Genom musiken fick Pernilla Möllberg från Hagfors kontakt med Leif Olsson från Lesjöfors.
När de började att prata visade det sig att legenden om Lång-Kristoffer var en gemensam nämnare, liksom intresset för att uppleva naturen.
Allt ledde till att en vandringsled fram till Lång-Kristoffers hytta började röjas, en led som under lördagen öppnas med en guidad vandring.
Lång-Kristoffer har med åren blivit en mytomspunnen personlighet i den östvärmländska historien.
Bland annat har författaren Arne Östman skrivit en bok om honom och hans finska nybyggarfamilj. Dessutom spelades under ett antal år pjäsen Lång-Kristoffers förbannelse i Motjärnshyttan samt på Munkeberg i Filipstad.
Och nu kommer Lång-Kristoffer få en egen vandringsled som leder fram till platsen där Sundsjöhyttan ursprungligen var i drift mellan åren 1643 och 1699. Intill Hyttälven går det att se spår och lämningar från förr.
Bakom vandringsleden står vännerna Pernilla Möllberg och Leif Olsson.
– Vi fick tillåtelse att göra den här leden eftersom Leif är med i det här. Han har gjort åtta vandringsleder sedan tidigare och har ett gott rykte hos Stora Enso (markägaren). Och jag har gått kurser på Södra Viken i natur- och kulturmiljövård, så jag har ett litet hum om det här. Ska man göra det här måste man veta vad man får och inte får göra, speciellt när det finns fornlämningar att ta hänsyn till, säger Pernilla Möllberg.
Släktbanden fanns
Starten på samarbetet blev deras gemensamma intresse i musiken.
– Jag är släkt med Lång-Kristoffer på långt håll. Och så kom jag i kontakt med Pernilla eftersom jag är med i en orkester hemma i Lesjöfors. Det blev tal om Lång-Kristoffer och då sa hon att ”min gubbe är släkt med honom”, berättar Leif Olsson.
Det ledde till ett längre samtal med Lång-Kristoffer som tema.
– De kom hem till mig en eftermiddag och så tog jag fram släktkrönikan. Det visade sig att han (Pernilla Möllbergs man) och jag var släkt på ganska nära håll. Pernilla sa då att vi måste göra någonting av det här - och jag hängde på, säger han.
Och någonting i det här fallet blev en vandringsled.
– Det har varit så trevligt, säger Leif Olsson om att arbeta tillsammans med Pernilla Möllberg.
Hur länge har ni jobbat med att röja fram leden?
– Hela hösten 2021 och våren 2022, svarar Pernilla.
När arbetet startade var skogen kring hyttplatsen igenvuxen.
– När vi började såg det inte alls ut så som det gör nu. Kullen (den hyttan låg) var alldeles belamrad med små granar. Jag börjar på att bli gammal och vinglig, så jag hade fullt sjå med att hålla balansen - men vi fixade det, säger Leif.
Informativa skyltar
Utmed vandringsleden och vid hyttplatsen har de satt upp skyltar med texter hämtade ur Arne Östmans bok om Lång-Kristoffer.
– Tanken är att det ska bli ett turistmål, som jag har förstått det ska intresset vara stort för Lång-Kristoffer, säger Pernilla.
Känslan är att det här är ett utmärkt ställe för att ta med sig en picknickkorg till och bara njuta av naturen?
– Ja, och det är tänkt att vi ska kunna sätta upp ett bord här. Men än så länge har vi inte hittat någon sponsor för det - vi har inte råd själva.
Under lördagseftermiddagen ska leden öppnas med en guidad vandring.
– Vi ska gå i sakta mak, för det blir nog några äldre som är med - så det får inte gå för fort. När vi kommit fram ska vi ta en kort paus så att alla kan få titta på skyltarna, säger Leif.
Gäst från Uppsala
Vandringen kommer att gästas av Torgny Låås från Uppsala.
– Han är den bäste Lång-Kristofferkännaren jag vet. Han kommer hit och håller ett litet föredrag. När vi ringde till honom och frågade om han kunde tänka sig att komma sa han ”jag kommer direkt!”, berättar Leif.
Och fortsätter:
– Det kommer också att bli lite underhållning, lite sång och musik
Pernilla fyller i:
– Och lite allsång!
– Ja! Och lite allsång - och så bjuder vi på kaffe, säger Leif.