– En mer omfattande användning av vaccinbevis kommer kunna bli aktuellt när fler fått den tredje dosen och vår kunskap om vaccinets effekt ökat, säger Magdalena Andersson.
Andersson säger att fler åtgärder behövs.
– Utöver vaccinuppmaningen har vi ett antal restriktioner som kommer gälla från och med 23 december.
Arbete i hemmet för alla som har möjlighet. Folk ska förbereda sig att arbeta hemma efter jul och nyår. Det minskar också trängseln för den som inte har möjlighet att arbeta hemifrån.
En av de största källorna till smittspridning är arbetsplatserna, säger socialministern. Därför är ökat hemarbete en av åtgärderna som regeringen tar till, och de statliga myndigheterna får ett "skärpt uppdrag".
– Bara medarbetare som behöver vara på plats ska vara det, säger Lena Hallengren.
Detta gäller till den 31 januari 2022, därefter görs en ny bedömning.
Regeringen inför ett krav på sittande servering och en meters avstånd mellan sällskapen på krogen.
– Det innebär att det inte blir något festande på nattklubbar eller på hemvändarfester.
Allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare ska enbart ha sittande publik. Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis. Begränsningar införs för trängsel i affärer och köpcentrum.
– Syftet är att mellandagsrean inte ska bidra till ökad smittspridning, säger Magdalena Andersson.
Platsbokning på buss och tåg
Regeringen inför också begränsningar för fritids- och kulturaktiviteter och för mässor. Deltagande på cuper och läger inomhus avråds fram till den 16 januari.
– Platsbokning kommer bli obligatoriskt på flera tåg och och bussresor för att minska risken för trängsel, säger Magdalena Andersson.
Max 50 deltagare i lokaler för privata sammankomster, samt regeringen har fått hemställan om krav på negativt PCR-test för inresande från utlandet. Gäller för utländska medborgare.
– Det kommer hanteras skyndsamt av regeringen och det kommer självklart om det blir verklighet finnas lösningar för de som arbetspendlar.
Hårt tryck på vården
– Trycket på vården växer med patienter som har covid-19, influensa och RS-virus, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Samtliga Folkhälsomyndighetens scenarier visar på risk för ökad smittspridning de kommande veckorna, säger hon.
Lena Hallengren framhåller att vaccinet hjälper. Utan det skulle vi vara i ett betydligt svårare läge, säger hon. Däremot är vaccinen inte lika bra på att stoppa smittspridning, betonar hon.
När omikron nu gör sitt inträde i Sverige är oron att trycket på vården ska bli extremt högt.
– Det har vi inte råd med. Därför behövs fler smittskyddsåtgärder, säger Hallengren.
Fortsatt försämrat läge
– Vi ser fortfarande en omfattande smittspridning i Europa och i våra grannländer. Vi har lägre nivåer i Sverige men har de senaste veckorna också sett en snabb ökning av smittspridningen här, säger folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
FHM presenterar nya scenarier som visar att läget försämras ytterligare de närmaste veckorna.
Tre nya scenarier tar hänsyn till att omikronvarianten har en ökad smittsamhet. Man har samtidigt tagit hänsyn till vaccinering och vaccinens effektivitet.
– Vi ser att vi ändå kommer få en ökad smittspridning jämfört med vad vi har i dag, och toppen i den smittspridningen kommer att vara i januari, säger Tegmark Wisell.
Alla tre scenrier har toppar i mitten på januari. Sjukhusinläggningarna kan komma att öka kraftigt om smittläget följer FHM:s värsta scenario.
– Belastningen på sjukvården och inte minst personalen har ökat i regionerna, inte bara på grund av covid-19 utan influensa och andra virus som sprids i samhället, säger Karin Tegmark Wisell.
Hon konstaterar att Sverige är på en relativt låg nivå fortfarande i smittläget men situationen är sammantaget "illavarslande".
– Som så många gånger förr upprepar jag att vaccinering är den absolut mest framgångsrika åtgärden.
– Om vi inte haft vaccinationerna så hade antalet döda och sjuka av covid-19 legat på en betydligt högre nivå.
Fortfarande är det knappt 1,5 miljoner svenskar som rekommenderas vaccinering men ännu inte tagit en spruta, framhåller Karin Tegmark Wisell.
Hon lyfter de åtgärder och råd som redan gäller i samhället.
– Nu skärper vi åtgärderna ytterligare.
Alla som kan bör jobba hemifrån, uppmanar Tegmark Wisell och riktar sig till arbetsgivarna.
– Njut av julen med era nära och kära, ni som har den möjligheten, men visa särskild hänsyn om varandra. Vi har en orolig vinter framför oss då smittor sprids mer än andra tider på året. Det krävs nu att vi alla gör vårt yttersta för att hålla tillbaka smittspridningen.
Ekonomiska stödåtgärder
Finansminister Mikael Damberg (S) presenterar ett antal ekonomiska stödåtgärder. Regeringen har redan återinfört det ordinarie omställnings- och omsättningsstödet för december.
– Vi kommer att aktivera det ordinarie omställnings- och omsättningsstödet i januari också, säger Damberg.
Detta kommer att föreslås i en extra ändringsbudget.
– Det är ett viktigt besked till de företagare som påverkas av att vi nu behöver införa skarpare restriktioner och rekommendationer, säger finansministern.
Dessutom skjuter regeringen till 120 miljoner kronor extra till kulturområdet, och 80 miljoner kronor till idrotten för att minska negativa konsekvenser.