Hoppa till huvudinnehållet

M-duon vill se gränslöst samarbete - hoppas på valseger på varsin sida

Publicerad:
Christer Olsson (M) och Cecilia Albertsson (M) vill utöka samarbetet mellan Filipstads kommun och Hällefors kommun, samt samarbetet mellan Region Värmland och Region Örebro län. De vill göra det i majoritet, men flaggar för att de även kommer att samarbeta över kommun- och länsgränserna även om de får arbeta i opposition.
Christer Olsson (M) och Cecilia Albertsson (M) vill utöka samarbetet mellan Filipstads kommun och Hällefors kommun, samt samarbetet mellan Region Värmland och Region Örebro län. De vill göra det i majoritet, men flaggar för att de även kommer att samarbeta över kommun- och länsgränserna även om de får arbeta i opposition. Foto: Filip Kowalski

Christer Olsson (M) och Cecilia Albertsson (M) är vana att samarbeta med frågor över kommun- och regiongränsen.

Nu vill de se att Filipstads respektive Hällefors kommuner samarbetar mer än någonsin tidigare.

– Vi har liknande förutsättningar, så varför inte samarbeta mer, säger Cecilia Albertsson.

Moderaterna i kommunerna i östra Värmland respektive norra delen av Region Örebro län är vana att samarbeta tillsammans.

Nu vill Cecilia Albertsson (M), som kandiderar till kommunfullmäktige i Hällefors och regionfullmäktige i Region Örebro län, och Christer Olsson (M) som är partiets förstanamn på listan till kommunfullmäktige i Filipstad, att kommunerna ska fördjupa sitt samarbete. Kommunerna samarbetar redan i dag om gymnasieskolan, men det går att hitta fler beröringspunkter.

– Om det blir ett majoritetsskifte kommer vi att utveckla vårt samarbete som vi har haft inom partiföreningarna, säger Christer Olsson.

Vill verkställa beslut

Ett konkret exempel på vad de drivit tillsammans, på varsin sida regiongränsen, är öppnandet av BB och förlossningen i Karlskoga.

– Ett beslut att återöppna det togs för två år sedan, men majoriteten i Region Örebro län har inte lyckats att verkställa det beslutet. Det har vi på olika sätt jobbat för att det ska återöppna, säger Christer Olsson.

De tycker att blivande föräldrar förtjänar lugn och ro i samband med förlossningarna.

– Även personalen förtjänar lugn och ro. När det blev en centralisering till Örebro blev det betungande för personalen och stressigt för familjerna, det blev inte optimalt för någon. Majoritetens regionpolitiker tänkte, när Karlskoga stängde ner, att personalen skulle flytta med till Örebro, men så blev inte fallet. De som jobbade i Karlskoga var kanske boende i området. Att sitta och pendla in till Örebro kanske inte fungerade med personalens familjebild - och då valde flera av dem att sadla om, säger Cecilia Albertsson.

Lyfta näringslivsfrågor

Moderaterna vill fördjupa samarbetet över kommungränserna inom skolan samt jobba med näringslivsfrågor och regional utveckling.

– Vi kan förbättra kommunikationerna mellan Hällefors och Filipstad till exempel, säger Christer Olsson.

– Och jobba gemensamt med kompetensförsörjningen, säger Cecilia Albertsson.

– Ja, vi borde jobba mer gemensamt med rekryteringen av personal, säger Christer Olsson.

Duon tycker inte att det finns några hinder för att hitta fler samarbetsvägar.

- Det känns märkligt på något sätt att kommunerna inte redan i dag jobbar mer ihop, säger Christer Olsson.

Artikeltaggar

Cecilia AlbertssonChrister OlssonFilipstads kommunHällefors kommunModeraternaNyheterRegion Örebro länRegion VärmlandVal 2022

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.