Hoppa till huvudinnehållet

Rösterna fyllde kyrkorummet – Kerstin Ryhed bjöd på gospel och visor

Publicerad:
Under lördagens hölls vårkonserter i kyrkorna i Brattfors och Nordmark. Båda kyrkornas körer sjöng med Kerstin Ryhed Lundin som gästsolist.
Under lördagens hölls vårkonserter i kyrkorna i Brattfors och Nordmark. Båda kyrkornas körer sjöng med Kerstin Ryhed Lundin som gästsolist. Foto: Filip Kowalski

Filipstads förra ambassadör Kerstin Ryhed kom till Brattfors kyrka med ett ton av positiv energi.

Hon fick med sig Katre Lehtsaar-Helmersson och kyrkokörerna från Brattfors och Nordmark på noterna - tillsammans gav de en fin vårkonsert.

– Jag tycker om att sjunga i kyrkor, säger Kerstin Ryhed.

Kerstin Ryhed besökte kyrkorna i Brattfors och Nordmark i lördags för att tillsammans med kyrkokörerna, under ledning av Katre Lehtsaar-Helmersson, bjuda på vårkonserter.

Hon har Stockholm som bas, men ville inte riktigt hålla med om att vårkonserterna var en slags comeback i hembygden.

– Jag är här ganska mycket, så det är inte konstigt att jag är här idag (i Brattfors kyrka) - det här är ju som hemma för mig. Det är bara roligt att få vara här, säger hon.

Brattfors kyrka var först ut med att få en vårkonsert under lördagen, därefter blev det full laglig fart till Nordmarks kyrka för nästa gig.

Kyrkokörerna från Brattfors och Nordmark sjöng bra tillsammans.
Kyrkokörerna från Brattfors och Nordmark sjöng bra tillsammans. Foto: Filip Kowalski

Mer att ge

Efter konserten i Brattfors var Kerstin Ryhed nöjd, men kände samtidigt att det fanns mer att ge inför spelningen i Nordmark.

– Det är ju alltid så när man sjunger ihop för första gången och det här var första gången jag sjöng med kören. Vi har inte kunnat öva ihop i och med att jag bor i Stockholm. Och när jag har jobbat har jag haft svårt att komma ifrån när kören har repat, säger hon.

Och fortsätter:

– Men det här var roligt, så det är roligt att man får sjunga igen.

Kerstin Ryhed fick blommor av Katre Lehtsaar-Helmersson som tack.
Kerstin Ryhed fick blommor av Katre Lehtsaar-Helmersson som tack. Foto: Filip Kowalski

I de låtar där hon och kören sjöng tillsammans, som exempelvis Halleluja, vår befriare, märktes det inte att det fattades gemensamma repetitioner. Tonerna gick rakt ut i kyrkorummet med glädje och gospel.

Kerstin Ryhed fick också utrymme att visa sin bredd. Hon hade bland annat med sig några av Anders Lundins låtar, liksom fina Lean on me av Bill Withers. Många av hennes låtval hade texter där grunden vilade på kärlek och vänskap.

Tonerna från körerna fyllde kyrkorummet.
Tonerna från körerna fyllde kyrkorummet. Foto: Filip Kowalski

Hon gav även en inblick i sitt liv som artist, bland annat genom att berätta om hur det är att få jobba tillsammans med Håkan Hellström, att få sjunga med honom på ett fullsatt Ullevi och om hur jordnära han lyckats att hålla sig i sin framgång.

Körerna utstrålade en glädje i att få sjunga tillsammans.
Körerna utstrålade en glädje i att få sjunga tillsammans. Foto: Filip Kowalski

I Brattfors kyrka sjöng hon Håkan Hellströms Du är snart där, en låt som hon ser fram mot att få sjunga igen flera gånger om.

Ditt liv som artist verkar ha sina kontraster, ena gången kan du stå inför 70000 i publiken på Ullevi, för att i nästa stund göra en kyrkokonsert.

– Det är olika konstellationer och jag tycker om det. För mig handlar det om musiken - och jag tycker om att vara i ett sammanhang och spela med andra också.

Några av besökarna passade på att få med sig ett minne från konserten.
Några av besökarna passade på att få med sig ett minne från konserten. Foto: Filip Kowalski

Givmilda besökare

Under sommaren och hösten har hon många uppdrag framför sig. När hon ska ta plats på scenen nästa gång i sin hembygd är inte klart, men sannolikt blir det under ett musikquiz på Hotell Hertig Karl i Filipstad under sommaren.

– Ja, jag tror att jag ska dit i sommar - så håll ögonen och öronen öppna! Haha!

I samband med vårkonserterna i Brattfors och Nordmark togs det in kollekt som skulle gå till Act Svenska kyrkans insatser i det krigshärjade Ukraina. Kyrkobesökarna var givmilda då det samlades in sammanlagt 4000 kronor.

Publiken njöt av musiken och visade givmildhet.
Publiken njöt av musiken och visade givmildhet. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

Anders LundinBrattforsBrattfors kyrkaBrattfors kyrkokörHåkan HellströmHotell Hertig KarlKatre Lehtsaar-HelmerssonKerstin Ryhed LundinMusikNordmarks kyrkaNordmarks kyrkokör

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.