Hoppa till huvudinnehållet

Filipstads kommunfullmäktige har fått sina ledamöter – SD-politiker blir yngst

Publicerad:
Edwin Nilsson (SD) blir yngst av alla ledamöter i Filipstads kommunfullmäktige. 19-åringen fick plats på SD:s sjunde mandat.
Edwin Nilsson (SD) blir yngst av alla ledamöter i Filipstads kommunfullmäktige. 19-åringen fick plats på SD:s sjunde mandat. Foto: Linus Arenius

Innan det var dags att ta helg blev länsstyrelsen klar med sin sluträkning av rösterna i valet till kommunfullmäktige i Filipstad.

Av protokollet för rösträkningen framgår det vilka politiker som blev invalda som ordinarie ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige.

Sex olika politiker lyckades klara spärren för att bli invalda på personröster.

I valet till kommunfullmäktige i Hällefors kommun klarade åtta politiker att klara spärren för att bli invalda genom personkryss, det vill säga att de fick kryssades på minst fem procent av partiets röster, dock minst 50 röster.

I valet till Filipstads kommunfullmäktige blev siffran något lägre då sex olika politiker klarade den spärren.

Hon blev Hällefors kommuns mest populära politiker – silver och brons till SDSå föll personkryssen i Filipstad – kommunalrådet populärast

Hos Moderaterna var det Patrik Fornander (M) som klarade spärren tillsammans med Christer Olsson (M) och Filip Dahlöv (M).

Gustaf Ryhed (L) klarade också spärren när han blev invald för Liberalerna, medan kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S) stod för samma bedrift för Socialdemokraterna. Hos Sverigedemokraterna blev det tydligt att Johnny Grahn (SD) har ett stort förtroende bland väljarna då han också klarade spärren för att bli invald med personkryss.

Marina Isaksson (S) har ett mångårigt politiskt engagemang, senast som ordförande i kommunfullmäktige. Hon  är en av kandidaterna som har fått förnyat förtroende av väljarna.
Marina Isaksson (S) har ett mångårigt politiskt engagemang, senast som ordförande i kommunfullmäktige. Hon är en av kandidaterna som har fått förnyat förtroende av väljarna. Foto: Filip Kowalski

Socialdemokraterna kommer under de kommande fyra åren att vara det största partiet i kommunfullmäktige med sina 16 mandat. Dock räcker inte det för att kunna bilda en egen majoritet då det finns sammanlagt 37 mandat i fullmäktige. De 16 kandidaterna som har blivit invalda som ordinarie ledamöter för S är Åsa Hååkman Eriksson, Johan Larsson, Marina Isaksson, Henric Forsberg, Britt-Marie Wall, Claes-Eric Eriksson, Helene Larsson Saikoff, Per Granfelt, Kerstin Svensson, Olle Engström, Lillovor Eriksson, Lars-Göran Gjermandsen, Monika Samuelsson, Torgeir Pettersen, Ann-Marie Rosö och Sune Frisk. Uppdragen som ersättare för S kommer att tas av Camilla Höjd, Stefan Andersson, Liselotte Svärd, Lars Henriksson, Britta Wikström, Sven-Owe Höiland-Andersen, Irene Frisk och Håkan Engström.

För några år sedan dömde Mark Morén (M) många innebandymatcher – nu tar han plats som en av Moderaternas ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige.
För några år sedan dömde Mark Morén (M) många innebandymatcher – nu tar han plats som en av Moderaternas ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige. Foto: Filip Kowalski

Moderaternas nio ordinarie ledamöter i fullmäktige blir Patrik Fornander, Christer Olsson, Filip Dahlöv, Eva Närvä Eickenrodt, Ann-Charlotte Jonsson, Ulf Söhrman, Patrik Andersson, Frida Olsson och Mark Morén. Ersättare för M under den kommande mandatperioden blir: Christina Söhrman, Jerry Rothin, Patrik Andersson, Åsa Jonsson Dahlöv och Karin Andersson.

Eva Eriksson (SD), Urban Pettersson (SD) och Johnny Grahn (SD) blev alla invalda för SD som ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige.
Eva Eriksson (SD), Urban Pettersson (SD) och Johnny Grahn (SD) blev alla invalda för SD som ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige. Foto: Filip Kowalski

Grahn (SD) tar täten

Sverigedemokraterna är det tredje största partiet i Filipstads kommunfullmäktige med sju mandat. De ordinarie SD-platserna kommer att tas av Johnny Grahn, Urban Petersson, Eva Eriksson, Catarina Jansson, Tord Johansson, Åsa Grahn och Edwin Nilsson. SD kommer därmed ha den yngste ledamoten i fullmäktige under den kommande mandatperioden i form av 19-årige Edwin Nilsson. SD:s ersättare under de kommande fyra åren blir Tony Lind, Rolf Olofsson, Roger Göransson och Tobi Gustavsson.

Gustaf Ryhed (L) blir en av nykomlingarna i Filipstads kommunfullmäktige.
Gustaf Ryhed (L) blir en av nykomlingarna i Filipstads kommunfullmäktige. Foto: Filip Kowalski

Dött lopp

I kampen om fjärdeplatsen som största parti i Filipstads kommunfullmäktige blev det dött lopp mellan Liberalerna och Vänsterpartiet med två mandat vardera. Liberalernas ordinarie mandat kommer att tas av Gustaf Ryhed och Ann-Charlott Skalare med Ulla Olsson och Michael Helmersson som ersättare.

Christel Iversen (V) blir en av två ledamöter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.
Christel Iversen (V) blir en av två ledamöter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet. Foto: Lena Richardson

Hos Vänsterpartiet kommer de ordinarie ledamotsplatserna tas av Christel Iversen och Håkan Stange medan Linnea Pettersen och Ken Norrby blir ersättare.

Nils-Erik Mellström (C) blir ensam centerpartist i kommunfullmäktige under de kommande fyra åren.
Nils-Erik Mellström (C) blir ensam centerpartist i kommunfullmäktige under de kommande fyra åren. Foto: Göran Persson

Nils-Erik Mellström har blivit invald som ledamot i kommunfullmäktige på Centerpartiets enda mandat. Listtvåan Peter Johansson från Filipstad blir ersättare, liksom listtrean Peter Johansson från Lesjöfors. Den senare Peter Johansson har dock aviserat att han kommer att lämna sina politiska uppdrag för partiet.

Artikeltaggar

Ann-Charlott SkalareÅsa Hååkman ErikssonBritt-Marie WallCenterpartietChristel IversenChrister OlssonFilip DahlövFilipstads kommunGustaf RyhedJohnny GrahnKommunfullmäktigeLiberalernaMarina IsakssonModeraternaNils-Erik MellströmOlle EngströmPatrik FornanderPolitikPolitikerSocialdemokraternaSverigedemokraternaUlf SöhrmanVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.