Hoppa till huvudinnehållet

Demenssjuka ska få stöd att rösta: ”Även dementa har rösträtt”

Publicerad:
Den 11 september är det val till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Alla röstberättigade över 18 år har då möjligheten att ta tillvara på sin demokratiska rätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Människor som har fått en demenssjukdom kan till exempel få svårt att minnas delar av sitt liv, till exempel vad de har haft för politiska åsikter.

Skulle dock viljan hos en person med demenssjukdom finnas att rösta finns hjälp och stöd att få.

Den 11 september är det val till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige.

Alla röstberättigade över 18 år har då möjlighet att ta tillvara på sin demokratiska rätt att lägga sina röster i de olika valen.

Men för många röstberättigade är det inte lätt att rösta utan att få stöd. Personer som har demenssjukdomar kan till exempel ha svårt att ta sig till sin vallokal och det kan även finnas svårigheter att minnas vilka politiska åsikter man har haft under livets gång.

Eva-Lena Svensson är verksamhetschef inom kommunens vård och omsorg.
Eva-Lena Svensson är verksamhetschef inom kommunens vård och omsorg. Foto: Filip Kowalski

Filipstads kommun är noga med att se till att brukare, inom till exempel äldrevården, som behöver stöd att för kunna lägga sina röster ska få den hjälp de behöver.

– När det gäller valet så har även dementa rösträtt. De personer som är dementa kan ha närstående, god man eller förvaltare som kan hjälpa till, säger Eva-Lena Svensson som är verksamhetschef för kommunens vård och omsorg.

Om en brukare inte har möjligheten att ta sig till en vallokal kan vallokalen komma till brukaren.

– Till varje boende kommer det en ambulerande röstmottagare för att ta emot rösterna på samma sätt som vid en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning, säger Eva-Lena Svensson.

Artikeltaggar

ÄldrevårddemensDemokratiEva-Lena SvenssonFilipstads kommunFilipstads kommunNyheterVal 2022

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.