Hoppa till huvudinnehållet

De vill ha oppositionsrådspost – trots att de inte är största oppositionspartiet

Publicerad:
Foto: Per Soderlund

Högern i Hällefors har presenterat sitt förslag till styre. Där ska Moderaterna styra tillsammans med Grythyttelistan och Centerpartiet. Det har fått Sverigedemokraterna att reagera, de kräver nu att partiet får en post som oppositionsråd.

SD:s gruppledare Fredrik Dahlberg kräver i ett pressmeddelande att partiet får en post som oppositionsråd.

Normalt sett brukar den posten tilldelas det största oppositionspartiet. Om M, GL och C får styra Hällefors skulle det största oppositionspartiet bli Socialdemokraterna. Trots det vill alltså SD ha posten som oppositionsråd.

De hänvisar till ett svårt parlamentariskt läge med två jämnstora block.

– Vänster sidan har varit tydliga med att de inte vill prata med oss, och nu efter valet har vi märkt samma beröringsskräck från högersidan när vi sträckt ut handen. Vill man inte diskutera lösningar med oss skapar det ett låst läge då vi sitter i mitten med fem mandat. De verkar hellre låta slumpen avgöra vem som ska styra genom lottning i stället för att prata med oss eller en uppgörelse mellan blocken, säger Fredrik Dahlberg i pressmeddelandet.

SD menar att de är de enda som inte stänger några dörrar mot några partier.

– När vi tittar på hur vi utifrån rådande situation ska kunna bedriva politik, då ser vi att vi behöver posten som oppositionsråd, fortsätter Fredrik Dahlberg.

Han förklarar att de kommer att lägga fram en egen kandidat till posten som kommunstyrelsens andra vice ordförande, tillika oppositionsråd.

Artikeltaggar

CenterpartietFredrik DahlbergGrythyttelistanHälleforsKommunstyrelsenModeraternaPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.