Hoppa till huvudinnehållet

Anna följde sin dröm – tillverkar glutenfria sötsaker i gruvbygden

Publicerad:
Anna van Wilgenburg flyttade till Sverige i slutet på förra året och driver sedan i april sitt företag Sötisar i Nordmark. Affärsidén är att baka och tillverka glutenfria sötsaker.
Anna van Wilgenburg flyttade till Sverige i slutet på förra året och driver sedan i april sitt företag Sötisar i Nordmark. Affärsidén är att baka och tillverka glutenfria sötsaker. Foto: Filip Kowalski

Nordmark norr om Filipstad är förknippat med järnmalmen och den storslagna naturen.

Nästa grej kan bli godis och bakverk om Anna van Wilgenburg får som hon vill.

I den gamla gruvbygden driver hon sedan april företaget Sötisar där glutenfritt är nyckelordet i tillverkningen.

Från Den Haag i Holland till Nordmark norr om Filipstad.

Den resan har Anna van Wilgenburg gjort. Hon köpte sitt hus i gruvbyn i slutet av förra året och startade sitt företag Sötisar under våren.

Flytten till Sverige har hittills överträffat hennes förväntningar och tillverkningen av sötsaker är en del av förverkligandet av en dröm.

– Jag trivs här. Människorna är så vänliga och hjälpsamma. Skulle jag få ett brev från Skatteverket, min bästa vän, och inte förstå vad som står i det kan jag gå till en granne och fråga vad Skatteverket vill, säger hon och ler.

Och tillägger:

– Grannarna har dessutom höns, så det händer att de kommer förbi med ägg ibland. Och så är naturen fantastisk här.

Marshmallows i olika smaker väntar på att bli packade.
Marshmallows i olika smaker väntar på att bli packade. Foto: Filip Kowalski

Inte torrt

Anna van Wilgenburg har nyligen börjat att plugga svenska och har även tagit ett deltidsjobb i gruvmuseet i Nordmarks hembygdsgård.

– Jag tog jobbet för att få träffa människor och för att kunna lära mig svenska snabbare, säger hon.

I Nordmark har hon även byggt upp ett litet bageri, det är där som hon tillverkar marshmallows, morotskakor och brownies, bland annat. Den gemensamma nämnaren för produkterna som lämnar Sötisar är att de är glutenfria.

– Jag har alltid gillat att laga mat. Jag har länge velat ha en foodtruck eller något liknande, säger hon.

Smeten till en sats med brownies hälls ner i en panna.
Smeten till en sats med brownies hälls ner i en panna. Foto: Filip Kowalski

Nu har hon startat sitt företag och är nyfiken på hur det kommer att utvecklas.

– Ja, det har varit en dröm för mig i många år att få jobba med mat. Det fanns planer ganska tidigt på att starta en foodtruck, men så kom finanskrisen 2009 och då lades planerna på hyllan. Jag fortsatte med mitt vanliga jobb på en advokatbyrå i det läget - ibland gäller det att vara smart och inte följa sina drömmar, säger Anna van Wilgenburg.

Men läget förändrades. Efterhand började hon att snegla mot att starta sin rörelse, hon läste på om allt från livsmedelshygien till hur det är att bygga en hemsida. Ursprungstanken var att starta ett bageri för människor som följer keto-dieten, men när hon flyttade till Sverige förändrades affärsplanen.

– Jag fick höra från några av mina vänner i Sverige att det finns många människor här som är glutenintoleranta. Då tänkte jag, med tanke på att jag själv har ätit glutenfritt under många år, att det inte fanns många bra glutenfria alternativ när det gäller sötsaker. Och då bestämde jag med för att börja tillverka glutenfria sötsaker som faktiskt är goda och som inte är torra, berättar hon.

Anna van Wilgenburg förbereder smeten till sina glutenfria brownies.
Anna van Wilgenburg förbereder smeten till sina glutenfria brownies. Foto: Filip Kowalski

Samarbetar lokalt

Marknaden i Nordmark och Filipstads kommun i stort skulle kunna tänkas vara ganska begränsad. Men Anna van Wilgenburg har ett större perspektiv och kan skicka paket med sina varor. Dessutom har hon inlett ett samarbete med ett lokalt Filipstadsföretag som säljer hennes produkter.

– Och så har jag anmält mig till att vara med på Oxhälja. Det känns lite skrämmande, för jag vet inte hur mycket jag ska ha med mig - folk har sagt till mig att ta med allt jag kommer att ha i lager plus lite till. Jag gör ju sötsaker och på Oxhälja ska mycket handla om godis har jag hört, säger hon.

Hur tycker du att de första månaderna som företagare har varit?

– De har varit som jag hade förväntat mig. Jag har lärt mig mycket och har redan utvecklat delar av verksamheten, som till exempel paketeringen. Jag har också förbättrat några av mina recept och även utvecklat några nya recept.

Till Oxhälja, som äger rum under den första helgen i september, siktar hon på att kunna sälja olika bakverk som kunderna ska kunna ta med sig i farten.

– Tänk dig en mugg med ett lager av smul från en kaka samt ett laget med någonting krämigt och ett lager med någonting extra. Det är tänkt att ätas med sked. Jag har redan sålt några sådana och jag tror att det skulle kunna gå att hitta en framgång i den framtida försäljningen, säger Anna van Wilgenburg.

En morotskaka on the go är något som hon hoppas kunna sälja mer av framöver, till exempel under Oxhälja den första helgen i september.
En morotskaka on the go är något som hon hoppas kunna sälja mer av framöver, till exempel under Oxhälja den första helgen i september. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

BagerierBakningGodisMat & dryckMat och dryckNäringslivNordmarkshyttan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.