Hoppa till huvudinnehållet

Nu möts kompisarna Asplund och Zetterlund: ”Lycka till – men inte för mycket”

Publicerad:
Rasmus Asplund har etablerat sig som NHL-spelare den här säsongen i Buffalo Sabres. Här försöker han hitta skottläget på Tampa Bays målvakt Brian Elliott.
Rasmus Asplund har etablerat sig som NHL-spelare den här säsongen i Buffalo Sabres. Här försöker han hitta skottläget på Tampa Bays målvakt Brian Elliott. Foto: Chris O'Meara

När sommarsolen stått som högst på himlen har vännerna Rasmus Asplund och Fabian Zetterlund sökt sig inomhus, ofta med ett par inlines på fötterna.

– Ja, det har ju hänt några gånger att vi har spelat inlines med och mot varandra i Wasahallen, säger Rasmus Asplund.

På torsdag har Filipstadsarenan bytts mot Prudential Center i New Jersey och inlines mot skridskor – det är dags för FBK-vännernas första möte i NHL.

– Man får önska honom lycka till – men inte för mycket, säger Fabian Zetterlund med ett skratt.

Rasmus Asplund från Filipstad och Fabian Zetterlund från Norra Kroppkärr i Karlstad har gjort liknande resor ut i hockeyvärlden. Båda slog igenom som unga spelare i Färjestad, båda har utvecklat sina färdigheter i AHL innan de nått spel i NHL - Rasmus Asplund med Buffalo Sabres och Fabian Zetterlund med New Jersey Devils.

Det som skiljer dem åt lite grand, än så länge, är att Rasmus Asplund har etablerat sig som en NHL-spelare medan Fabian Zetterlund precis börjat göra sig ett namn. Zetterlund har gjort stor succé i AHL och har under säsongen varit den poängstarkaste svensken. I november kallades han för första gången upp till Devils, och nu har han åter spelat några matcher i NHL och både första poängen och målet har trillat in.

– Det är verkligen skitkul. Jag stortrivs. Det är ju det här man har jobbat för hela tiden, säger Zetterlund.

När de spelade i Färjestad tillsammans utvecklande de en vänskap som de håller levande än idag.

– Vi hörs av lite då och då och vi har koll på varandra hur det går. Inför varje match mellan Buffalo och New Jersey har vi hörts för att kolla läget och för att se om Fabian blivit uppkallad till NHL eller inte, berättar Rasmus Asplund.

Fabian Zetterlund har besökt Wasahallen i Filipstad under flera somrar för att spela inlinehockey med Rasmus Asplund.
Fabian Zetterlund har besökt Wasahallen i Filipstad under flera somrar för att spela inlinehockey med Rasmus Asplund. Foto: Filip Kowalski

Nu hoppas han på att Fabian kommer att få stanna kvar i New Jersey och NHL säsongen ut. För på torsdag ska lagen mötas i just New Jersey, vilket skulle ge en match i matchen mellan de båda tidigare FBK-spelarna.

– Det kommer att bli roligt, det är alltid kul att möta folk man känner. Vi har del i varandras resor på ett eller annat sätt. Och vi har alltid kunnat diskutera olika saker och ta hjälp av varandra om det har behövts, säger Rasmus Asplund.

Fabian Zetterlund gjorde sitt första NHL-mål för en vecka sedan, när New Jersey Devils mötte Arizona Coyotes.
Fabian Zetterlund gjorde sitt första NHL-mål för en vecka sedan, när New Jersey Devils mötte Arizona Coyotes. Foto: Ross D. Franklin

Fabian Zetterlund har precis kommit hem från en 12 dagar lång roadtrip när vi snackar med honom. Han ser fram emot att snöra på sig skridskorna och möta Asplund och Buffalo.

– Jag har kompisar i många lag, men det blir speciellt att möta Rasmus, precis som det var speciellt att spela mot Joel (Eriksson Ek, red anm) när jag kom upp till NHL. Det är killar jag haft kontakt med hela vägen, och vi kommer nog skicka några ord till varandra innan och efter matchen, säger Fabian.

Han fortsätter:

– Man får önska honom lycka till – men inte för mycket, säger Fabian med ett skratt.

”Hittat rätt”

Tillsammans med sina lagkamrater i Buffalo har Rasmus Asplund några bra månader bakom sig. Sabres var kraftigt nederlagstippat inför säsongen, men har under mars och april har laget visat att det kan utmana de flesta.

– Jag tycker att det har gått bra. Vi har hittat rätt och vunnit ganska många matcher. Framförallt har vi hittat vårt spel och fått betalt för allt jobb som vi har lagt ner under säsongen, säger han.

Rasmus Asplund har tränat inlinehockey varje sommar hemma i Filipstad. Ofta har kompisen Fabian Zetterlund varit med under samma träningar.
Rasmus Asplund har tränat inlinehockey varje sommar hemma i Filipstad. Ofta har kompisen Fabian Zetterlund varit med under samma träningar. Foto: Filip Kowalski

Buffalo har onekligen lyckats att ta steg uppåt på utvecklingstrappan, både sett till spelet på isen men också kring det mentala. Under påskhelgens båda matcher mot Philadelphia Flyers hamnade laget tidigt i underlägen, men lyckades i båda matcherna spela med tålamod, vända och vinna. Hade samma matcher spelats kring jul är det inte alls säkert att vändningarna hade kommit.

– Exakt så är det. Vi har pratat mycket inom gruppen om vad vi behöver träna på och utveckla. Och att möta motgångar är en av delarna. Tidigare har vi kunnat ha ledningar inför de sista perioderna men tappat dem, men när det har hänt har vi försökt att lära oss av det och pratat om det – och det har vi kunnat se att vi har fått betalt för nu, säger Rasmus Asplund.

För Buffalo Sabres del tar säsongen slut den 29 april med en hemmamatch mot Chicago Blackhawks. Rasmus Asplund skulle dock inte ha någonting emot att få förlänga säsongen med spel med Tre Kronor i hockey-VM, ett mästerskap som avgörs i Finland den 13-29 maj.

– Om jag skulle få frågan kommer jag att tacka ja direkt. Att få spela VM med Tre Kronor är någonting som jag har drömt om sedan jag var liten, säger han.

Artikeltaggar

BuffaloBuffalo SabresFabian ZetterlundFärjestad BKFilipstadFilipstads IFIshockeyKarlstadNew Jersey DevilsNHLRasmus Asplund

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.