Hoppa till huvudinnehållet

Musiken fyllde publiken med sol och 50-talsnostalgi: ”Sjung av hjärtats lust!”

Publicerad:
Reporter Emely Wallo Bergare
Emely Wallo Bergare
emely.wallo@filipstadstidning.se
"Famnen full av solsken" är namnet på den musikcaféföreställning från Wermland Opera, som under helgen spelades i Nykroppa Folkets hus.Medverkar i föreställningen gör Ingrid Langaard, Fredrik Sjöstedt och Pär Jorsäter .
"Famnen full av solsken" är namnet på den musikcaféföreställning från Wermland Opera, som under helgen spelades i Nykroppa Folkets hus.Medverkar i föreställningen gör Ingrid Langaard, Fredrik Sjöstedt och Pär Jorsäter . Foto: Emely Wallo Bergare

En nostalgitripp tillbaka till 50-talet, genom sång och musik, var vad publiken fick uppleva i Nykroppa i helgen. Wermlands Opera gästade då Folkets hus för att bjuda på musikcaféföreställningen Famnen full av solsken.

– Vi är lyckligt lottade som får ha dessa gäster hos oss i dag. Nu ska vi glömma pandemier och krig och bara ha en trevlig stund!

Sune Frisk, från Nykroppa PRO, inledde lördagseftermiddagens musikcaféföreställning med att hälsa den förväntansfulla publiken välkomna till Folkets hus.

På scenen hade en tidstypisk miljö med skira porslinskoppar, broderade väggbonader och, givetvis, ett porträtt på kungen byggts upp – åskådarna fick följa med rakt in i familjen Nilssons 50-talshem på Villagatan i Nykroppa.

Scenografin liksom känslan och atmosfären - allt andades 50-tal.
Scenografin liksom känslan och atmosfären - allt andades 50-tal. Foto: Emely Wallo Bergare

Så fort Ingrid Langaard och Fredrik Sjöstedt tog ton, ackompanjerade av Pär Jorsäters pianospel, slungades publikskaran 65-70 år tillbaka i tiden då ”najlånstrumpor” var hetaste mode, stämman av den store radioprofilen Lennart Hylands hördes i etern och då Nat King Cole fick hjärtan att smälta med sin ljuva röst.

– Vi vill ta med er på en resa till det ljuva 50-talet. För nog var det bättre förr! Fläckvis i alla fall... Och när ni hör e bet ni känner igen – sjung av hjärtats lust! uppmanade Ingrid Langaard.

Genom att lättsamt röra sig bland publiken, bjuda upp till spontan dans och flirta lite förföriskt när tillfälle gavs, bjöd ensemblen in sina åskådare att vara delaktiga i föreställningen. Humorn och samspeltheten trion emellan gjorde tidsresan än mer glädjefylld och ljus – ett skratt var aldrig långt borta.

Elvis och Ingo

Andra storheter från förr som också uppenbarade sig på scenen var Elvis, Bing Crosby, Édith Piaf och älskade Snoddas.

Lill-Babs ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran” kunde alla sjunga med i och nog ryckte det lite extra i armmusklerna, särskilt bland herrarna i publiken, när radioreferatet från den stora sporthändelsen i juni 1959 då Ingemar ”Ingo” Johansson vann VM-guld i tungviktsboxning genom att besegra Floyd Patterson.

Efter cirka en timme var det dags att runda av föreställningen, och vilken sång passade då bättre än Povel Ramels ”Underbart är kort.”

Publiken lämnade sedan salongen märkbart uppspelta, fulla med sol inne och sol i sinne.

Sune Frisk från Nykroppa PRO, som tillsammans med ABF arrangerade underhållningen i Folkets hus, tackade för föreställning med blommor.
Sune Frisk från Nykroppa PRO, som tillsammans med ABF arrangerade underhållningen i Folkets hus, tackade för föreställning med blommor. Foto: Emely Wallo Bergare
 • Fredrik Sjöstedt rockar loss med gitarren.
  Fredrik Sjöstedt rockar loss med gitarren. Foto: Emely Wallo Bergare
 • Ingrid Langaard städar och även Pär Jorsäter blir avdammad.
  Ingrid Langaard städar och även Pär Jorsäter blir avdammad. Foto: Emely Wallo Bergare
 • Inspirerade av radioreferatet när Ingemar ”Ingo” Johansson tar VM-guld i tungviktsboxning går Fredrik Sjöstedt och Pär Jorsäter en ”luft-fight” mot varandra.
  Inspirerade av radioreferatet när Ingemar ”Ingo” Johansson tar VM-guld i tungviktsboxning går Fredrik Sjöstedt och Pär Jorsäter en ”luft-fight” mot varandra. Foto: Emely Wallo Bergare
 • Föreställningen hölls i Nykroppa Folkets hus.
  Föreställningen hölls i Nykroppa Folkets hus. Foto: Emely Wallo Bergare

Artikeltaggar

ABFBing CrosbyÉdith PiafFamnenFloyd PattersonFöreställningarGösta ”Snoddas” NordgrenIngemar JohanssonIngrid LangaardLennart HylandLill-BabsMusikNat King ColeNykroppaNöje/KulturPovel RamelPROPär JorsäterSkådespelareSångVärmlandWermlandsoperan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.