Hoppa till huvudinnehållet

Kreativt dagkollo i Munkeberg: ”Barnen pysslar och inspirerar varandra.”

Publicerad:
Sandra Bood, bibliotekarie, hjälper barnen med målningen.
Sandra Bood, bibliotekarie, hjälper barnen med målningen. Foto: Linus Arenius

Arbetarnas bildningsförbund anordnade ett kreativt dagkollo där besökare fick pyssla och leka. Under dagen skiftade aktiviteterna från sport till målning och annat pyssel.

Evenemanget i Munkeberg anordnades av ABF tillsammans med Fritidsbanken och Filipstads bibliotek. Dagen innehöll en stor variation aktiviteter och arrangörerna anordnade varsin del av kollot.

– Vi byter ut varandra lite i ordningen här. I förmiddags var Fritidsbanken på plats vilket innebar lek och tipspromenad. Nu efter lunch håller vi istället på med målning och annat pyssel, säger Jessica Svensson, verksamhetsutvecklare på ABF.

Jessica Svensson, verksamhetsutvecklare på arbetarnas bildningsförbund.
Jessica Svensson, verksamhetsutvecklare på arbetarnas bildningsförbund. Foto: Linus Arenius

Filipstads bibliotek bidrar med textilfärger som barn målar kläder med. Josefine Berg Julén berättar att barnen skapar många olika designer.

Tygpåsar som deltagarna på kollot målat på med hjälp av textilfärg.
Tygpåsar som deltagarna på kollot målat på med hjälp av textilfärg. Foto: Linus Arenius

– Vi ger barnen färg och ger tips på olika format, utöver det kommer de på resten själva vilket skapar unika designer, säger hon.

Nya idéer

Barnens misstag skapar möjligheter enligt Josefine.

– Idag har jag sett flera barn inspireras av missar i pysslet. Om man klippt ut en pappers stjärna som motiv och den råkar gå sönder så hittar barnen nåt vackert i den ändå, säger hon.

Josefine Berg Julén stryker tygpåsar som deltagare pysslat med på kollot.
Josefine Berg Julén stryker tygpåsar som deltagare pysslat med på kollot. Foto: Linus Arenius

Utöver textilfärgen tog Jessica Svensson också med sig ”tillsammanstavlan” som ett koncept från tidigare evenemang. Barnen pysslar ihop mindre pärltavlor som sedan sätts ihop och skapar en ”tillsammanstavla”. Likt ett lapptäcke.

Pärltavlor som snart gemensamt kommer skapa en "tillsammanstavla".
Pärltavlor som snart gemensamt kommer skapa en "tillsammanstavla". Foto: Linus Arenius

– Alla tavlor som pärlas ihop idag och från tidigare event kommer att sättas ihop till en större tavla i slutändan, säger Jessica.

Inkallad förskolelärare

Under dagen fick anordnarna också hjälp av Cornelia Libäck, en förskollärare som var på plats för att hjälpa till med barnen. Hon berättar att det varit kul att hjälpa till.

Cornelia Libäck, förskolelärare som hjälper till på kollot.
Cornelia Libäck, förskolelärare som hjälper till på kollot. Foto: Linus Arenius

– Det är min första gång men jag hjälper gärna till i fortsättningen. Vi har det jättekul, berättar hon.

Jessica är tacksam över all hjälp hon får och väldigt glad över att eventet är gratis. Kollot har fått stöd från flera olika håll vilket lett till att besökare inte behöver betala för varken mat eller pyssel.

– Det är viktigt att alla får komma och faktumet att det är gratis underlättar i detta. Vi vill att alla ska kunna delta, säger hon.

Artikeltaggar

ABFFilipstadFilipstads bibliotekFritidsbankenMunkebergNyheterSommar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.