Hoppa till huvudinnehållet

Ovisst i regionvalet – 165 av 195 distrikt räknade

Publicerad:
Socialdemokraternas Sofia Magnusson, Daniel Schützer och Åsa Johansson siktar på regionen.
Socialdemokraternas Sofia Magnusson, Daniel Schützer och Åsa Johansson siktar på regionen. Foto: Lisa Olaison

Socialdemokraterna ser ut att bli största parti i Region Värmland, enligt preliminära valsiffror natten till måndagen.

Värmlandssamverkan tappar flera procent, och ett parti ser ut att ramla ur regionfullmäktige.

Vid 01.40-tiden natt till måndag var 165 av 195 valdistrikt räknade i Värmland.

Socialdemokraterna går framåt och leder det preliminära resultatet med 37 procent, vilket är drygt två procentenheter mer än i valet 2018.

Redan vid 23-tiden hade Åsa Johansson (S), oppositionsråd, segern inom synhåll, tyckte hon.

– Det ser positivt ut. Det är inte mycket räknat än så länge, men just nu ökar vi. Sverigedemokraterna blir starka, säger hon.

Åsa Johansson (S), oppositionsråd.
Åsa Johansson (S), oppositionsråd. Foto: HP Skoglund

Moderaterna låg på 15,9 procent vid 01.40-tiden. Enligt det preliminära resultatet låg de 1,5 procentenheter bättre än i valet 2018. Jämsides med M låg SD.

Regionrådet Stina Höök (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, är nöjd med att Moderaterna gått framåt i regionvalet.

– När man har styrt i 12 år och har en tuff mandatperiod bakom sig, då är det ofta så att man tappar, och att vi går plus som det ser ut nu känns väldigt, väldigt roligt.

Stina Höök (M), regionråd.
Stina Höök (M), regionråd. Foto: Viktor Sunnemark

MP inte över spärren – än så länge

Miljöpartiet i Värmland låg på 2,6 procent när 165 av 195 valdistrikt var räknade i länet. Jesper Johansson (MP), regionråd, hoppas att partiet tar sig över spärren på 3 procent.

– Vi skulle säkert ha kunnat gjort ännu mer för att nå ut. Man kan alltid ha gjort mer, men jag vill ändå trycka på att vi har gjort en bra valrörelse med fantastiska insatser från väldigt många.

C går back: ”Trist kväll hos oss”

Enligt de preliminära resultatet vid 01.40-tiden hade Centerpartiet i Värmland backat från 9,56 procent i valet 2018, till 6,5 procent i det preliminära resultatet i år.

När NWT når Erik Evestam (C), regionrådskandidat, är det dystert.

– Det är en besvikelse förstås, det var inte det vi hade tänkt oss. Men så ser det ut i hela riket. Så det är en trist kväll hos oss.

Sjukvårdspartiet backar stort

När 165 av 195 valdistrikt var räknade låg Sjukvårdspartiet i Värmland på 4,1 procent. Det är en stor skillnad mot resultatet 2018 då partiet landade på 7, 84 procent och knep ordförandeposten i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Viktigt att poängtera är resultatet än så länge är preliminärt.

– Spontant är det inte jätteroligt, men så är det i ett val. Det är inte klart än, men det är troligt att vi landar någonstans där, säger Marianne Utterdahl (SIV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonErik EvestamJesper JohanssonMarianne UtterdahlPolitikRegion VärmlandStina HöökVal 2022Värmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.