Hoppa till huvudinnehållet

Efter Tre Kronors drömstart - Storbritannien ska inte underskattas

Publicerad:
Rasmus Asplund (till höger) jublar ikapp med Oliver Ekman Larsson efter 4-1-målet mot Tjeckien i söndags.
Rasmus Asplund (till höger) jublar ikapp med Oliver Ekman Larsson efter 4-1-målet mot Tjeckien i söndags. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Helgen gav Tre Kronor med Rasmus Asplund i truppen en drömstart på ishockey-VM.

– Vi kunde ta sex poäng på två matcher och det får vi vara nöjda med, säger Filipstadssonen.

I kväll tisdag väntar Storbritannien i den tredje gruppspelsmatchen - ett motstånd som Rasmus Asplund lovar att inte underskatta.

Inför ishockey-VM har mycket av mediebevakningen kring Tre Kronor handlat om vilka spelare som har tackat nej till VM.

Det har spelarna i truppen inte brytt sig om, de har istället kört sitt race och levererat gruppspelssegrar mot Österrike (3-1) respektive Tjeckien (5-3).

– Vi har fått den start på VM som vi vill ha. Mot Österrike blev det en tuff match, men jag tycker att vi lyckades att sätta tonen för vad vi vill göra med det här laget, säger Rasmus Asplund.

Och fortsätter:

– Matchen mot Tjeckien blev ett bra test för oss. Det var två bra lag som bjöd upp till dans och vi gjorde det bra som nötte ner dem till slut.

Satte friläge

Mot Tjeckien gjorde Rasmus Asplund två av Tre Kronors fem mål, varav 4-1-målet var resultatet av ett friläge. Backen Erik Gustafsson lobbade ut pucken från egen zon i ett läge där Rasmus Asplund hade god fart under skridskorna. Han tog emot pucken i farten, åkte sig fri och satte den högt upp i nättaket bakom Tjeckiens målvakt Karel Vejmelka.

Under tisdagskvällen ska Tre Kronor ta sig an Storbritannien, ett på pappret svagare lag som har inlett turneringen med ett 1-5-nederlag mot Tjecken samt en övertidsförlust, 3-4, mot Norge.

Tre Kronor borde ha en god segerchans mot britterna, men motståndet ska inte underskattas. Rasmus Asplund lovar att Tre Kronor inte kommer att ställa ut skridskorna och bara spela av matchen.

– Man får inte göra så. Det finns inga dåliga lag i den här turneringen. För oss gäller det att tagga till. Vi har fått en bra start på VM och behöver bygga vidare på den, det här är en viktig match, säger han.

Hemsk masskjutning

Livet som ishockeyspelare leker för tillfället för Rasmus Asplund, men vid sidan av isen kunde det ha varit bättre. I lördags sköts tio människor till döds på en stormarknad i Buffalo, staden i delstaten New York som har varit hans hem sedan några år tillbaka. En 18-årig man är misstänkt för skjutningen där motivet ska ha varit rasistiskt motiverat.

Rasmus Asplund och några av de andra Buffalo Sabresspelarna uttryckte sina känslor kring dådet i sina sociala mediekanaler under helgen.

– Det som hände var hemskt - och det är lika hemskt varje gång någonting sånt här händer. Det här hände i ett område som vi väl känner till och där några av oss Buffalospelare brukar röra oss i. Det är mycket som är fruktansvärt som händer i världen nu, men det här blir nära då Buffalo är ens andra hem. Skjutningen är hemsk och tragisk på alla sätt och vis, säger han.

I lördags inträffade en masskjutning i ett handelsområde i Buffalo där tio människor dödades. Händelsen har berört Filipstadssonen Rasmus Asplund då Buffalo har varit hans andra hem sedan några år tillbaka. Här är en bild från måndagens brottsplatsundersökning.
I lördags inträffade en masskjutning i ett handelsområde i Buffalo där tio människor dödades. Händelsen har berört Filipstadssonen Rasmus Asplund då Buffalo har varit hans andra hem sedan några år tillbaka. Här är en bild från måndagens brottsplatsundersökning. Foto: Matt Rourke

Artikeltaggar

Buffalo SabresFilipstads IFFinlandIshockeyIshockey-VMRasmus AsplundTre Kronor

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.