Hoppa till huvudinnehållet

Hotellägaren berättar om oron i coronapandemins spår: "Aldrig kunnat slappna av"

Publicerad:
Gustaf Ryhed driver Hotell Hertig Karl i Filipstad.
Gustaf Ryhed driver Hotell Hertig Karl i Filipstad. Foto: Filip Kowalski

När Gustaf Ryhed tog över Hotell Hertig Karl sommaren 2019 var det med positivism, glädje och framtidstro som han gick till jobbet varje dag.

Två och ett halvt år senare vill han inte göra annat än att tänka positivt - han har precis satt igång en nysatsning på lunchserveringen.

Men coronapandemins alla smällar har tärt på honom. Han kan inte blunda för att han som företagare inte har mått bra.

– Jag har aldrig kunnat slappna av. Tankarna på hur det ska gå har ständigt varit närvarande, säger han.

Utgångspunkten för samtalet med Gustaf Ryhed var från början tänkt att handla om att få hans synpunkter kring coronastödet som företagare har kunnat söka under pandemins gång. Hotell Hertig Karl har verkat i en utsatt bransch där potentiella kunder under pandemins gång fått rekommendationerna - av Folkhälsomyndigheten och regeringen - att hålla avstånd, undvika trängsel och stanna hemma.

Samtalet var också tänkt att ta upp att hotellet har tagit beslutet, efter avväganden, att satsa på sin lunchservering igen efter en paus.

Och visst blev det prat om både coronastöd och luncher, men när samtalet nuddade vid ämnet coronastöd gick det inte att undvika prata om mående och om hur det har känts och fortfarande känns att driva ett företag i en utsatt bransch i en tid med pandemi.

– Det har inte blivit så mycket uppmärksammat hur vi företagare i vår utsatta bransch har mått. Det finns nog många familjer där en stor del av deras tillvaro har hängt på hur deras verksamheter har gått under pandemin. Det har inte pratats så mycket om vad coronapandemin har fört med sig för dem i form av oro för framtiden, säger Gustaf Ryhed.

Hur har du mått?

– Det har varit perioder där jag inte har känt igen mig själv. Många gånger jag har varit riktigt nere och varit beredd på att ge upp. Jag har funderat mycket på vad jag egentligen har gett mig in på. Men på hotellet har vi till slut tagit det månad för månad, vecka för vecka och hankat oss fram.

När Gustaf Ryhed tog över hotellet sommaren 2019 var det med en känsla av framtidstro.
När Gustaf Ryhed tog över hotellet sommaren 2019 var det med en känsla av framtidstro. Foto: Filip Kowalski

Under pandemitiden har familjen varit ovärderlig för honom.

– Min familj och mina syskon har många gånger fått vara psykologer. Tidigare kunde det vara tvärtom, att det var jag som den som kom med positiva infall när det har behövts, säger han.

Men mitt i allt det jobbiga är det väl bra att det är så, att du har kunnat få stöd av dina nära och kära?

– Jo, så är det. Och jag känner en tacksamhet inför det. Familjen har betytt och betyder otroligt mycket för mig.

Gustaf Ryhed har märkt att han har haft ett behov av att få prata om sitt mående, men han har hittills inte känt sig redo för att ventilera det utåt. Nyligen började han att skriva ett långt inlägg för publicering i hans sociala mediekanaler, men än så länge har han inte tryckt på publiceringsknappen.

– Det blev ett långt inlägg där jag skrev av mig om hur jag mår och känner, vi får se om jag kommer att publicera det någon gång, säger han.

Ungefär vad skrev du i ditt inlägg?

– Det handlade om ångest, bland annat tankar kring hur ekonomin ska gå ihop, både företagets och min privata. Och så har det varit många tankar kring familjen. Jag har ständigt brottats med mitt dåliga samvete mot mina barn och fru för att jag inte riktigt har varit närvarande.

Ingen återhämtning

Att aldrig kunna slappna av har varit bland det jobbigaste under pandemin. Gustaf Ryhed är fullt medveten om att det finns många människor som har drabbats hårt av coronapandemin, att det finns många som har närstående som har dött eller blivit allvarligt sjuka. Men när han utgår från sin situation som företagare har ovissheten inför framtiden varit ett tungt ok att bära.

