Hoppa till huvudinnehållet

Företagen stod i kö för att få speeddejta med studenterna

Publicerad:
Kewin Wretman (i mitten) var en av studenterna som besökte NCC:s monter.
Kewin Wretman (i mitten) var en av studenterna som besökte NCC:s monter. Foto: Filip Kowalski

Bergsskolan i Filipstad har levererat många ingenjörer och tekniker till industrin genom åren.

I onsdags knöts nya kontakter. 30 företag fanns på plats under skolans arbetsmarknadsdag för att knyta kontakter med studenterna.

– Det är kul att få träffa företagen och få den första kontakten inför våra examensarbeten och LIA (lärarnde i arbete)-perioder, säger en av studenterna, Kewin Wretman.

Bergsskolans arbetsmarknadsdag är en av höjdpunkterna för studenterna under läsåret.

För det är då som de kan få en glimt in i sin yrkesverksamma framtid. 30 företag från hela landet fanns på plats i Filipstads Folkets hus för att möta studenterna i en speeddejting. Uddeholm var representerat, liksom Boliden och LKAB, men även lokala företag som SMA Mineral och Ovako Hällefors.

En av studenterna som studerar till bergsskoleingenjör inom metall- och verkstadsteknik är Kewin Wretman från Filipstad. Han såg ut att trivas att bli matad med information.

– Det är väldigt många intryck och lite korvstoppning, men det är kul att få träffa företagen, säger han.

Företagen verkar vara angelägna om att knyta kontakter med er, det måste väl kännas väldigt bra?

– Absolut, det gör det verkligen. Och det är kul att företagen verkar vara angelägna om att rekrytera just från Bergsskolan.

Du ångrar med andra ord inte att du började att studera vid Bergsskolan?

– Det behöver jag verkligen inte göra. Jobb verkar det finnas. En av dem som informerade för ett av företagen skämtade om att hon ville ta med sig några av studenterna redan idag. Så det känns bara bra – och det är inte bara det att man kan få jobb, utan att man kan få roliga och intressanta jobb.

Carolin Danielsson, som själv har gått på Bergsskolan en gång i tiden, representerade NCC.
Carolin Danielsson, som själv har gått på Bergsskolan en gång i tiden, representerade NCC. Foto: Filip Kowalski

I företagets montrar fanns gott om tidigare studenter från Bergsskolan, en av dem var Carolin Danielsson från Långban som representerade NCC. Hon gillade speeddejting-metoden som användes under arbetsmarknadsdagen.

– Det är riktigt kul att se vad eleverna har för tankesätt. För oss är det här en möjlighet att få komma hit och visa vad vi kan erbjuda, vilka utvecklingsmöjligheter som finns och vilka jobberbjudanden som kan finnas – så det här med speeddejting är riktigt bra.

Du har själv gått på Bergsskolan och vet hur det är att vara student, men nu står du som representant för ett företag – hur tycker du att det är att vara på den här sidan?

– Den här sidan är lite bättre måste jag ändå säga, för här har du mer koll på vad du ska säga, vad du ska presentera och vad vi vill. När man stod på andra sidan visste man inte vad man ville jobba med i livet. Det var många stora frågor då.

  • Mikael Zackrisson informerade om SMA minerals verksamhet.
    Mikael Zackrisson informerade om SMA minerals verksamhet. Foto: Filip Kowalski
  • Adam Lindgren mötte studenterna som ville veta mer om Ovako.
    Adam Lindgren mötte studenterna som ville veta mer om Ovako. Foto: Filip Kowalski
  • Sebastian Djus från Lesjöfors, tidigare bergskoling, pratade om Uddeholm.
    Sebastian Djus från Lesjöfors, tidigare bergskoling, pratade om Uddeholm. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

BergsskolanFilipstadFilipstads Folkets husNäringslivRekryteringSkola och utbildning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.