Hoppa till huvudinnehållet

Battering Ram reser söderut - öppnar metalfestival i Köpenhamn

Publicerad:
Battering Ram gör sig redo för att åka till Köpenhamn för en spelning under en festival nästa helg. Gitarristen Jonas Edmark (till vänster), trummisen Tony Trust, sångaren Johan Hallström och basisten Jocke Ståhl packar in utrustningen i turnébilen.
Battering Ram gör sig redo för att åka till Köpenhamn för en spelning under en festival nästa helg. Gitarristen Jonas Edmark (till vänster), trummisen Tony Trust, sångaren Johan Hallström och basisten Jocke Ståhl packar in utrustningen i turnébilen. Foto: Filip Kowalski

Distpedalerna har packats ner, liksom tandborstarna och passen.

Battering Ram är redo att bege sig till Köpenhamn på fredag i nästa vecka för att spela under festivalen Nordic Noise.

– Det ska bli extremt kul att få öppna en sån festival. Genom att vara det första bandet ut sätter vi Battering Ram och Filipstad på kartan, säger sångaren Johan Hallström.

Battering Ram har finslipat formen i sin replokal. Nu längtar trummisen Tony Trust, basisten Jocke Ståhl, sångaren Johan Hallström och gitarristen Jonas Edmark efter att få möta sin publik.

Filipstadsbandet har flera bokade spelningar under våren och sommaren, närmast under rock- och metalfestivalen Nordic Noise i Köpenhamn fredagen den 6 maj.

Battering Ram fick blixtspelning - men Iggy Pop-kollen är svagBattering Ram kommer hem med ny singelSkivbolag fångar Battering Ram

På samma scen under festivalen kommer både kända och mindre kända band att få plan.

– Soilwork och Electric Boys är med, men det har blivit några ändringar. Blind Guardian har hoppat av, säger Jonas Edmark och pekar upp mot affischen i replokalen där det tyska speedmetalbandet presenteras som festivalens huvudattraktion.

Men då är det väl Battering Ram som headlinar festivalen nu?

– Haha, ja precis, så är det nu - det kommer att bli grymt, skämtar Jocke Ståhl.

Under sommaren väntar bland annat två spelningar på hemmaplan. Den 9 juli kommer bandet att spela i Krokbornsparken i Hällefors och den 27 juli ska bandet ta plats på scen hos Hotell Hertig Karl i Filipstad.

– Krokborn är en gammal anrik plats, säger Jonas Edmark.

Tony Trust fyller i:

– Och på Hertig Karl blir det spelning under en hårdrockkväll under Filibjuronsdagen.

Kommer alla gamla byggnader i centrum stå pall för er musik?

– Vi håller på att söka rivningslov för dem nu, skojar Tony Trust som inte bara är musiker, utan även byggnadsinspektör på Filipstads kommun.

Bandet ser även fram mot spelningen i Hjo den 2 juli under festivalen Rock mot cancer, liksom spelningen den 26 augusti på Hell Yeah Rock Club i Linköping.

– Spelningen i Linköping är fin, för då ska vi öppna för ett band som heter Corroded. Det är ett grymt bra band. Det känns stort att få vara med i det sammanhanget, säger Tony Trust.

Välmående band

Trummisen Tony Trust (till vänster), basisten Jocke Ståhl, gitarristen Jonas Edmark och sångaren Johan Hallström har en rad spelningar framför sig, liksom släppet av Battering Rams andra album.
Trummisen Tony Trust (till vänster), basisten Jocke Ståhl, gitarristen Jonas Edmark och sångaren Johan Hallström har en rad spelningar framför sig, liksom släppet av Battering Rams andra album. Foto: Filip Kowalski

Battering Ram kommer att kunna nå publiken med många nya låtar på repertoaren. I mitten på april släpptes nya singeln Too late och den 15 juli ska bandet släppa sitt andra album, Second to none.

På frågan om Battering Ram är ett välmående band blir svaret utan tvekan ja.

– Vi mår väldigt bra, för nu har det börjat att röra på sig, vi har ju släppt lite musik och fått några bokningar, säger Tony Trust.

Ja, det har blivit många singelsläpp under det senaste året. Är det en del av planen framåt att släppa musik digitalt och förhållandevis ofta?

– Vi försöker att ha ett jämnt flöde. Man har fått lära sig att det är så det fungerar nuförtiden - man släpper singlar, svarar Jonas Edmark.

– Ja, nästan alla singlar släpps innan albumen kommer ut, säger Jocke Ståhl.

Battering Ram har omfamnat digitaliseringen och alla dess fördelar, även om bandmedlemmarna samtidigt är tillräckligt gamla för att kunna romantisera om tider då det fanns skivaffärer som sålde LP-skivor i vinyl.

– När man var yngre släpptes det kanske två singlar till en LP - och man fick gå och vänta på det stora kalaset (skivsläppet). Så är det inte idag, säger Johan Hallström.

Och tillägger:

– Dagens sätt att släppa musik ger ett brus kring oss, det händer någonting hela tiden.

Spännande skivsläpp

Singelsläppen har stor betydelse, men går det inte att blunda för att albumsläppet i juli blir något extra.

– Den här plattan ska vi förhoppningsvis kunna följa upp med spelningar. Det som hände med den förra plattan var att den släpptes i januari (2020) och i mars var det stopp. Vi fick inte chansen att komma ut och spela den plattan live, men förhoppningsvis ska det fungera bättre den här gången, säger Tony Trust.

Och fortsätter:

– Det ska bli spännande. Vi har fått bra hjälp av skivbolaget att marknadsföra den kommande plattan och vi hoppas på att få många recensioner - och då gärna lika goda recensioner som den förra plattan fick. Personligen tycker jag att den här plattan är bättre. Vi satte en hög nivå med den första och vi har följt upp den bra.

I musikhistorien finns det gott om exempel på band och artister som fick det jobbigt när deras andra album skulle släppas. Alphaville debuterade med ett fantastiskt synthpopalbum i form av Forever Young, men det är inte många som minns uppföljaren Afternoons In Utopia.

Battering Ram räds dock inte uppgiften att släppa sitt andra album.

– Ja, så är det, det andra albumet är tufft. Men vi tycker att vi har lyckats - vi hoppas att det blir väl mottaget, säger Johan Hallström.

Artikeltaggar

Battering RamFilipstadHotell Hertig KarlJocke StåhlJohan HallströmMusikTony Trust

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.