Hoppa till huvudinnehållet

Vill införa krav på skolval: ”Bra sätt för våra unga att bli medvetna”

Publicerad:
Anders Nilsson (V) vill att skolval, vid allmänna val i Sverige, ska genomföras på kommunens samtliga högstadieskolor samt gymnasiet. Foto: Jan Andersson

Skolval ska genomföras på kommunens högstadieskolor och gymnasium i samband med allmänna val i landet, det anser Anders Nilsson (V) som skrivit en motion i ämnet.

Tidsbrist, menar han, ska inte vara en anledning till att hoppa över skolvalet.

Nyligen hölls som bekant val till riksdag, region och kommun i Sverige. Även eleverna på Spångbergsgymnasiet fick chansen att tycka till politiskt i och med skolvalet.

I sin motion framhåller Anders Nilsson vilken viktig funktion skolvalen fyller – han menar att detta är ett sätt för samhällets unga att bli medvetna om hur det demokratiska systemet fungerar.

– Men även få inblick i våra politiska partiers olika åsikter. Jag själv blev politiskt medveten när man i skolan fick möjlighet att träffa politiker och lära sig mer om vår demokrati – på riktigt! Därför smärtar det mig både som privatperson och som kommunpolitiker att våra unga inte får genomföra ett skolval, skriver Nilsson i sin motion.

 Anders Nilsson (V).
Anders Nilsson (V). Foto: Lena Richardson

Han fortsätter:

– I barn och utbildningsnämnden var vi på tidigt stadium helt överens att skolval skulle genomföras. Trots det har Ferlinskolan inte haft tid att genomföra skolval. Därför skriver jag denna motion, så att tidsbrist inte ska vara anledning att inte genomföra skolval. Jag vill verkligen att våra unga likt sina kamrater i landet ska få utföra en viktig del av vår demokratiska process och ta politisk ställning i ett val.

Motionen har skickats till kommunfullmäktige i Filipstad för behandling.

Artikeltaggar

Anders NilssonDemokratiFilipstadFilipstads kommunGymnasieskolanHögstadiumPolitikSkolvalVal

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.