Hoppa till huvudinnehållet

Bergwall tar steget tillbaka – nu ska Ryhed leda Pebes in i framtiden

Publicerad:
Patrik Bergwall (till vänster) kommer att ta ett steg tillbaka som ägare för Pebes VVS i Filipstad, istället kommer Gustaf Ryhed gå in som delägare och vd för företaget.
Patrik Bergwall (till vänster) kommer att ta ett steg tillbaka som ägare för Pebes VVS i Filipstad, istället kommer Gustaf Ryhed gå in som delägare och vd för företaget. Foto: Filip Kowalski

Patrik Bergwall har startat, utvecklat och drivit Pebes VVS i Filipstad.

Nu står han redo att lämna över hylsnyckeln till nästa kraft. Den 1 november tar Gustaf Ryhed steget in som ny ägare i företaget och tar rollen som vd.

Diskussionerna som ledde fram till affären har pågått i ett och ett halvt år.

Och för två veckor sedan kunde Patrik Bergwall och Gustaf Ryhed mötas i ett handslag.

Från och med den 1 november kommer Pebes VVS, som är en del av Bad och värme-konceptet, därmed få en ny ägare och vd i Gustaf Ryhed.

Börje Andersson, som är adjungerad i företagets styrelse, ser med spänning på affären och på vad framtiden kan ge.

– Det är en jättestor grej för Bad och värme i Filipstad att Gustaf (Ryhed) går in som vd och ägare från 1 november. Patrik (Bergwall) kommer att släppa taget lite grand men han kommer att jobba kvar en del till en början, säger han.

Tuff tid bakom sig

Coronapandemin slog hårt mot Bad och värmes verksamhet, men nu är ambitionen att utveckla företaget igen genom att ta ett steg i taget.

– Vi har haft en tid med en hård utveckling för många småföretag – och speciellt företagen som har haft många anställda som har barn. Det har varit långa karenstider under pandemin och det har drabbat företagen hårt, däribland Bad och värme i Filipstad. Så nu är det skönt att det här är över och att vi börjar att se en ny utveckling, säger Börje Andersson.

Patrik Bergwall, som flyttade med sin familj från Filipstad till Spanien för tre och ett halvt år sedan, sticker inte under stol med att företaget har haft en jobbig period. Han hoppades på att flytten till Spanien skulle ge honom och familjen nya perspektiv och spännande utmaningar, men det blev en kamp för att kunna företaget hemma i Sverige levande.

– Tanken var att vi skulle må gott, men det var inte planerat att vi skulle gå in i en coronaperiod med allt vad det har inneburit. Det har varit en oerhört tuff period. Jag har aldrig tidigare upplevt en sådan under mina 25 år i branschen. Men med hårt slit har vi kommit över det värsta, säger Patrik Bergwall.

I framkant

Visionen för företaget har under alla år varit att utveckla det och att ligga i framkant.

– Vi fick backa under coronatiden, men nu känner vi att vi kan börja gasa igen, säger han.

Och tillägger:

– Och i det, att vi ska börja att gasa igen, är det praktiskt inte möjligt att gör det när man är 300 mil härifrån. Så strategin att hitta en ny engagerad och känd person som skulle kunna ta över min roll har pågått i ett och ett halvt år – och det är först nu som vi har kommit överens. Gustaf (Ryhed) har varit det självklara valet från början.

Ljus framtid

Patrik Bergwall ser nu ljust på framtiden.

– Det här känns superkul och superintressant att se var det här kan bära, säger han.

Patrik Bergwall (till vänster) och Gustaf Ryhed har varit vänner i många år.
Patrik Bergwall (till vänster) och Gustaf Ryhed har varit vänner i många år. Foto: Filip Kowalski

Gustaf Ryhed och Patrik Bergwall har känt varandra i många år. Allt började med att Gustaf Ryhed sökte jobb på företaget och blev anställd som Värmlandslärling.

