Hoppa till huvudinnehållet

Rolf Carlssons Band till Hotell Hertig Karl

Publicerad:
Rolf Carlsson Band spelar på Hertig Karl den 29 juli. Sedvanligt ses de för att repa i det gamla Tingshuset.
Rolf Carlsson Band spelar på Hertig Karl den 29 juli. Sedvanligt ses de för att repa i det gamla Tingshuset. Foto: Pernilla Möllberg

Det är återigen dags för Filipstadsbaserade Rolf Carlsson Band att äntra scenen på Hotell Hertig Karl. Den 29 juli i Filibjurveckan spelar de på hotellet och bandet ser fram emot giget.

– Det blir alltid bra och lyckat på Hertig Karl.

Medlemmarna i Rolf Carlssons Band samlas sedvanligt i replokalen i det gamla Tingshuset, efter fem veckors uppehåll är det dags för träning, det vankas nämligen spelning för bandet.

Just den här konstellationen har spelat tillsammans sedan 2018, men bandet har ju som bekant flera år på nacken. Det har även bandmedlemmarna, det är inga dunungar som hänger på sig instrumenten i replokalen, det är rutinerade musiker och alla ingår i flera konstellationer utöver Rolf Carlsson Band. Basisten Stenåke Kristiansson började i bandet 2018 och han utgör även tillsammans med Janne Samuelsson duon Scrudge. Per Hero på trummor spelar även i Blueass blues band och Hasse Östman på gura är till vardags musiklärare i Hällefors. Även Hasse spelar i flera band, bland annat i duoform med Rolf. De bjuder på trädgårdsspelning på Hertig Karl den 22 juli och spelar i Nykroppa kyrka tillsammans den 27 juli.

Rolf Carlsson har alltid känt ett stöd från hembygden och även att flyttlasset gått till Halmstad, så återvänder artisten ofta till Filipstad och till sitt band Rolf Carlsson Band.
Rolf Carlsson har alltid känt ett stöd från hembygden och även att flyttlasset gått till Halmstad, så återvänder artisten ofta till Filipstad och till sitt band Rolf Carlsson Band. Foto: Pernilla Möllberg

– Det var fyra år sedan vi släppte albumet ”Härifrån till Kalifornien” och i år har vi släppt två nya singlar, ”På god fot med livet” och ”På rätt sida ån”. Det finns nya låtar och tanken är väl att det på sikt kanske kan bli ett nytt album. Under pandemin skrev jag lite nytt material, berättar Rolf.

Rolf har alltid känt ett stöd från folket och sin hembygd. Även om flyttlasset gick till Halmstad för ett tag sedan, återvänder han alltid tillbaka till sina rötter och till Filipstad. Nu vankas det alltså återigen spelning för Rolf Carlsson Band på Hotell Hertig Karl och bandmedlemmarna är taggade.

– Det var ett bra gig förra året på Hertig Karl, Gustaf (Ryhed) är en väldigt bra arrangör. Allt funkar och blir väldigt bra på hotellet, menar både Rolf och Stenåke.

Peter Hero håller i stockarna.
Peter Hero håller i stockarna. Foto: Pernilla Möllberg

Kreativt och lustfyllt

Musikerna i Rolf Carlsson Band är rörande överens om att de spelar bara för att det är kul.

– Att ägna sig åt musik ska vara lustfullt och kreativt, vi gillar det vi gör och om även publiken gör det, ja då har vi lyckats. Vi söker inte efter framgång i ordets bemärkelse, får vi spelningar så är det kul, säger Rolf och menar att det viktigaste är att man verkligen älskar det man gör.

Deras musik är uteslutande eget material skrivet av Rolf och kan närmast förklaras som en blandning av en mängd olika musikstilar.

Hasse Östman på guran i Rolf Carlssons band.
Hasse Östman på guran i Rolf Carlssons band. Foto: Pernilla Möllberg

– Det är influenser av både rock och pop, visor, soul och blues. Vi har vår egen stil, förklarar Hasse.

Bandet har haft flertalet spelningar på kändistäta spelställen genom åren. För att bara nämna några Restaurang Engelen i Gamla Stan i Stockholm och Rockbåten i Helsingborg. Bandet har haft alla möjligheter till fler spelningar, men de förklarar att de tar det som det kommer. De ämnar fortsätta släppa fler nya låtar och blir det ett gig, så blir det.

Basisten Stenåke Kristiansson började i bandet 2018, sedan dess har den här konstellationen spelat tillsammans.
Basisten Stenåke Kristiansson började i bandet 2018, sedan dess har den här konstellationen spelat tillsammans. Foto: Pernilla Möllberg

– Vi gillar det vi gör och känner en tillfredsställelse över att få bestämma och råda över oss själva, säger Rolf Carlsson, tillika kapellmästare i Rolf Carlsson Band. Han räknar in och bandet kör en av de nyaste låtarna ”På rätt sida ån”. Visst, det är fem veckor sedan bandet repade, men det märks inte. Det är tight, självsäkert, stadigt och musiken har energi. Stämsången sitter och det är bara för publiken att styra kosan mot Hotell Hertig Karl den 29 juli.

Artikeltaggar

FilibjurveckanFilipstadHotell Hertig KarlMusikRolf CarlssonSommar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.