Hoppa till huvudinnehållet

Så säger några lokala röster om att restriktionerna ska tas bort

Publicerad:
STOCKHOLM 20220203Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, statsminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Lena Hallengren höll en pressträff i Rosenbad och meddelande att regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari. Foto: Marko Säävälä /TT

Nästa onsdag, den 9 februari, släpps restriktionerna kopplade till den pågående coronapandemin.

FT har gjort en snabb rundringning för att få några lokala röster kring regeringens besked.

Intrycket är att beskedet har tagits emot med en försiktig optimism.

För många har det varit efterlängtat att restriktionerna kopplade till den pågående coronapandemin ska tas bort.

Men det finns samtidigt en viss oro för vad som kommer att hända om smittspridningen tar fart igen, därför togs beskedet från regeringen emot med en försiktig optimism.

FT ringde runt till ett antal lokala profiler för att ställa frågan:

Restriktionerna tas bort nästa vecka - hur känns det?

Gustaf Ryhed driver Hotell Hertig Karl i Filipstad.
Gustaf Ryhed driver Hotell Hertig Karl i Filipstad. Foto: Filip Kowalski

Gustaf Ryhed, Hotell Hertig Karls ägare i Filipstad:

– Det känns fantastiskt, äntligen! Det gäller att ha stor respekt för smittspridningen även i fortsättningen, men jag ser positivt på beskedet. Jag känner en tacksamhet att vi inom vår bransch äntligen får börja planera igen och få leva under någorlunda normala omständigheter.

Åsa Hååkman Eriksson (S) är Filipstads kommunalråd.
Åsa Hååkman Eriksson (S) är Filipstads kommunalråd. Foto: Göran Persson

Åsa Hååkman Eriksson (S), kommunalråd i Filipstad:

– För gemene man kommer nog det här att tas emot som ett positivt besked, eftersom det innebär att vi får en möjlighet att röra oss mer fritt igen. För kommunen och framförallt för kommunens vård och omsorg gäller det att fortsätta att arbeta. Kommunen gick till exempel upp i stabsläge igen i måndags - pandemin slutar ju inte bara för att restriktionerna tas bort.

Dee-Anna Stolpe driver Dee-Annas klädbutik i Filipstad.
Dee-Anna Stolpe driver Dee-Annas klädbutik i Filipstad. Foto: Emely Wallo Bergare

Dee-Anna Stolpe, affärsinnehavare i Filipstad som driver Dee-Annas klädbutik:

– Jag ser positivt på beskedet men med nervositet. Det här visar att det går åt rätt håll, men vi får hoppas nu att alla tar sitt ansvar i det hela.

Molkomborna Christian Carlsson och Elsa Carlsson tillbringar gärna sommardagar på norra sidan av sjön Östra Örten där Älvsbacka badplats finns.
Molkomborna Christian Carlsson och Elsa Carlsson tillbringar gärna sommardagar på norra sidan av sjön Östra Örten där Älvsbacka badplats finns. Foto: Filip Kowalski

Christian Carlsson, Molkombo med ett mångårigt engagemang i bland annat barns möjligheter till spontanidrott och Nyedshov:

– Först och främst är jag väldigt glad å all vård- och sjukhuspersonals vägnar. Att de förhoppningsvis kommer få en arbetsmiljö som inte äter upp dem. På ett personligt plan så är utlandsresor och sport- samt musikarrangemang något som ligger mig varmt om hjärtat. Att kunna få åka på solsemester till Cypern, att få se Bajen inför fullsatta läktare på Tele2 Arena samt lyssna på The Cure på Scandinavium är något jag törstar efter i sommar och höst.

Stefan Molander är ordförande i Hällefors IK och vd för Rinman education.
Stefan Molander är ordförande i Hällefors IK och vd för Rinman education. Foto: Lena Richardson

Stefan Molander, vd för Rinman education samt ordförande för Hällefors IK hockey:

– Jag har inte hunnit att fundera så mycket kring beskedet än. Jag anade att det låg i luften, men blev överraskad över att allt slopades på en gång. För många kommer det här innebära någonting positivt, medan andra kanske inte upplever det så. Jag tror att det kommer att betyda mycket för dem som driver restauranger, hotell och event. Det kommer nog också betyda mycket för viss sport.

Alla restriktioner slopas nästa vecka

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonCoronavirusetDee-Anna StolpeFilipstads kommunGustaf RyhedHällefors kommunMolkomNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.