Hoppa till huvudinnehållet

Ferlin firades i Filipstad-”fint att levandegöra poeten”

Publicerad:
Basisten Robert Henriksson på bas tillsammans med 2021 års Trubadurpristagare Mats Klingström underhöll på Barillascenen.
Basisten Robert Henriksson på bas tillsammans med 2021 års Trubadurpristagare Mats Klingström underhöll på Barillascenen. Foto: Pernilla Möllberg

Nils Ferlinsällskapet fyller i år 60 år och den 23 juli var sällskapet med och arrangerade Ferlindagen i Filipstad. Trubadur -och poesipris delades ut och publiken bjöds på högkvalitativ underhållning.

Nils Ferlin har åter fått en egen dag i Filipstad. Ferlindagen arrangerades av Nils Ferlinsällskapet och programmet inleddes på museet Kvarnen där Pia Lindskog från Kulturföreningen Kulörta Lyktor hälsade välkommen. Rolf Mårth och Gunilla Jansson framförde visor av Ferlin och Kvarnen var fylld till bredden av åhörare. Efter programmets slut erbjöds en guidad tur på Ferlinmuseet, vilken är inrymt på Kvarnens övervåning. Därefter följde en gemensam vandring i Ferlins fotspår till Ferlinladan, där Gunilla Jansson agerade guide. Promenaden fortsatte till Stora Torget och till Ferlinstatyn, vilken alltsedan 1975 har kommit att spela en stor roll när det gäller att sätta både Ferlin och Filipstad på kartan.

Ferlindagen har återuppstått i Filipstad och det lockade mycket folk till Stora Torget.
Ferlindagen har återuppstått i Filipstad och det lockade mycket folk till Stora Torget. Foto: Pernilla Möllberg

Stipendiaterna

På Barillascenen inleddes programmet med att Nils Ferlin i egen hög person läste dikten ”I livets villervalla”, därefter bjöds det på fin och högkvalitativ underhållning av Mats Klingström, 2021 års pristagare av Nils Ferlinsällskapets Trubadurpris och basisten Robert Henriksson. I pausen erhöll Ferlinsällskapet en check på 25.000 kronor av FFIS representant Roger Fogde och ordförande i Nils Ferlinsällskapet Hans Rutberg delade ut årets priser. Trubadurpriset gick i år till gruppen Mando Diao som tyvärr inte fanns på plats denna dag, de deltog dock med inspelad musik.

2022 års poesipris gick till Bert Westerström som läste en av sina fina dikter. Till höger ses ordförande i Ferlinsällskapet Hans Rutberg som assisterar.
2022 års poesipris gick till Bert Westerström som läste en av sina fina dikter. Till höger ses ordförande i Ferlinsällskapet Hans Rutberg som assisterar. Foto: Pernilla Möllberg

Poesipriset gick till Bert Westerström som läste en av sina dikter och flertalet av hans tonsatta dikter framfördes av vissångaren Jan-Olov Andersson. Jan-Olov har genom åren framfört både egna tonsättningar och tolkat andra vissångare, han har bland annat tolkat Birger Sjöberg i samarbete med skådespelaren Jan-Olof Strandberg och har även jobbat med Alf Hambe.

Vissångaren Jan-Olov Andersson framförde Bert Westerströms tonsatta dikter.
Vissångaren Jan-Olov Andersson framförde Bert Westerströms tonsatta dikter. Foto: Pernilla Möllberg

– Det här var ett specialuppdrag med att framföra de här tonsatta dikterna. Jag valde medvetet att inte lyssna på visorna innan, utan utgick istället från noterna för att helt och hållet göra min egen tolkning. Jag tyckte också att det var viktigt att läsa dikten först, de är ju poesin som ska vara i centrum, och i synnerhet när pristagaren sitter och lyssnar. Det var väldigt trevligt och jag är nöjd, säger Jan-Olov som själv erhöll Trubadurpriset 1991.

Även Mats Klingström och Robert Henriksson trivdes under Ferlindagen.

– Det var härligt att spela här, det var som en oas där man samlades kring eftertanke. Det var en fin och lyssnande publik, tycker Robert.

– För mig var det ett kärt återseende, jag har spelat flera gånger i Filipstad och jag tycker att det är fint att levandegöra och hylla de här gamla poeterna, förklarar Mats Klingström.

Hans Rutberg, Ferlinsläktingen

Ordföranden i Nils Ferlinsällskapet, och tillika systerdotterson till den store skalden, Hans Rutberg, var nöjd med dagen. Rutberg och hustrun Kristina filosoferade på den numera kända bänken bredvid dagens huvudperson Nils Ferlin och de summerade dagen.

Ordförande i Nils Ferlinsällskapet och tillika skaldens systerdotterson Hans Rutberg med hustrun Kristina summerar Ferlindagen bredvid huvudpersonen själv, Nils Ferlin.
Ordförande i Nils Ferlinsällskapet och tillika skaldens systerdotterson Hans Rutberg med hustrun Kristina summerar Ferlindagen bredvid huvudpersonen själv, Nils Ferlin. Foto: Pernilla Möllberg

– Jag tycker att det har varit en fantastisk dag med mycket folk och fint väder. Det känns bra att Ferlindagen nu återuppstått och artistblandningen var oerhört bra, säger Hans Rutberg och förklarar att Sällskapet efter återbildandet fått fler medlemmar och att Ferlindagen nu kommit för att stanna i Filipstad.

– Tanken är att Ferlindagen ska vara årligen återkommande i Filipstad med prisutdelning, men eftersom skalden även har Stockholmsanknytning kommer Ferlin även att firas i huvudstaden, säger Hans Rutberg.

Artikeltaggar

FilipstadNils FerlinNöje/KulturSommar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.