Hoppa till huvudinnehållet

Sångaren i Zero54: ”Där kunde vi dunka och leva om”

Publicerad:
Zero54 består av Jörgen Carlsson, Björn ”Böna” Andersson, Dan Olandersson och Ulf Lidberg.
Zero54 består av Jörgen Carlsson, Björn ”Böna” Andersson, Dan Olandersson och Ulf Lidberg. Foto: Privat

Karlstadsbandet Zero54 är gänget som ska sätta lördagsnatten i gungning. För Oxhäljapubliken ska bandet väcka liv i gamla hits som ”man glömt att man kommer ihåg”.

Spelningen under årets stora höjdpunkt i Filipstad är speciell för kvartetten, speciellt för två av bandmedlemmarna.

– Det ska bli jättespännande och kul för oss alla - men framför allt för oss två som är från Filipstad. Vi är uppväxta med Oxhälja som alla andra stassare.

Så säger Ulf Lidberg, som både sjunger och spelar keyboard i Zero54.

För honom och Dan Olandersson (trummor och sång) var det i Filipstad som musikintresset väcktes under uppväxtåren på 60- och 70-talet.

– Vi var ett gäng kompisar som nog alla klinkade gitarr på musikskolan på den tiden. Och så var man ju som man är när man är 13 år - man vill testa på olika saker och så kör man igång, minns Ulf och berättar att musikskolan på den tiden låg på Vikgatan, vid gamla stadsbiblioteket.

– Där kunde vi hamra och dunka och leva om. Sen flyttade musikskolan till andra lokaler, den gamla kyrkan ovanför Allégatan, då hade man en jättestor samlingslokal. Den kunde man få låna på helgerna och leka konsert, repa och leva om. Och Elverket, där höll vi också till på vinden. Det ledde aldrig till så stora grejer - man var ute och spelade på någon ungdomsgård, skolavslutning eller så där.

Trots ett genuint och bestående musikintresse blir det som det ofta blir - hobbyn sätts på paus när annat bryter in. Och precis så blev det för Ulf och de andra i bandet.

– Jag och Dan har under åren spelat i olika konstinstallationer. Men sen kom livet emellan. Sen i lite mognare ålder så släpper ju livet lite - det blir inte lika inrutat när barnen flyttar hemifrån, och då kan man göra lite kul grejer. Så vi satte igång lite på skoj och hittade andra spännande gubbar som var i samma läge. Och nu är vi igång!

De andra två medlemmarna som utgör Zero54 är Jörgen Carlsson (gitarr och sång) och Björn ”Böna” Andersson (bas).

80-talsmusik

Gruppen är ett renodlat coverband som ”gör lite vad de vill med låtarna” och har ett förutbestämt uppdrag - att väcka minnena till liv hos publiken.

– Vi har haft en tanke hela tiden när det handlar om valet av musik - det man har glömt bort att man kommer ihåg, det är lite det vi har landat i och det har givetvis att göra med att vi är de årgångar vi är. Vi kör mycket 80-tals musik för det tycker vi är kul, men vi har också märkt, under de här åtta, nio åren som vi hållit på, att det är väldigt uppskattat, säger Ulf och berättar att bandet även lockar en yngre skara publik med den ”äldre” musiken.

– Det är kul när man spelar för medelålders människor men vad som också är intressant och roligt är att även många yngre, generationen i 25-30-årsåldern, tycker det är jättekul med musiken vi spelar. Så det finns någon slags igenkänningsfaktor i mycket musik. Man tror liksom att varje tid och generation har sin musik men så är det inte.

Zero54 spelar på Hotell Hertig Karl under lördagen, den 3 september.
Zero54 spelar på Hotell Hertig Karl under lördagen, den 3 september. Foto: Johan Nilsson/TT

Även om det finns mycket rock på repertoaren försöker bandet att hålla ett brett spann bland låtarna.

– Det finns Sven-Ingvar-låtar, ZZ-top, Ebba Grön, AC/DC och en massa annat. Vi är mer intresserade av tidens anda - 80-talet, plus, minus några år. Sånt som alla känner igen helt enkelt.

Lek med riktnumret

Bandet ger huvudsakligen konserter i Karlstadstrakten och namnet Zero45, är en flirt stadens riktnummer, 054.

– Vi har det lite förspänt här i Karlstad för här finns det lite olika miljöer där man kan spela live. Vi är anlitade på bröllop och fester i största allmänhet, men gör en hel del krogspelningar också. Det är lite hobbyverksamhet även om det är en jädrans rolig hobby som man funderar mycket på och jobbar mycket med.

Inför lördagskvällens spelning på Hotell Hertig Karl i Filipstad hoppas bandet på bra väder och en stämningsfull publik.

Artikeltaggar

FilipstadHotell Hertig KarlKarlstadMusikOxhälja

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.