Hoppa till huvudinnehållet

Rasmus Asplund är taggad för säsongen – i bättre form än någonsin

Publicerad:
Rasmus Asplund kan se fram mot en ny säsong med sitt Buffalo Sabres.
Rasmus Asplund kan se fram mot en ny säsong med sitt Buffalo Sabres. Foto: Jim Rassol

Sommaren har varit kort, men väldigt bra för tidigare Filipstadsambassadören Rasmus Asplund.

– Jag har nog aldrig kommit så bra förberedd till en säsong – det har gått jättebra i sommar, säger han under inledningen av Buffalo Sabres träningsläger.

Nu hoppas han på att kunna ta nästa steg i utvecklingen, stärkt av sin fina insats under förra säsongens ishockey-VM.

Buffalo Sabres inledde sitt stora försäsongsläger under onsdagen.

59 spelare väntas göra upp om platserna i laget som ska inleda klubbens säsong i NHL den 13 oktober. Den första uppgiften blir en hemmamatch mot Ottawa Senators.

En av de 59 spelarna är Filipstadssonen Rasmus Asplund.

Han står beredd att inleda sin femte säsong i Nordamerika, efter att ha lämnat Färjestad efter säsongen 2017-2018.

FT fick tag på honom efter onsdagens inledande pass.

– Jag har precis kommit hem från alla tester, säger han.

Fick du godkänt?

– Haha! Ja. Det såg bra ut. Jag fick ett kvitto på att jag har skött mig under sommaren. Nu känns det bara bra, inspirerande och kul att få gå in i säsongen.

Rasmus Asplund kom till försäsongslägret med en positiv känsla i kroppen. Han tror på att laget – och han själv personligen – kan ta nästa steg i utvecklingen.

– Det känns speciellt med tanke på sättet som vi avslutade den förra säsongen (Buffalo Sabres stod för en stark avslutning) och hur det gick för mig under ishockey-VM, säger han.

Ja, Rasmus Asplund blev ett av de stora utropstecknen i Tre Kronors trupp genom att göra sex mål på lagets åtta VM-matcher. Tidigare under säsongen hade han svårt att sätta puckarna, men fick under VM ett bra tillfälle att bygga upp sitt självförtroende som målskytt.

– Det gjorde att jag blev mer medveten om vad gör rätt på planen, att det är i området framför målet som jag kan bidra med att göra mål. Jag kommer aldrig bli en spelare som drar fem gubbar för att i nästa ögonblick sätta pucken i krysset, utan jag måste hålla mig framför målet. Och det är också lite av den roll som finns för mig här i Buffalo också, så det känns bra, säger han.

Fem veckor försvann

Eftersom han fick avsluta säsongen med Tre Kronor blev sommaren kortare än vad han tidigare har varit med om under karriären.

– Ja, det försvann cirka fem veckor av sommaren, så min plan för försäsongen fick bli lite annorlunda den här gången. Men det känns bra, jag har fått jobba på som jag tänkt mig, säger han.

Ishockey-VM i Tammerfors blev en succéartad turnering för Rasmus Asplund. Han gjorde sex mål på åtta matcher för Tre Kronor.
Ishockey-VM i Tammerfors blev en succéartad turnering för Rasmus Asplund. Han gjorde sex mål på åtta matcher för Tre Kronor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Formen inför säsongen ska vara bättre än vad den någonsin har varit. Nu vill Rasmus Asplund bidra till lagets framgångar.

Sett till förhandstipsen som hittills kommit från NHL-reportrar är det få som tror på Buffalo Sabres. Det finns förväntningar på att laget ska göra en bra säsong, men det verkar inte finnas någon tro på att klubben ska kunna vara med och utmana om en plats i slutspelet.

– Jag tror att det handlar mycket om att vi håller till i en tuff division och att den östra sidan av NHL är tuff överhuvudtaget. Men vi fokuserar inte alls på vad andra tycker och tänker om oss, vi fokuserar bara på vad vi själva kan påverka, säger han.

Inget skitlag

Rasmus Asplund tycker samtidigt att förväntningarna på laget gradvis har börjat att höjas.

– Jag upplever att vi möts av en helt annan respekt nu. Inför den förra säsongen ansåg många att vi var ett skitlag, men det bevisade vi att vi inte var. Nu tror jag inte att det är lika många som tycker att vi är ett skitlag. Den här säsongen tror jag att vi kommer att kunna höja en hel del ögonbryn, säger han.

Och tillägger:

– Det känns också som att vi har fått mer respekt i Sverige. Det visar att vi är på rätt väg som organisation och att vi är på väg mot någonting bra.

Rasmus Asplund börjar tillhöra gruppen äldre unga i Buffalos trupp. Det känns som att det var nyss som han som lovande junior lämnade Färjestad, men i december fyller han 25 år. Inför årets säsong har han kunnat se hur nya unga svenska spelare anslutit till klubben, som till exempel Isak Rosén och Filip Cederqvist.

– Vi äldre försöker vara ett så bra stöd vi kan vara för alla unga spelare. Vi har själva varit i deras sits och vet hur det kan kännas. Vi försöker att finnas där för dem om de skulle behöva något, säger han.

Några av de unga talangerna kommer säkert kunna vara med och nosa på en plats i Buffalos NHL-trupp, några kommer att få spela i farmarligan AHL medan några andra kommer att få återgå till juniorhockeyn eller sina respektive europeiska klubbar.

För Rasmus Asplund är det dock NHL som gäller. Han går in i säsongen med ett utgående kontrakt och får därmed övertyga Buffalos ledning om att han är värd en förlängning.

Sommaren har varit kort, men nu är längtan stor efter att spelet ska komma igång.

– Varje år i augusti börjar suget efter ishockeyn komma tillbaka. Och ju närmre säsongen man kommer ju mer byggs förväntningarna upp – så nu är man rejält taggad, säger han.

Artikeltaggar

BuffaloBuffalo SabresFärjestad BKFilipstads IFIshockeyNHLRasmus Asplund

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.