Hoppa till huvudinnehållet

Så kan kandidaterna bli invalda på partiernas mandat

Publicerad:
Om en kandidat får minst 50 personröster totalt kan hen klättra på partiernas listor i valet till kommunfullmäktige och ta ett av partiets mandat.
Om en kandidat får minst 50 personröster totalt kan hen klättra på partiernas listor i valet till kommunfullmäktige och ta ett av partiets mandat. Foto: Filip Kowalski

I valet har alla röstberättigade haft möjligheten att rösta på vilka partier de vill och även kunnat göra ett personkryss för en kandidat.

Några kandidater har fått många personkryss, men det innebär inte att de per automatik blir invalda på partiernas mandat till riksdagen, regionfullmäktige respektive kommunfullmäktige.

FT har tagit reda på vad som krävs för att en kandidat ska kunna bli en listklättrare.

Hos länsstyrelsen i Värmland har det varit full aktivitet efter valet den 11 september. Valnattens resultat har blivit kontrollräknat, ogiltiga röster har granskats, röster har fördelats på olika valsedeltyper och personröster har räknats.

Än så länge är inte alla slutliga valprotokoll skriva, men genom Valmyndighetens hemsida har allmänheten i många fall redan kunnat ta del av redovisningen av antalet personröster i olika val. Ett exempel på personröster som har blivit redovisade på hemsidan hör till valet till Filipstads kommunfullmäktige, dock framgår det att länsstyrelsen ännu inte har utsett ledamöter och ersättare till kommunfullmäktige.

Så föll personkryssen i Filipstad - kommunalrådet populärast

Några av partiernas kandidater, i valet till kommunfullmäktige i Filipstad, har fått många personkryss - men det är inte alls säkert att det hjälper dem att ta något av sina respektive partiers mandat.

På valmyndighetens hemsida går det att läsa att, i valet till regionfullmäktige och i valet till kommunfullmäktige, krävs personkryss på fem procent av partiets röster i valkretsen för att kunna bli invald - dock med minst 100 röster i valet till regionfullmäktige och 50 stycken i valet till kommunfullmäktige.

Ulf Högnäs, som är statistiker på Valmyndigheten, konstaterar att det är totalantalet röster som som gäller.

– Om kandidaten har fått totalt 49 personröster (i valet till kommunfullmäktige) så kommer kandidaten inte kunna bli invald på personröster. Kandidaten kan förstås fortfarande bli invald ”listtroget” om hen står med på någon lista, säger han.

Artikeltaggar

Filipstads kommunNyheterVal 2022Valmyndigheten

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.