Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Utflyktstips för barnfamiljen, gourmeten och äventyraren

Publicerad:
Inom FT:s spridningsområde finns många fina sommarpärlor att besöka.Trollstigen i Lesjöfors är ett exempel.
Inom FT:s spridningsområde finns många fina sommarpärlor att besöka.Trollstigen i Lesjöfors är ett exempel. Foto: Emely Wallo Bergare

Lata dagar på stranden i all ära - när det börjar krypa i kroppen efter något att göra kan en utflykt vara på sin plats.

Här listar FT några av de platser, inom närområdet, som är mer än väl värda ett besök och som passar för alla - de som söker äventyr, vill känna feststämning, göra något med barnbarnen eller få lite kulturell spis. Det finns något för alla!

Öppen trädgård
Öppen trädgård Foto: Pernilla Andersson

Öppen trädgård

Hemma hos Kerstin och Yngve Wålstedt i Villa Furuvik, Lundsberg, hittas en förtrollande vacker trädgård på 11000 kvadratmeter! Här hålls vissa dagar i juli Öppen trädgård, vilket innebär att besökare välkomnas in i detta grönskande paradis.

Dödskallegrottan vid Silvergruvorna i Nykroppa.
Dödskallegrottan vid Silvergruvorna i Nykroppa. Foto: Emely Wallo Bergare

Dödskallegrottan

Inom FT:s spridningsområde finns många fina sommarpärlor att besöka. Dödskallegrottan vid Hornkullens silvergruvor i Nykroppa till exempel.

OLW:s snacksbutik
OLW:s snacksbutik Foto: Göran Persson

OLW:s snacksbutik

OLW:s snacksbutik i Filipstads centrum är ett annat smaskigt besöksmål - här finns allt för snacksälskaren, levererat direkt från fredagsmysfabriken i Filipstad. På bildens ses Gunilla Bédoire och Marianne Nilsson. Även Barilla har ett knäckebrödsmuseum med tillhörande butik, vilken hittas vid fabriksområdet.

Turistbyrån i Rämmen.
Turistbyrån i Rämmen. Foto: Emely Wallo Bergare

Turistbyrån i Rämmen

I natursköna Rämmen hittas Värmlands minsta turistbyrå som är precis som namnet avslöjar - en byrå. Ett besök vid kyrkan som ligger precis vid vattnet rekommenderas också.

Lesjöfors museum.
Lesjöfors museum. Foto: Emely Wallo Bergare

Lesjöfors museum

Den som besöker Lesjöfors museum får vara beredd på en spännande resa bakåt i tiden. Innanför dörrarna öppnar sig en värld från en svunnen tid. Mycket väl värt ett besök! Från 11 juni - 21 augusti har museet öppet varje dag.

Trollstigen i Lesjöfors.
Trollstigen i Lesjöfors. Foto: Emely Wallo Bergare

Trollstigen i Lesjöfors

Trollstigen i Lesjöfors är ett roligt utflyktsmål för hela familjen, FT:s reporter Sanna Aronsson Sandberg är söt som troll.

Big hill lodge har ett av Filipstads landmärken i form av det mäktiga utsiktstornet.
Big hill lodge har ett av Filipstads landmärken i form av det mäktiga utsiktstornet. Foto: Filip Kowalski

Big Hill lodge utsiktstorn

Big Hill lodge har ett av Filipstads landmärken i form av det mäktiga utsiktstornet. Tornet byggdes 1934 och mäter 28 meter högt.

Big hill lodge strävar efter att ge besökarna en helhetsupplevelse med mat och dryck.
Big hill lodge strävar efter att ge besökarna en helhetsupplevelse med mat och dryck. Foto: Filip Kowalski

Big hill lodge

Förutom vacker utsikt bjuder Big Hill lodge även på utsökt mat. Klubben Tappens vänner arrangerar även här med jämna mellanrum ölprovningar. På bilden syns hamburgare men restaurangens paradrätt är vildsvinsfärsbiff med stekt potatis, rårörda lingon, inlagd gurka och pepparsås.

Prästbäcken
Prästbäcken Foto: Emely Wallo Bergare

Prästbäcken

Prästbäcken mellan Filipstad och Storfors, intill riksväg 26, har flera gånger utsetts till Värmlands vackraste rastplats. Deras paradrätt, som besökarna kommer särskilt för att äta, är raggmunk och fläsk.

Rövarleden
Rövarleden Foto: Emely Wallo Bergare

Rövarleden

I Storfors kommun finns Rövarleden som leder till Rövarkulorna. Här bjuds på vacker natur, spännande historia och fascinerande myter om hur rövare förr gömde sig i grottorna i berget. Leden löper mellan Bjurbäckens slussar och Hornkullens silvergruvor i Nykroppa.

Gustaf Ryhed driver Hotell Hertig Karl i Filipstad.
Gustaf Ryhed driver Hotell Hertig Karl i Filipstad. Foto: Filip Kowalski

Hotell Hertig Karl

På Hotell Hertig Karl går det i sommar att känna festpulsen slå - bland annat anordnas här bubbelonsdagar och musikquiz varje torsdag hela sommaren. Gustaf Ryhed driver hotellet.

Höghöjdsbana
Höghöjdsbana Foto: Mattias Modéen

Höghöjdsbana

I Hällefors, närmare bestämt bakom Hellefors herrgård, finns för den äventyrlige en höghöjdsbana. Här går det testa sitt mod i tre olika banor, den längsta är 200 meter lång. Höjden varierar från tre till 14 meter. Alla över tolv år är välkomna att testa.

Nordmarks hembygdsförening Hembygdsgård och gruvmuseum
Nordmarks hembygdsförening Hembygdsgård och gruvmuseum Foto: Göran Persson

Nordmarks gruvmuseum

Nordmarks gruvmuseum håller öppet mellan 11 juni och 21 augusti. Vid förbokning kan guidning uppe vid gruvfältet Nordmarksberg ske. Vid museet finns även ett café. Ta med badkläder! Inte lågt bort från platsen finns en mysig badplats.

Artikeltaggar

Big Hill LodgeFilipstadFritid och livsstilHotell Hertig KarlKrogarSommarStorfors kommunTrollstigenVandring

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.