Hoppa till huvudinnehållet

John Ericssondagen ska firas - men utan dunder och brak

Publicerad:
Bosse Olsson, Per-Olov Örtlund och Göran Olsson är samtliga medlemmar i John Ericsson gruppen. Här står de framför det ståtliga mausoleet som ligger beläget på kyrkogården.
Bosse Olsson, Per-Olov Örtlund och Göran Olsson är samtliga medlemmar i John Ericsson gruppen. Här står de framför det ståtliga mausoleet som ligger beläget på kyrkogården. Foto: Pernilla Möllberg

John Ericsson med rötter från Långban var en av Sveriges främsta uppfinnare och förmodligen den svensk som amerikaner minns bäst. Årligen arrangeras en högtidsdag till Ericssons ära med en minnesceremoni vid John Ericsson mausoleet i Filipstad. Arrangörer är John Ericsson gruppen, Vasaorden av Amerika och Filipstads församling med stöd av Filipstads kommun.

Lördagen den 6 augusti äger John Ericsson dagen rum och den firas högtidligt vid John Ericsson mausoleet i Filipstad.

John Ericsson 1803-1889 föddes i Långban. Propellern, Monitor och slaget vid Hamton Roads har gjort honom berömd och varje år hålls en minnesceremoni vid John Ericsson mausoleet i Filipstad till hans ära.
John Ericsson 1803-1889 föddes i Långban. Propellern, Monitor och slaget vid Hamton Roads har gjort honom berömd och varje år hålls en minnesceremoni vid John Ericsson mausoleet i Filipstad till hans ära. Foto: "Rolf Mårth"

Redan som elvaåring arbetade John Ericsson på ritkontoret hos kanalchefen Baltzar von Platen vid bygget av Göta Kanal och 23 år gammal reste han till London där hans konstruktion av lokomotivet Novelty väckte stor uppmärksamhet. 1839 bosatte han sig i USA och blev berömd tack vare sin propeller som i tävlan 1843 visade sig överlägsen de gamla drivhjulen. Framför allt gjorde han sig känd genom sin pansarbåt Monitor som den 9/3 1862 besegrade sydstaternas Merrimac vid Hampton Roads. Något som på sikt gjorde att nordstaterna kunde avskaffa slaveriet. Ericsson uppfann även ångsprutan, en varmluftsmaskin och ångpanne förbättringar. Mest känd är han för monitoren, varmluftsmaskinen, torpeden och solmaskinen. John Ericsson verkade till största delen av sitt liv utanför Sveriges gränser, men bibehöll sin kärlek till det gamla hemlandet och ställde sina uppfinningsrika tjänster till förfogande, särskilt på det sjömilitära området.

Efter hans död 1889 fraktades stoftet på den amerikanska pansarkryssaren Baltimore hem till Sverige, där han i Stockholm mottogs med fina hedersbetygelser. Med tåg färdades Ericsson sedan 1890 till Filipstad, där sedan den magnifika och högtidliga processionen med katafalken i sakta gemak tog John Ericsson till den sista vilan i kyrkan.

– Bygget av mausoleet påbörjades, det tog fem år att färdigställa och invigningen ägde rum onsdagen den 31 juli 1895. År 1929 bildades en John Ericsson förening i Filipstad i syfte att bevara minnet av den kände uppfinnaren samt sprida kunskap om hans stora gärningar, berättar Göran Olsson, medlem i föreningen.

Per-Olov Örtlund, Göran Olsson och Bosse Olsson från John Ericsson gruppen är i full färd med att planera årets minnesceremoni till John Ericssons ära.
Per-Olov Örtlund, Göran Olsson och Bosse Olsson från John Ericsson gruppen är i full färd med att planera årets minnesceremoni till John Ericssons ära. Foto: Pernilla Möllberg

Amerikanska ambassaden

– Varje år äger en högtidlig ceremoni rum vid mausoleet för att hedra John Ericssons minne. Högtidliga tal hålls av prominenta personer, en musikkår spelar och man håller en andaktsstund. Det kommer även representant från den amerikanska ambassaden berättar Per-Olov Örtlund medlem i John Ericsson gruppen.

– Det sker alltid en traditionell kransnedläggning framför gravkapellet. Kransarna är utformade som vackra blomstepropellrar, säger Bosse Olsson, även han medlem i föreningen och i egenskap av före detta kyrkogårdschef, är han en expert på kyrkogården och dess historia.

Många kända personer har genom åren deltagit i den årligt återkommande minnesceremonin. Diplomaten och före detta utrikesministern Jan Eliasson, den folkkäre artisten Hasse Andersson, Kerstin Lundin och sångerskan Cindy Peters, bara för att nämna några.

Sjöslaget i Kyrkviken

Slaget vid Hampton Roads har under flera decennier rekonstruerats i Kyrkviken i Filipstad. Med bomber och granater förpassas Filipstad för ett ögonblick tillbaka till år 1862 då nordstaterna besegrade sydstaterna till sjöss. En stor seger för Ericsson, något man i hemstaden Filipstad naturligtvis vill lyfta fram.

Sjöslaget vid Hampton roads då Merrimac och Monitor drabbade samman, har alltsedan 1930 talet rekonstruerats vid Kyrkviken i Filipstad och skådespelet har under alla år lockat en stor publik. I år väljer man dock att inte arrangera slaget på grund av rådande världsläge.
Foto: "Filip Kowalski"

– Vi vill poängtera att det är en viktig och verklig historisk händelse som vi rekonstruerar och åskådliggör. Krigsfartyget Monitor är ju en av John Ericssons mest berömda konstruktioner och den kom att spela en viktig roll i historien, poängterar Per-Olov.

I år blir det dock inte något dunder och brak i Kyrkviken på grund av det rådande världsläget, men den årligt återkommande högtidsstunden och minnesceremonin vid John Eriksson mausoleet firas sedvanligt och det sker den 6 augusti med pompa och ståt.

Artikeltaggar

FilipstadJohn EricssonNöje/KulturSommar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.