Hoppa till huvudinnehållet

Lång-Kristoffers hytta har röjts fram - premiär med guidad vandring

Publicerad:
Framme vid platsen där den ursprungliga Sundsjöhyttan låg passar det utmärkt att njuta av en fika. Pernilla Möllberg och Leif Olsson som har jobbat med röja fram vandringsleden.
Framme vid platsen där den ursprungliga Sundsjöhyttan låg passar det utmärkt att njuta av en fika. Pernilla Möllberg och Leif Olsson som har jobbat med röja fram vandringsleden. Foto: Filip Kowalski

Genom musiken fick Pernilla Möllberg från Hagfors kontakt med Leif Olsson från Lesjöfors.

När de började att prata visade det sig att legenden om Lång-Kristoffer var en gemensam nämnare, liksom intresset för att uppleva naturen.

Allt ledde till att en vandringsled fram till Lång-Kristoffers hytta började röjas, en led som under lördagen öppnas med en guidad vandring.

Lång-Kristoffer har med åren blivit en mytomspunnen personlighet i den östvärmländska historien.

Bland annat har författaren Arne Östman skrivit en bok om honom och hans finska nybyggarfamilj. Dessutom spelades under ett antal år pjäsen Lång-Kristoffers förbannelse i Motjärnshyttan samt på Munkeberg i Filipstad.

Och nu kommer Lång-Kristoffer få en egen vandringsled som leder fram till platsen där Sundsjöhyttan ursprungligen var i drift mellan åren 1643 och 1699. Intill Hyttälven går det att se spår och lämningar från förr.

Starten finns intill vägen mellan Motjärnshyttan och Sandsjön. Sträckan fram till hyttan är 700 meter lång och går i enkel terräng. Just nu är det torrt i markerna, men det är fläckvis blött. Därför kan det vara bra att ha på sig ett par rejäla kängor när man ska ge sig in på sträckan.
Starten finns intill vägen mellan Motjärnshyttan och Sandsjön. Sträckan fram till hyttan är 700 meter lång och går i enkel terräng. Just nu är det torrt i markerna, men det är fläckvis blött. Därför kan det vara bra att ha på sig ett par rejäla kängor när man ska ge sig in på sträckan. Foto: Filip Kowalski

Bakom vandringsleden står vännerna Pernilla Möllberg och Leif Olsson.

– Vi fick tillåtelse att göra den här leden eftersom Leif är med i det här. Han har gjort åtta vandringsleder sedan tidigare och har ett gott rykte hos Stora Enso (markägaren). Och jag har gått kurser på Södra Viken i natur- och kulturmiljövård, så jag har ett litet hum om det här. Ska man göra det här måste man veta vad man får och inte får göra, speciellt när det finns fornlämningar att ta hänsyn till, säger Pernilla Möllberg.

Släktbanden fanns

Starten på samarbetet blev deras gemensamma intresse i musiken.

– Jag är släkt med Lång-Kristoffer på långt håll. Och så kom jag i kontakt med Pernilla eftersom jag är med i en orkester hemma i Lesjöfors. Det blev tal om Lång-Kristoffer och då sa hon att ”min gubbe är släkt med honom”, berättar Leif Olsson.

Utsikten över Finnhyttetjärn är magisk.
Utsikten över Finnhyttetjärn är magisk. Foto: Filip Kowalski

Det ledde till ett längre samtal med Lång-Kristoffer som tema.

– De kom hem till mig en eftermiddag och så tog jag fram släktkrönikan. Det visade sig att han (Pernilla Möllbergs man) och jag var släkt på ganska nära håll. Pernilla sa då att vi måste göra någonting av det här - och jag hängde på, säger han.

Och någonting i det här fallet blev en vandringsled.

– Det har varit så trevligt, säger Leif Olsson om att arbeta tillsammans med Pernilla Möllberg.

Hur länge har ni jobbat med att röja fram leden?

– Hela hösten 2021 och våren 2022, svarar Pernilla.

