Hoppa till huvudinnehållet

Hotellägaren vill se geografisk anpassning av restriktionerna

Publicerad:
Gustaf Ryhed driver Hotell Hertig Karl i Filipstad.
Gustaf Ryhed driver Hotell Hertig Karl i Filipstad. Foto: Filip Kowalski

Enligt de nya coronarestriktionerna som presenterades av regeringen och Folkhälsomyndigheten under måndagen ska restauranger, som har serveringstillstånd för alkohol, stänga klockan 23.00 från och med onsdag.

– Just den restriktionen påverkas vi inte så mycket av, säger Gustaf Ryhed som driver Hotell Hertig Karl i Filipstad.

Däremot skulle han vilja se geografiskt anpassade restriktioner framöver.

När FT börjar ställa frågor till hotellägaren Gustaf Ryhed gällande de nya coronarestriktionerna, vilka presenterades av regeringen och Folkhälsomyndigheten under måndagen, vill han först och främst vara tydlig:

– Jag har full förståelse för att regeringen och Folkhälsomyndigheten inför nya restriktioner. Vi behöver minska trycket på sjukvården och alla måste göra sitt för att vi ska kunna lyckas med det. En sak man kan göra är till exempel att vaccinera sig mot covid-19 om man redan inte har gjort det. Det är på så sätt vi kan ta oss ur det här, säger han.

På Hotell Hertig Karl i Filipstad finns tillstånd för att servera alkohol. Därför omfattas verksamheten av restriktionerna som säger att restaurangen måste stänga senast klockan 23.00 på kvällarna - det gäller från och med onsdag.

– Vår verksamhet påverkas inte av den här restriktionen nämnvärt, säger han.

Geografisk skillnad

Istället tycker han att det har varit och fortfarande är påfrestande med alla restriktioner sammantaget. Coronapandemin gör framtiden osäker.

– Alla restriktioner drabbar oss på ett eller annat sätt. Folk blir rädda för att resa och för att gå ut överhuvudtaget - och det påverkar oss, säger han.

Han tycker att det därför kan bli snett när hotell, restauranger och nattklubbar klumpas ihop till ett när restriktionerna presenteras.

– Det finns också en skillnad i landsbygd i förhållande till större städer. I Filipstad har vi varit duktiga på att hålla avstånd till varandra redan från början. Vi har inte någon trängsel på samma sätt som i de större städerna. Det har nog inte varit trångt i en krogkö lokalt sedan en hemvändarkväll på Hotel John i början på 00-talet, säger han.

Och fortsätter:

-- Så det kanske borde vara en idé att titta på att anpassa restriktionerna geografiskt framöver och se till förutsättningarna kommun för kommun.

Ojämn kamp

Tillsammans med personalen kommer han att välkomna gästerna till hotellet som vanligt, men kommer också vara noga med att följa restriktionerna. Han står beredd att dra sitt strå till stacken för att dämpa smittspridningen, men samtidigt upplever han att det är en ojämn kamp.

– När folk slutar att resa drabbar det oss på ett helt annat sätt. Restriktionerna gör det tufft för oss - jag hoppas att vi ska klara den här våren, säger han.

Artikeltaggar

CoronavirusetFilipstadFolkhälsomyndighetenGustaf RyhedHotellHotell Hertig KarlKrogarNäringslivNyheterRegeringen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.