Hoppa till huvudinnehållet

Postiljohan vill göra Karlstadsdrycken populär i hela landet

Publicerad:
Johan Olsson, vd för företaget Karlstad Dryckesfabrik AB, vill göra drycken hard seltzer lika populär i Sverige som i USA.
Johan Olsson, vd för företaget Karlstad Dryckesfabrik AB, vill göra drycken hard seltzer lika populär i Sverige som i USA. Foto: Elias Norin

Johan ”Postiljohan” Olsson sålde sitt populära cykelbudsföretag i höstas och gav sig tidigare i år in i bryggeribranschen.

Nu vill den 50-åriga entreprenören göra en hipp alkoholhaltig dryck stor i Sverige.

– Vi har redan fått frågor om att samarbeta med kända artister och influencers, säger han.

I USA är blanddrycken hard seltzers, som alkoholtypen heter, redan populär. Med utgångspunkt i en fabrik på Örsholmen i Karlstad, hoppas Johan Olsson att den ska bli lika populär i Sverige.

För att göra det är Johan tvungen att övertyga folk om storheten i en spritdryck som bäst beskrivs som smaksatt kolsyrat vatten. Eller som Johan själv säger:

– Det är ett kissnödigt ord för spritbaserat och kolsyrat vatten. Men Coca-Cola har fyra egna hard seltzers och drycken har börjat ta över från öldrickandet i USA. Nu vill vi få det till Sverige.

Hur då? Eller snarare, varför vill man dricka det?

– Vår hard seltzer, Sleeq, smakar inte sprit trots att den består av det. Den smakar också sött, trots att det inte finns socker i. Så den är både kalorisnål, smakvänlig, glutenfri, vegan-märkt och tillverkad lokalt. Den fyller i alla hippa boxar så att säga.

Johan visar upp två av företagets produkter, båda med smak av hallon. Burken till höger är alkoholfri, som enligt Johan själv främst har tagits fram för att kunna marknadsföra produkten lagenligt.
Johan visar upp två av företagets produkter, båda med smak av hallon. Burken till höger är alkoholfri, som enligt Johan själv främst har tagits fram för att kunna marknadsföra produkten lagenligt. Foto: Elias Norin

Och det är just en hipp och trendig dryck som Sleeq försöker marknadsföra sig själva som. Som målgrupp är unga vuxna särskilt viktiga, i alla fall till en början, enligt Johan.

– Vi fick nyligen en fråga om att samarbeta med en influencer och finnas med på personens efterfest, och innan dess var det en känd artists 30-års fest som kom på tal.

Det låter ju lovande?

– Det är en jättekostnad för oss. Vi var tvungna att dissa ena festen. Dels behövde vi ge bort en massa produkter gratis, dels behövde vi betala för att göra det. Dessutom var artistens följarskara för ung, vilket innebar att hon inte fick posera med alkoholen på hennes kanaler.

– Alkohollagstiftningen är klurig, det är tur att jag har medarbetare som har koll på det administrativa. Även det hippa, influencer-relaterade är det bra att jag får hjälp med, säger Johan och skrattar.

En erfaren nybörjare

För trots att Johan Olsson har stor erfarenhet av entreprenörskap kom han in som nybörjare i en för honom främmande bransch när han i vintras tog över som vd för Karlstad Dryckesfabrik AB.

– Jag är en dålig nybörjare. Det är lite läskigt att inte kunna så mycket när man är vd. Med mitt förra företag besatt jag kompetensen, nu är jag mer en bricka i spelet och det är lite annorlunda, säger Johan.

David Ljunggren (till vänster) är företagets bryggare. Processen att filtrera drycken om och om igen är komplicerad, vilket får Johan att kalla det för en konst.
David Ljunggren (till vänster) är företagets bryggare. Processen att filtrera drycken om och om igen är komplicerad, vilket får Johan att kalla det för en konst. Foto: Elias Norin

Men entreprenörskapet och innovationsandan har han kvar.

– Vi har ett ganska stort hopp om att etablera oss på riktigt i Sverige. I dag finns vi som beställningssortiment på Systembolaget – den våta drömmen är att få en egen hylla i hela landet. Då blir det kul på riktigt.

Artikeltaggar

AlkoholFöretagandeJohan OIssonKarlstadMat och dryckSystembolaget

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.