Hoppa till huvudinnehållet

Maja efter året som gått: ”Jag är starkare i mig själv nu”

Publicerad:
För ett år sedan träffade FT Maja Eriksson från Lesjöfors som berättade om den mobbning hon utsatts för under sin tid i grundskolan. Nu berättar hon i en uppföljande del om allt som hänt sedan dess. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Saker vi inte pratar om. Ett år har gått sedan FT för första gången träffade Maja Eriksson från Lesjöfors som berättade sin historia om de tuffa högstadieåren som kantades av mobbning. Det har hänt mycket sedan dess och Maja har blivit väldigt uppmärksammad i media samt blivit mångas förebild. Nu tar hon sin an nya utmaningar.

– Jag har en lång väg kvar men jag känner mig mycket starkare i mig själv nu, jag är inte så brydd längre, säger Maja.

Samma plats. Samma fina försommarväder. Samma familj - men idag möter vi en annan tjej. Maja har fått skinn på näsan och ser livet med andra ögon.

– Mitt mående går fortfarande upp och ner men jag tar hand om mig själv nu i första hand.

Den 13 maj fyllde Maja 18 år, en stor dag i livet. Dagen firades med kalas tillsammans med familj och släkt, men något inte Maja visste om var att en överraskning väntade.

– Jag hade ingen aning, men vet ju att de gör såna saker, men jag blev överrumplad, säger hon.

”Fått vänner för livet”

Överraskningen visade sig vara ett speciellt besök. Det var mc-gänget DACA (Drivers againt child abuse) som dök upp på sina motorcyklar för att gratta födelsedagsbarnet. Maja är sedan tidigare skyddsling under mc-föreningen och nu när hon fyllde 18 blev hon en så kallad junior. Det innebär att Maja nu får jobba för föreningen och verka som en förebild för andra barn- och ungdomar i utsatta situationer.

– Vi har verkligen fått vänner för livet, vi gillar att umgås. De tackade även Maja för att hon genom sitt arbete stöttat deras verksamhet, flikar Majas mamma Camilla in.

Under året som gått har det varit stor medial uppmärksamhet kring Maja. När FT först rapporterade om konsekvenser av mobbning i den första delen av Saker vi inte pratar om bidrog det till att fler medier ville skriva om Maja. En av uppföljningsartiklarna kom att handla om just när DACA kom för att stötta Maja och andra utsatte genom en manifestation mot mobbning.

Majas mående går fortfarande upp och ner, berättar hon. Samtidigt har hon hittat en inre styrka hon tidigare inte haft.
Majas mående går fortfarande upp och ner, berättar hon. Samtidigt har hon hittat en inre styrka hon tidigare inte haft. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Hur har det varit med all uppmärksamhet under detta år?

– Det har varit kul, men också jobbigt, i början tänkte jag mycket på vad andra i min ålder tyckte och tänkte, om de tyckte jag var barnslig. Så tänkte jag på grund av det jag varit med om i skolan.

Maja har startat ett företag där hon säljer armband och tröjor med tryck på för att manifestera mot mobbning.

– Det är två olika företag som beställt massa armband av mig för att ge till sina kunder, det är kul, säger Maja.

Maja blev på sin 18-årsfest överraskas av fem medlemmar från DACA (Drivers against child abuse) som ville vara med och fira henne. Maja är sedan förra året en skyddsling till motorföreningen som hjälper och stöttar henne.
Maja blev på sin 18-årsfest överraskas av fem medlemmar från DACA (Drivers against child abuse) som ville vara med och fira henne. Maja är sedan förra året en skyddsling till motorföreningen som hjälper och stöttar henne. Foto: Privat

”Är väldigt blyg”

Nu berättar hon att hon kommer ta ytterligare ett steg.

– Jag kommer att föreläsa runt om i Värmland genom ABF till hösten. DACA ställer även upp om jag behöver hjälp. Jag tror det behövs någon som varit utsatt som pratar om hur det ser ut nu, inte nån som berättar om hur det var för 30 år sedan, säger hon.

– Maja är ju väldigt blyg men det är kul att se att föreläsa inte gör henne något. Det här är bara början av vårt arbete, men vi gör det ideellt så det går inte så fort, tillägger mamma Camilla.

Majas familj har en hel del djur - bland annat lamm. Och att umgås med djur är något Maja uppskattar mycket. ”Det är väldigt mysigt och lugnande”.
Majas familj har en hel del djur - bland annat lamm. Och att umgås med djur är något Maja uppskattar mycket. ”Det är väldigt mysigt och lugnande”. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Varje dag fortsätter Maja sin resa mot den upprättelse hon är värd. Många dagar är fortfarande tuffa men styrkan hon har funnit i sig är något som lyser igenom.

– Vi ser en stor skillnad på Maja även om hon inte alltid ser den själv, säger Camilla.

– Det är inte jättestor skillnad på mitt mående, det går lite upp och ner, men jag är ganska obrydd om vad andra tycker om mig nu så jag är starkare i mig själv.

Artikeltaggar

Filipstads kommunLesjöforsMobbningNyheterPsykisk ohälsaSaker vi inte pratar om

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.