– Allt det här gör att det känns varmt om hjärtat. Vi har alltid haft en otroligt bra relation sedan starten. Allt började med att Gustaf kom in hit till Malin (Bergwall, Patriks fru), han sprang in och frågade var chefen var, jag tror inte att han ens visste vad jag hette. Malin tänkte att ”vad är det som har kommit in här?”, han stod ju på golvet och studsade och skulle prata med chefen direkt och säga att ”här vill jag jobba”. Och på den vägen är det, berättar Patrik Bergwall.

Gustaf Ryhed jobbade hos Bad och värme i nio år. Han gick från att vara lärling till att bli montör och sedan även till att bli butikschef i Karlskoga.

Nu är det således en cirkel som sluts när han kommer tillbaka till företaget från och med den 1 november. Han kommer tillbaka rik på erfarenheter, bland som ägare för familjeföretaget Hotell Hertig Karl i Filipstad. Återkomsten hos Bad och värme i Filipstad innebär dock inte att han på något sätt kommer att minska sitt engagemang för hotellet.

Patrik Bergwall kommer till en början att finnas med och stötta Gustaf Ryhed i den nya rollen, syftet är att övergången ska bli en mjuk sådan.

– En del i vår uppgörelse är att Patrik med sin 25-åriga erfarenhet från branschen ska finnas med och stötta. Att han skulle försvinna och jag skulle ta över från dag ett hade inte varit aktuellt för mig, utan jag vill att han ska vara med som ett bollplank och en hjälp till både montörerna och mig tills att jag känner att jag kan axla rollen helt, säger Gustaf Ryhed.

Han är van att ha ett antal bollar i luften, nyligen blev han även invald som ledamot i kommunfullmäktige i Filipstads kommun för Liberalerna. Han är övertygad om att det kommer att gå att kombinera familjelivet med jobbet inom de olika företagen och uppdraget som fritidspolitiker. Nyckelorden i sammanhanget är planering och struktur.

– Jag gav mig in i politiken eftersom min avsikt är att bo kvar i Filipstad med min familj och att jag vill vara med och utveckla kommunen till någonting bättre. Istället för att sitta hemma och ifrågasätta besluten vill jag vara med och kunna påverka, säger han.

Och tillägger:

– När det gäller hotellet har det alltid rullat på och fungerat när jag inte har varit där, detta tack vare att vi har en trygg och fantastisk personal som tar ansvar. Man ska inte heller glömma att det är ett familjeföretag som hela familjen är involverad i, men att det råkar ha varit jag som har varit ansiktet utåt för det. Så kommer det även vara i fortsättningen.

Färre anställda

Nu ser han fram mot att få utveckla Bad och värme i Filipstad. Innan coronapandemin fanns företaget i Filipstad, Kristinehamn och Karlskoga. Nu finns verksamheterna i Filipstad och Kristinehamn kvar och företaget har gått från 24 till 7 anställda.

– Men det finns goda möjligheter för Gustaf att axla en större organisation för att ta företaget framåt, säger Patrik Bergwall.

– Jag kan se att det har varit två-tre tuffa år, men nu har det stabiliserat sig och det är dags att blicka uppåt igen. Det kommer säkert vara en omställningsperiod under en månad, där personalen ska hitta sina nya roller under en ny ledarstil och hitta ett nytt sätt att arbeta. 2023 ska vändningen komma. I Filipstad ser vi potentialen att ta tillbaka marknadsandelar på sikt, det ska inte vara några konstigheter, säger Gustaf Ryhed.

Han ser nu fram mot att sätta sin prägel på verksamheten och han är tacksam över att komma in i en period i företaget där möjligheterna är stora till att nå en utveckling.

– Det känns kul och positivt nu. Jag är ingen person som fungerar som bäst när man ska leta efter besparingar, jag är inte lagd åt det hållet. Min filosofi är att gasa och ta sig framåt, få företaget att blomstra genom att man tar steg i utvecklingen. Det känns som att branscherna jag är involverad har varit tvungna, under de två-tre senaste åren, att hitta besparingar för att ta sig genom pandemin. Men nu är det dags att det vänder på alla fronter, så att vi får börja att gasa igen – och i den rollen känner jag mig mer bekväm att få gå in i.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunFöretagandeGustaf RyhedHotell Hertig KarlKarlskogaLiberalernaNäringslivSpanienStyrelser

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.