Hoppa till huvudinnehållet

GUIDE: Allt du behöver veta om höstens coronavaccinering

Publicerad:
En ny vaccinvariant är på väg till Sverige. Snart öppnas möjligheten för påfyllnadsdos för ytterligare grupper.
En ny vaccinvariant är på väg till Sverige. Snart öppnas möjligheten för påfyllnadsdos för ytterligare grupper. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Har du svårt att hänga med i rekommendationerna kring covid-19-vaccinet, och vilken spruta du ska ta?

Här är guiden för dig.

NWT kan också berätta att ett nytt vaccin är på väg till Sverige, och att fler grupper tillåts påfyllnadsdos om tre veckor.

Den 1 september blev det möjligt för vuxna 65 år och äldre, samt personer i riskgrupp från 18 års ålder, att få en ytterligare vaccindos mot covid-19. En så kallad påfyllnadsdos.

– Man har ungefär tre månaders effekt av vaccinet och sedan avtar det. Ju äldre och skörare man är desto större risk har man att bli allvarligt sjuk. Har man inte fyllt på sin vaccination har man ett dåligt skydd mot allvarlig sjukdom och rekommenderas därför att ta en påfyllnadsdos, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef för Vaccination Värmland.

Från och med vecka 39 kommer även alla i åldersgruppen 18 till 64 år att kunna boka tid till en ytterligare påfyllnadsdos.

– Det handlar om personer som Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar påfyllnadsdos till, men som själva vill ha en påfyllnadsdos.

Skickar ni en kallelse till de som är berörda?

– Alla över 70 år ska få en kallelse hem med vaccinationstid. Är man mellan 65 och 70 år får man ett brev där regionen informerar personen om att hen rekommenderas vaccination mot covid-19.

Ny vaccinvariant på väg till Sverige

Under måndagen fick Birgitta Sahlström besked om att Pfizer Biontechs nya vaccinvariant blivit godkänd av och är på väg till Sverige redan den här veckan.

Men det blir ingen snabb övergång till det nya vaccinet, som är tänkt att fungera som påfyllnadsdos.

– De vaccinen vi använder idag skyddar mot de cirkulerande virusstammarna som vi har i samhället, mot allvarlig sjukdom och död.

Så det innebär inget sämre skydd, eller större risk för att bli smittad, av coronaviruset om man får ett vaccin av de gamla vaccinvarianterna?

– Nej, inte av vad man vet idag. Sen hoppas vi att vi ska se att smittspridningen minskar och att vi får längre effekt av själva vaccinet så inte effekten avtar så tidigt. Men det vet vi inte ännu.

Guide – så många doser coronavaccin rekommenderas du

Alla i Sverige från 12 år rekommenderas minst två doser, kallat primärvaccination. Beroende på vilken grupp man sedan tillhör rekommenderas eventuellt påfyllnadsdoser.

Hur många gånger du rekommenderas att vaccinera dig beror bland annat på din ålder och din risk att bli allvarligt sjuk. Ju äldre du är, desto snabbare minskar skyddet från vaccinet. Risken att bli allvarligt sjuk ökar med åldern och vid vissa tillstånd eller sjukdomar.

12–17 år

Alla i åldersgruppen rekommenderas att vaccinera sig med två doser. Dos två kan tas efter minst 4 till 7 veckor.

Även barn från 5 år som har särskilda tillstånd kan behöva vaccinera sig. Barn och unga med svår immunbrist kan behöva vaccinera sig fler än två gånger.

18–64 år

Alla i åldersgruppen rekommenderas att vaccinera sig med tre doser. Dos två ska tas efter minst 3 till 7 veckor. Dos tre kan tas fyra månader efter dos två.

18–64 år med vissa tillstånd och sjukdomar

En fjärde dos vaccin rekommenderas till dig som är mellan 18-64 år och om du är gravid, har kraftig övervikt, har diabetes, har högt blodtryck eller någon annan hjärt-kärlsjukdom, har en kronisk lungsjukdom, har en neurologisk sjukdom som påverkar andningen, har demens eller har haft stroke, har en leversjukdom, har nedsatt njurfunktion.

Dos fyra kan tas fyra månader efter dos tre.

65 år och äldre

Alla i åldersgruppen (samt de som fyller 65 år) rekommenderas att vaccinera dig med fem doser. Dos fem kan tas fyra månader efter dos fyra.

18 år och äldre med hemtjänst, hemsjukvård, i äldreboende eller som har Downs syndrom

Samtliga i de här gruppkategorierna rekommenderas att vaccinera sig med fem doser.

Det gäller om du har hemtjänst, har hemsjukvård, du bor på ett särskilt boende för äldre, du har Downs syndrom.

Dos fem kan tas fyra månader efter dos fyra.

18 år och äldre med nedsatt immunförsvar

Många med måttligt eller allvarligt nedsatt immunförsvar rekommenderas att vaccinera sig med sex doser. Det kan gälla om något av följande stämmer:

Du har fått en transplantation av ett nytt organ eller av nya stamceller.

Du har måttligt eller allvarligt nedsatt immunförsvar från födseln, eller på grund av en sjukdom eller läkemedel.

Du får behandling för cancer eller någon en annan sjukdom som påverkar immunförsvaret måttligt eller allvarligt.

Gravida och ammande

Alla gravida rekommenderas vaccination mot covid-19 efter graviditetsvecka 12.

Gravida som påbörjat vaccination innan graviditeten, eller innan graviditeten blev känd, kan vaccineras med dos två, med samma tidsintervall som för övriga, även om dos två infaller under första trimestern.

Ställningstagande till vaccination före graviditetsvecka 12 sker av läkare på specialistmödravården.

Källa: 1177.se och Folkhälsomyndigheten. Läs mer om hur man bokar tid för vaccination här.

Artikeltaggar

CoronavirusetRegion VärmlandVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.