Hoppa till huvudinnehållet

Han tonsätter poetens dikter: ”Jag var klar med Dan, men Dan var inte klar med mig”

Publicerad:
Christer Lindén släpper nu ett album där han tonsatt Dan Anderssons dikter.
Christer Lindén släpper nu ett album där han tonsatt Dan Anderssons dikter. Foto: Privat

Christer Lindén, från Molkom men numer bosatt i Karlstad, har gjort tre album sedan tidigare där han tonsatt Dan Anderssons dikter och det tyckte han räckte. Men så blev det inte. På grund av pandemin och den lediga tid som pandemin medförde hittade han tillbaka till kärleken till dikterna och började åter igen att tonsätta dem. Den 2 juli släpper han albumet "Och stjärnorna dansade vals". En hyllningsskiva till en man som många delade sin uppfattning om.

– Jag var klar med Dan, men Dan var inte klar med mig.

Christer Lindén berättar om sitt kommande album och om sin spelning på Alsters herrgård.
Christer Lindén berättar om sitt kommande album och om sin spelning på Alsters herrgård.

Trubaduren, låtskrivaren och sångaren Christer Lindén har tidigare tonsatt Anderssons dikter och gett ut hela tre album till poetens ära.

– Det första albumet gjorde jag 2006, men sedan gjorde jag om det 2007 när min bror gick bort. Sedan släppte jag ett till 2012 och det tredje 2019 och då trodde jag att jag var klar med honom, berättar han och tillägger:

– Men så kom pandemin och jag fick mer tid och då började jag åter igen att tonsätta hans dikter och det här albumet är faktiskt det jag är mest nöjd med.

Skivan innehåller 15 spår och Christer Lindén berättar att det är sparsmakat med instrument och väldigt avskalat.

– Albumet är vad man får höra när jag är ute och spelar live, det är bara min gitarr och min sång. Det är väl lite fiol på några ställen, men i det stora hela är det väldigt intimt, förklarar han.

"Alltid en publik"

När Christer Lindén berättar om sin "resa" med Dan Andersson menar han att det var en man många delar uppfattning om, men att det alltid finns en publik som vill lyssna.

– Jag har hållit på med Dan så länge nu, jag har spelat han land och rike runt och det tror jag att jag kommer fortsätta att göra föralltid för det finns alltid en publik som vill höra det och jag känner mig mest som en visartist - det är det jag vill vara. Det är många som tycker massa saker om honom. Vissa tycker han var sjuk, andra tycker om honom. Det finns många bilder av och på Dan Andersson trots att han är samma människa. Jag tycker omslaget blev rätt häftigt med den effekten vi la på. Det är Kristian Gustafsson som gjort det, säger han och tillägger:

– Men man kan väl säga att det var strongt gjort av Dan Andersson som bestämde sig för att han skulle leva på att skriva dikter på 1913-1914-talet när första världskriget var i gång och han vägrade arbeta med något annat. Det kan slå mig ibland att jag undrar hur han ens kunde komma på den idén att skriva dikter när tiderna var som de var. Inte konstigt att han fick leva ett knapert liv. Han fick ju aldrig uppleva hypen om sig själv heller eftersom han dog så tidigt.

Omslaget till albumet är gjort av Kristian Gustafsson.
Omslaget till albumet är gjort av Kristian Gustafsson.

"Jättekul"

Under hösten och våren har det varit en del kyrkkonserter för Christer Lindén och härnäst väntar en spelning på Alster Herrgård den 9 juli.

– Det är skönt att äntligen få möta människor igen nu efter pandemin. Jag kommer börja ta emot spelningar igen till hösten. Just nu fokuserar jag på att jag håller på att byta jobb samt att skivan kommer ut, vilket är jättekul, och sedan är det spelningen på Alsters Herrgård där jag ska köra ett hyllningsprogram till Dan Andersson, avslutar han.

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdDan AnderssonKarlstadMolkomMusikNöje/Kultur

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.