På platsen där hyttan en gång stod finns gott om lämningar av bebyggelse, som den här stenmuren till exempel.
På platsen där hyttan en gång stod finns gott om lämningar av bebyggelse, som den här stenmuren till exempel. Foto: Filip Kowalski

När arbetet startade var skogen kring hyttplatsen igenvuxen.

– När vi började såg det inte alls ut så som det gör nu. Kullen (den hyttan låg) var alldeles belamrad med små granar. Jag börjar på att bli gammal och vinglig, så jag hade fullt sjå med att hålla balansen - men vi fixade det, säger Leif.

Informativa skyltar

Utmed vandringsleden och vid hyttplatsen har de satt upp skyltar med texter hämtade ur Arne Östmans bok om Lång-Kristoffer.

– Tanken är att det ska bli ett turistmål, som jag har förstått det ska intresset vara stort för Lång-Kristoffer, säger Pernilla.

Känslan är att det här är ett utmärkt ställe för att ta med sig en picknickkorg till och bara njuta av naturen?

– Ja, och det är tänkt att vi ska kunna sätta upp ett bord här. Men än så länge har vi inte hittat någon sponsor för det - vi har inte råd själva.

Sedan hösten har Pernilla Möllberg och Leif Olsson jobbat med att ta röja fram en vandringsled till Lång-Kristoffers hytta intill Hyttälven i trakten kring Motjärnshyttan.
Sedan hösten har Pernilla Möllberg och Leif Olsson jobbat med att ta röja fram en vandringsled till Lång-Kristoffers hytta intill Hyttälven i trakten kring Motjärnshyttan. Foto: Filip Kowalski

Under lördagseftermiddagen ska leden öppnas med en guidad vandring.

– Vi ska gå i sakta mak, för det blir nog några äldre som är med - så det får inte gå för fort. När vi kommit fram ska vi ta en kort paus så att alla kan få titta på skyltarna, säger Leif.

För att alla ska hitta på leden har Leif Olsson och Pernilla Möllberg satt upp stolpar som fått topparna målade i orange.
För att alla ska hitta på leden har Leif Olsson och Pernilla Möllberg satt upp stolpar som fått topparna målade i orange. Foto: Filip Kowalski

Gäst från Uppsala

Vandringen kommer att gästas av Torgny Låås från Uppsala.

– Han är den bäste Lång-Kristofferkännaren jag vet. Han kommer hit och håller ett litet föredrag. När vi ringde till honom och frågade om han kunde tänka sig att komma sa han ”jag kommer direkt!”, berättar Leif.

Och fortsätter:

– Det kommer också att bli lite underhållning, lite sång och musik

Pernilla fyller i:

– Och lite allsång!

– Ja! Och lite allsång - och så bjuder vi på kaffe, säger Leif.

 • Det finns skyltar som berättar om vad som ses vid hyttplatsen. Här finns det till exempel en slaggtipp.
  Det finns skyltar som berättar om vad som ses vid hyttplatsen. Här finns det till exempel en slaggtipp. Foto: Filip Kowalski
 • Såhär tror man att hyttan kan ha sett ut en gång i tiden.
  Såhär tror man att hyttan kan ha sett ut en gång i tiden. Foto: Filip Kowalski
 • Utmed vägen finns gott om information att få, texterna är hämtade ur Arne Östmans bok om Lång-Kristoffer.
  Utmed vägen finns gott om information att få, texterna är hämtade ur Arne Östmans bok om Lång-Kristoffer. Foto: Filip Kowalski
 • Arne Östman har bland annat skrivit om hur Lång-Kristoffer arbetade med järnmalmen.
  Arne Östman har bland annat skrivit om hur Lång-Kristoffer arbetade med järnmalmen. Foto: Filip Kowalski
 • På vandringsleden finns även en skylt som berättar om, enligt Arne Östmans text, livet på Sundsjögården där Lång-Kristoffer bodde.
  På vandringsleden finns även en skylt som berättar om, enligt Arne Östmans text, livet på Sundsjögården där Lång-Kristoffer bodde. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

KulturminneMotjärnshyttanNyheterVandringsled

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.