– Visst, jag har kunnat sitta på en matta och leka med mina barn, men då har jag ändå inte varit riktigt närvarande - tankarna har hela tiden funnits någon annanstans. Och visst, jag har kunnat ta lite ledigt för att komma bort och tänka på någonting annat, men det har aldrig blivit en riktig semester med återhämtning - oron har varit ständigt närvarande, säger han.

I framtiden hoppas Gustaf Ryhed kunna arrangera fler evenemang på hotellet, i samma stil som när Kerstin Lundin Ryhed (bilden) och Britta Bergström höll i ett musikquiz innan pandemin.
I framtiden hoppas Gustaf Ryhed kunna arrangera fler evenemang på hotellet, i samma stil som när Kerstin Lundin Ryhed (bilden) och Britta Bergström höll i ett musikquiz innan pandemin. Foto: Jennifer Sundelin

Något som har väckt frågor hos honom är till exempel företagens möjligheter att söka stöd för en minskad omsättning under coronapandemin.

Han är noga med att påpeka att han inte missunnar någon annan företagare coronastöd, men samtidigt kommer han inte ifrån att han har upplevt en orättvisa kring hur stöden var utformade.

– Företag som minskade sin omsättning och som i stort sett stängde ner sin verksamhet under delar av 2020 fick stöd, men jag som försökte att hitta nya vägar att driva verksamheten och därför inte sänkte omsättningen fick inget stöd, säger han.

Och fortsätter:

– Det man behöver ha med sig i sammanhanget är att om man lyckas att hålla sin omsättning eller till och med öka den så betyder det inte per automatik att man tjänar mer pengar. Jag tog också över verksamheten sommaren 2019 från den förra ägaren som hade ett annat upplägg än vad jag införde. Så mina siffror under 2020 jämfördes med åren innan och det blev inte bra sett till omsättningen - jag hade andra tankar kring hur man kunde driva verksamheten och ökade på så sätt omsättningen.

Brister i stödet

Gustaf Ryhed påpekar att han har fått andra coronastöd som inte är kopplade till omsättningen, men han känner att systemet inte har varit rätt utformat.

– Det hade kanske varit lika bra om jag hade stängt ner verksamheten, men så ville jag inte ha det. Jag har en fantastisk personal och den vill jag ha kvar även efter coronapandemin, därför var det viktigt för mig att driva en verksamhet så att chanserna skulle öka att ha personalen kvar, säger han.

Om vi för sakens skull säger att du hade fått coronastöd utan att det hade behövt att vara kopplat till en minskning av omsättningen, vad hade det betytt för din verksamhet?

– Det hade betytt att jag hade kunnat börja tänka på en framtid efter pandemin, jag hade inte behövt att känna en oro för om vi ska klara verksamheten.

Ja till luncher

Coronapandemin är inte över. Gustaf Ryhed och hotellets personal har hela tiden anpassat rörelsen efter de gällande restriktionerna och rekommendationerna som har kommit från Folkhälsomyndigheten och regeringen.

När höstens lunchsäsong på hotellet var över tog han en ordentlig funderare kring om det var värt att fortsätta att servera luncher - och kom fram till att det har betydelse, att det är värt att fortsätta att satsa.

– Jag kände tidigt att vi skulle fortsätta att servera luncher, allt handlade om i vilken form vi skulle göra det. Vi fick ställa oss frågan: vad passar bäst för våra potentiella kunder - vilka dagar fungerar bäst? säger han.

Funderingarna mynnade ut i att luncher kommer att serveras torsdagar, fredagar och söndagar.

Anders Sundberg kommer tillsammans med Elin Vippola stå för luncherna på Hotell Hertig Karl.
Anders Sundberg kommer tillsammans med Elin Vippola stå för luncherna på Hotell Hertig Karl. Foto: Jennifer Sundelin

Maten kommer att lagas av Anders Sundberg och Elin Vippola.

– De är grymma, säger Gustaf Ryhed.

Artikeltaggar

CoronavirusetFilipstadFolkhälsomyndighetenGustaf RyhedHotellHotell Hertig KarlNäringslivVeckans företag

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.