Hoppa till huvudinnehållet

Skultpuren har kommit hem – här får alla chansen att se den

Publicerad:
Per Magnus Flodman höll ett tal under återinvigningen för skulpturen Blomsterflickan i Filipstads bibliotek.
Per Magnus Flodman höll ett tal under återinvigningen för skulpturen Blomsterflickan i Filipstads bibliotek. Foto: Filip Kowalski

Hon har tagit sig en sväng utsocknes, men har nu fått komma hem.

Skulpturen Blomsterflickan, en gång i tiden skänkt som en gåva till Filipstads stad, återinvigdes under måndagen på sin nya plats – Filipstads bibliotek.

– Jag är väldigt glad idag. Morfar (Ivar Ringström som skänkte Blomsterflickan) log nog i sin himmel idag, säger Per Magnus Flodman som höll ett tal under ceremonin.

Johan Niklas Byström (1783-1848) är Filipstadsskulptören som bland annat blev professor vid Konstakademien under sin karriär.

Han gjorde många skulpturer, bland annat Blomsterflickan. I många år ägdes den av apotekarparet Ringström i Filipstad, Ivar och Sigrid, innan den skänktes till dåvarande Filipstads stad.

Genom åren har invånarna kunnat se Blomsterflickan på olika platser i centrum, men under de senaste åren hon varit på Värmlands museum.

Under måndagen riktades dock allt ljus på skulpturen igen, i samband med en återinvigning vid hennes nya plats på Filipstads bibliotek.

Per Magnus Flodman passade på att ta bilder medan Desirée Flodman tittade på skulpturen.
Per Magnus Flodman passade på att ta bilder medan Desirée Flodman tittade på skulpturen. Foto: Filip Kowalski

Kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S), Christer Olsson (M), bibliotekschefen Jan Fröding och kommundirektören Hannes Fellsman representerade kommunen under evenemanget där paret Ringströms barnbarn, Per Magnus Flodman, höll ett tal.

– Redan innan jag såg den nya placeringen förstod jag att det här skulle bli bra, säger han.

Filipstads bibliotekschef Jan Fröding, kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson och kommundirektör Hannes Fellsman hjälptes åt med att klippa bandet.
Filipstads bibliotekschef Jan Fröding, kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson och kommundirektör Hannes Fellsman hjälptes åt med att klippa bandet. Foto: Filip Kowalski

Nu kommer kommunens invånare, liksom alla turister som besöker kommunen, få en möjlighet att se Blomsterflickan – precis som det var tänkt när den skänktes till Filipstads stad.

– Morfar Ivar Ringström skänkte på sin 80-årsdag 1944 Blomsterflickan – denna vackra Byströmsskulptur – till Filipstads stad. Han sitter nu i sin himmel och ler, tillsammans med mormor Sigrid och deras fyra döttrar, säger Per Magnus Flodman.

Marmor från Italien

Blomsterflickan står på sin piedestal, gjord av marmor från italienska Carrara, synlig i entrén i Filipstads bibliotek.

När Per Magnus Flodman växte upp stod skulpturen i familjen Ringströms hus på Asphyttegatan. Han berättar om hur han som barn, tillsammans med sin syster, klädde Blomsterflickan i ytterkläder för att hon inte skulle frysa.

– Och så ritade vi riktiga ögon på henne, för hon hade ju inga ögon. Men det gillade inte morfar. Han var väldigt stolt över sin femte tös, Blomsterflickan. Så det blev till att sudda och tvätta som straff, berättar Per Magnus Flodman.

Blomsterflickan, en skulptur, av Johan Niklas Byström, står på en piedestal av italiensk marmor.
Blomsterflickan, en skulptur, av Johan Niklas Byström, står på en piedestal av italiensk marmor. Foto: Filip Kowalski

Glatt kulturhjärta

Åsa Hååkman Eriksson uttryckte uppskattning över att Blomsterflickan fick plats på biblioteket.

– Efter att ha varit utlånad till Värmlands museum och efter att den har fått stå på många olika platser där inte alla haft möjlighet att se henne är nu Blomsterflickan placerad på biblioteket där alla har möjlighet att se henne. Det är med glatt kulturhjärta som vi återinviger Blomsterflickan tillsammans med familjen, sa hon under sitt tal.

Per Magnus Flodman, barnbarn till paret Ivar och Sigrid Ringström, uttryckte glädje över att Blomsterflickan fått en fin plats i bibliotekets entré.
Per Magnus Flodman, barnbarn till paret Ivar och Sigrid Ringström, uttryckte glädje över att Blomsterflickan fått en fin plats i bibliotekets entré. Foto: Filip Kowalski

Även Hannes Fellsman tyckte att det kändes bra att skulpturen fick komma tillbaka till Filipstad:

– Det känns bra att vi på ett respektfullt sätt har fått hem henne och att vi har kunnat få till en så trevlig placering.

Återinvigningen blev lyckad, det enda som möjligen saknades i bibliotekets entré var de lokala hårdrockarna i Battering Ram. Filipstadsbandet hade med fördel kunnat bjuda på en akustisk version av sin hit Coming Home med följande passande rader:

”Coming home, today. I'm here to stay. You give me something, that light up the way.”

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonChrister OlssonFilipstads kommunHannes FellsmanKonstverkNöje/Kultur

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.