände sig fri. Smärtan var så gott som borta och jag började känna mig normal igen, hade lite ont av att sitta längre stunder men annars kändes det bra, förklarar Jerry.

”Tänk om”

Några månader efter ingreppet blir Jerry åter igen kallad för att ta ett PSA-prov. Han åkte till vårdcentralen medan tankarna snurrade.

– Tänk om det har kommit tillbaka eller om de inte fick bort allt. Tänk om... Jag tog provet och tittade på 1177 flera gånger varje dag. Jag såg att provsvaret kommit, jag tittade och det stod en nolla. Jag fick senare hem ett brev om att mitt prov var som det skulle och de hade fått bort allt, hurra! Man blev så lättad, en stor tung sten som bara släpptes.

I efterdyningarna av cancern går Jerry regelbundet och tar PSA-prov. Det kommer totalt ta tio år för Jerry att bli friskförklarad.

– Självklart är det lika tungt än att ta provet och lika nervös är jag varje gång, men jag blir också lika glad varje gång det står 0 på svaret.

Han vill verkligen uppmana alla att gå och testa sig och att ta det på fullt allvar:

– I dag, två år senare, är jag frisk men jag har åtta år kvar innan jag blir friskförklarad på papper. Det jag vill och önskar är att alla som blir erbjudna att gå och testa sig, vare sig det gäller PSA-prov, cellprov eller mammografi och så vidare, tveka inte. Gå till vårdcentralen och ta provet, det tar bara någon minut och det kan rädda liv innan det är försent, avslutar Jerry.

Information hämtad från Cancerfonden

Prostatacancer

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och utgör drygt 30 procent av cancerfallen hos män.

Varje år upptäcks mer än 10 000 nya fall av prostatacancer. 10 984 män insjuknade 2019.

Risken att insjukna i prostatacancer före 75 års ålder är 12,6 procent.

Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av prostatakörteln. Det finns inget samband mellan godartad prostataförstoring och prostatacancer. Det är två helt olika sjukdomar. Samma person kan ha båda samtidigt.

Jerry uppmanar alla män att gå och testa sig för prostatacancer: ”Det kan rädda liv innan det för försent.”
Jerry uppmanar alla män att gå och testa sig för prostatacancer: ”Det kan rädda liv innan det för försent.” Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

CancerMänskligtMolkomSaker vi inte pratar om

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.