Hoppa till huvudinnehållet

Med ett gott år i ryggen - nu blickar Wasa framåt med sin jättesatsning

Publicerad:
Ola Kellertz ser fram emot det kommande året i Wasas bageri.
Ola Kellertz ser fram emot det kommande året i Wasas bageri. Foto: Lena Richardson

Nyheten i maj i förra året kändes som att den kom från ingenstans.

Barillakoncerns beslut om en jätteinvestering på över 700 miljoner kronor i Wasas bageri i Filipstad blev en positiv överraskning på många plan.

– Under 2022 är ambitionen att projektet även ska börja synas utåt, säger fabrikschefen Ola Kellertz.

Barillakoncernen gick i maj förra året ut med nyheten om att sammanlagt 1,2 miljarder kronor skulle satsas på Wasas fabriker, varav över 700 miljoner kronor skulle investeras i bageriet i Filipstad. Satsningen på en förbättrad och modernare automation skulle ge en bättre arbetsmiljö samt ge företaget ökade möjligheter att nå sina framtida mål sett till bland annat produktion och försäljning.

Ett drygt halvår senare har det ännu inte märkts utåt att projektet har inletts. Men det är så det ska vara, satsningen är i en tidig fas där det mesta kretsar kring planering.

– Än så länge har det handlat mycket om dokumentation och ritningsarbete - allt det som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet. Framöver ska det till exempel sökas bygglov och göras samråd med närboende. Men ambitionen är också att det under 2022 ska börja att synas något utåt att det händer någonting, säger Ola Kellertz som är fabrikschef i Wasas bageri i Filipstad.

När ni presenterade satsningen i maj, tycker du att nyheten fick så mycket utrymme som den förtjänade?

– Ja, lokalt tycker jag att så var fallet. Efter att vi hade gått ut med den upplever jag att vi fick många positiva kommentarer från politiker, från näringslivet, från våra medarbetare och från människor på stan.

Knäckebrödet är kärnverksamheten i år, men företagets ambition är att förra årets jättesatsning ska börja att synas fysisk under nästan år.
Knäckebrödet är kärnverksamheten i år, men företagets ambition är att förra årets jättesatsning ska börja att synas fysisk under nästan år. Foto: Lena Richardson

Nyheten som sådan kan ha stärkt framtidstron för bageriet i Filipstad, men Ola Kellertz tycker att det är svårt att jämföra tron på framtiden kopplat till ett före och ett efter presentationen av satsningen.

– Jag har jobbat i Filipstad i tre år och sett till de åren tycker jag att det alltid har funnits en framtidstro i Filipstad. Våra medarbetare har en glädje och en stolthet över det arbete som görs, säger han.

Ola Kellertz lyfter gärna fram den gångna nyårshelgen som ett konkret exempel på den yrkesstolthet som finns hos personalstyrkan. Efterfrågan på knäckebröd har hållit en hög nivå under året och för att kunna möta konsumenternas behov behövde bageriet baka bröd även under nyårsfirandet.

– Vi har många fantastiska medarbetare som kom in och jobbade på en ledig helg. Det är någonting som jag uppskattar mycket. Och jag tycker att det visar vilket engagemang och vilken stolthet som finns hos medarbetarna när de väljer att jobba istället för att fira nyår - vi är tacksamma och jätteglada för det, säger han.

Bageriet står vinterskrud. Under året, om alla bitar faller på plats, kan anläggningen även komma att bli en byggarbetsplats.
Bageriet står vinterskrud. Under året, om alla bitar faller på plats, kan anläggningen även komma att bli en byggarbetsplats. Foto: Filip Kowalski

Bokslutet är inte klart för 2021, men prognosen pekar på att förra året kan ha varit ett bra sådant för företaget.

– Det stämmer, bokslutet är inte klart, men vi har en hyfsad koll. Vi har kunnat se mycket som är positivt och vi ser ut att ha nått våra mål sett till försäljning och utveckling. Vi har också lyckats att öka våra marknadsandelar i Sverige, säger han.

Något som han tycker är roligt är att Wasa som varumärke har stärkts bland konsumenterna.

– Yougov (ett globalt marknadsundersökningsföretag med verksamhet i Sverige) har gjort en undersökning där Wasas varumärke placerade sig högt på listan över hur våra konsumenter uppfattar svenska företags varumärken, säger Ola Kellertz.

Fin femteplats

Undersökningen som han refererar till är Yougovs imageranking för 2021 som visar företagens varumärkesstyrka. Under perioden 1 oktober 2020 till 30 september 2021 genomförde Yougov 160 intervjuer med allmänheten varje dag för att kunna mäta 400 olika varumärken. Varje varumärke har utifrån intervjuerna fått indexpoäng från sex olika parametrar, kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

Wasabröd placerade sig på topp 10-listan i Sverige på en femteplats med 36,7 indexpoäng. Företaget med det bäst varumärkesstyrka i Sverige i förra året blev Swish med 42,6 indexpoäng, följt av Ikea på andraplatsen med 42,6, trean Ica med 42,1 och fyran Volvo med 37,0.

– För oss är det mycket positivt att våra konsumenter har en bra känsla kring varumärket. Vi är stolta över det, säger Ola Kellertz.

Under det kommande året blir det förstås en utmaning att motsvara konsumenternas förväntningar på Wasa.

En annan typ av utmaning för det kommande året blir att försöka få till en säkrare strömförsörjning. I somras drabbades Wasas bageri av ett antal kortare strömavbrott som störde produktionen.

– Under förra sommaren hade vi många, fler än vad vi brukar ha, åskoväder i området som gav kortare strömavbrott. Vi jobbar tillsammans med vår leverantör för att se om det går att göra en förbättring, säger han.

Vill ta nästa steg

För att kunna tackla olika utmaningar jobbar Wasa med saker som företaget självt kan påverka. När det till exempel gäller den pågående coronapandemin kan Wasa inte påverka smittspridningen globalt, däremot kan företaget påverka vad som görs på arbetsplatsen.

– Vi har alla våra restriktioner på plats och vi följer rekommendationerna som ges av Folkhälsomyndigheten. Vi tar till exempelvis endast emot besök som påverkar driften, alla andra besök hanterar vi genom digitala möten eller över telefon, säger Ola Kellertz.

Han ser nu fram emot det kommande året i Filipstad och hoppas att företaget ska fortsätta att ta sina steg uppåt på utvecklingskurvan. Bakningen av bröd är kärnverksamheten och den kommer alltid att vara prioriterad. Men om Ola Kellertz får som han vill under 2022 kommer det börja synas fysiskt att bageriet bygger för framtiden.

– Det är ambitionen, säger han.

Artikeltaggar

BarillaFilipstadLivsmedelNäringslivOla KellertzVeckans företagWasabröd

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.