Ljudet från tvåtaktsmotorer, sång till gitarr- och fiolspel, berättelser och dikter. Ett urval av vad flera hundra åskådare fick ta del av på Berget i Degerfors när gänget bakom Packmopedsturnén stannade till under måndagen.
Dagen innan hade ensemblen spelat på Hennickehammars herrgård i Filipstad.
Stoppet i Degerfors blir också ett av de allra sista för turnén, som efter 30 år går mot sitt slut. Framträdandet på Berget utgör det sjätte av tolv och när konvojen av packmopeder gasade in över gårdsplanen var det som om det för dagen annars ruskiga regnvädret, som på beställning, avdunstade. Himmelen blänkte upp och solens strålar visade sig - de förblev närvarande för resten av kvällen.
Turnéledaren Göran Samuelsson, mannen som på egen hand drog igång jippot redan 1992, uppger att man även tidigare år försökt ordna ett stopp på orten, men att man inte lyckats hitta det rätta stället.
– Vi har försökt att få turnén hit förut men då har vi inte fått till något bra ställe. Vi kräver lite plats för spelningarna, säger Samuelsson.
Väl här, vad tycker du om orten?
– Ja men det är ju ett klassiskt ställe. Det är Stockholm, Göteborg, Malmö och sedan Degerfors som är de kända metropolerna i Sverige, skrattar Samuelsson.
Frågan om hur det känns att göra en sista rundfärd får Samuelsson att ge ett ganska så gåtfullt svar.
– Klart att det är lite konstigt, det har varit fantastiskt att göra det här i alla år. Men vem vet, det kanske blir någon mer tur, man tröttnar ju aldrig på det här, framlägger Samuelsson.
Det är Stockholm, Göteborg, Malmö och sedan Degerfors som är de kända metropolerna i Sverige.
Under söndagen gjorde turnén sitt femte stopp på Hennickehammars herrgård i Filipstad. Samuelsson berättar att måndagens resa från den ena bruksorten till den andra, det vill säga uppemot tio mil på moped, gick förvånansvärt bra.
– Mopparna har aldrig fungerat så bra som de gjorde idag. Alltid brukar det vara något som krånglar men nu gick allt bra. Vägen hit var fantastiskt fin, utlägger Samuelsson.
Många strängar på lyran
I ensemblen finns, förutom Samuelsson, också Stefan Sundström, Irma Schultz Keller, Jakob Hultcrantz, Per ”Pärra” Eriksson och Maria Larsson. De två sistnämnda är ett par av medlemmarna i folkrockbandet Môra-Per från Arvika. Turnéns band består av Bengan Blomgren (gitarr), Nikke Ström (bas), Julia Schabbauer (trummor) och Bengt Bygren (piano).
Konsertens ljud orkestreras av Rolf Örnborg, teknikern som är hemmahörande i Sunnne och som under ett antal år varit med på turnén.
– Det känns absolut vemodigt att de slutar. Men jag har full förståelse, Göran har hållit på i 30 år nu, det är bättre att sluta på topp. Samtidigt vet jag att han har mycket annat på gång så det är med all säkerhet inte sista gången som vi samarbetar, säger Örnborg.
”Symbol för sommar”
Bland publiken finns Eva Rosell Henrysson med maken Ulf Henrysson, som för kvällen rest från Nyköping för att för sjunde och sista gången se packmopedsgänget göra sin grej.
– Det är sorgligt att de slutar. Det här är verkligen en symbol för svensk sommar, säger Eva som också uppger att de två besökt bland annat Rottneros tidigare år.
För de som vill erhålla ett verkligt fysiskt minne från en era som snart är förbi så pågår just nu en auktion där mopederna säljs. När turnén gör det, för året och för gott, sista stoppet i Västra Ämtervik så avslutas auktionen då vinnarna kommer att annonseras på scenen.